Skip to main content
 • Read more tramp Svet

  Melanija se pojavila u BOGOVSKOJ HALJINI, čekajte samo da se okrene : A može da se kupi već za 1.500 dinara!

 • Read more Venecuela Svet

  Venecuela na udaru: SAD pripremaju provokaciju na granici sa Kolumbijom!

 • Read more aleksandar požgaj Parovi

  POŽGAJ NAPAO ŽENU! Vila se TRESE od njegovih reči - ŠTO SI UOPŠTE DOŠLA! Svi se slade njihovim MUKAMA

 • Read more Luka Adžić Fudbal

  ŠABANOV UNUK STIŽE U SRBIJU: Mladi fudbaler dolazi da sahrani dedu, a već danima ne može sebi da dođe od ŠOKA! (FOTO)

 • Read more Dete.jpg Svet

  PONOVO SKANDAL U REDOVIMA KATOLIČKE CRKVE: Biskupi prikrivali zločine zlostavljanje dece u Poljskoj

 • Read more albanci Kosovo

  VESELJI POZIVA NA RAT I PRETI SRBIJI! Još jedan pokazatelj da u Prištini nisu dorasli funkcijama koje obavljaju!

 • Read more saban saulic VIP

  ISTINA O ŠABANOVOM TESTAMENTU! Zarađivao je milione, a samo jedna stvar se vodi na njegovo ime!

Pilule za kontracepciju

ZAŠTITA OD TRUDNOĆE - Ovo su situacija u kojima PILULE ZA KONTRACEPCIJU neće delovati!

Foto: Profimedia
Korisno je znati.

Kontracepcione pilule jedna su od najčešćih metoda kontracepcije. Ako se uzimaju pravilno, kontraceptivne ili antibebi pilule imaju 99,7% učinkovitost. Ali postoje situacije kada antibebi pilule ne deluju, odnosno kada uprkos njihovom korištenju može doći do začeća.

Donosimo par najčešćih razloga zbog kojih kontraceptivne pilule neće delovati.

MORATE DA PROBATE KALAMBA SLOTOVE: Balkan Bet je jedini koji VAM nudi KALAMBA igre

Kontracepcija
Foto: Profimedia

1. Zaboravili ste da popijete aktivnu pilulu ili ste prekasno počeli s novim pakovanjem

Najveći razlog zbog kog kontraceptivne pilule ne deluju jeste taj što ih žene ne uzimaju redovno. Preciznije, zaboraviti da popijete pilulu najveća je greška koju možete napraviti, jer tada postoji mogućnost da ćete zatrudneti, naročito ako ste zaboravili da popijete prvu aktivnu pilulu u pakovanju.

Kod većine kontraceptivnih pilula neće se ništa dogoditi ako se radi o sredini ili kraju pakovanja, ali ako počinjete novi ciklus i zaboravite da popijete prvu ili neku od prvih 7 aktivnih pilula, tu može nastati problem. Može se pokrenuti vaš ovulacijski ciklus, koji dalje redovno uzimanje pilula ne može više zaustaviti.

Prva nedelja uzimanja aktivnih pilula najvažniji je za sprečavanje razvoja jajne ćelije, što znači da postoji veća mogućnost začeća ako napravite veću pauzu nego što je propisano između kraja uzimanja jednog pakovanja pilula i početka uzimanja drugog. Nego da zaboravite popiti pilulu u sredini ciklusa.

ZA BRŽI OPORAVAK: Pacijenti koji imaju problem sa HIPERTENZIJOM najbolje reaguju na muziku BAHA

Zaboravite li da popijete bilo koju pilulu, popijte je čim se setite, ali uzmite i onu koja od tog dana redovno dolazi. Ako ste imali grešku pri uzimanju antibebi pilula, uzmite u obzir da bi kontraceptivno delovanje moglo biti smanjeno, pa bi trebalo da koristite dodatnu mehaničku zaštitu sve dok ne potrošite celo pakovanje.

Kako biste se lakše setili da popijete pilulu, namestite alarm svaki dan ili koristite aplikaciju koja će vas na to podsetiti i pratite dane u nedelji označene na pakovanju.

2. Imate upalu creva ili neki drugi problem sa probavom

Crevne bolesti poput Crohnove bolesti ili upale creva onemogućavaju telu da pravilno apsorbuje bilo kakve oralne medikamente, uključujući i antibebi pilule.

Bilo koje stanje koje utiče na sposobnost tijela da apsorbuje hormone ili koje povećava brzinu kojom se hormoni metabolizuju, može smanjiti dejstvo kontraceptivnih pilula. Hronični proliev takođe može ometati apsorpciju. Imate li dijareju ili povraćate dva ili više dana, morate se dodatno zaštititi.

kontraceptilne pilule
Foto: Profimedia

3. Ne uzimate pilule tačno u isto vreme svaki dan

Vremenske oscilacije od 3-4 sata neće biti problem kod uzimanja kombinovane hormonske kontracepcije – pilule s estrogenom i gestagenom, iako se svakako preporučuje što redovnije uzimanje. Ali ako pijete pilule koje sadrže samo gestagen potrebno je biti pažljiviji s tačnim rasporedom uzimanja. Ove pilule obično uzimaju žene koje doje ili kada žena iz bilo kojeg razloga ne može uzimati estrogen.

Deluju tako da čine sluz vrata maternice neprohodnom za spermu i ometaju sazrevanje jajašca. S obzirom na to da sadrže samo jedan hormon i manja nepravilnost u uzimanju pilula može smanjiti njihovu kontracepcijsku učinkovitost. Stoga u slučaju zaboravljanja ili kašnjenja s antibebi pilulom sledećih nekoliko dana koristite dodatnu zaštitu.

Ove MASNE NAMIRNICE možete svakodnevno da jedete, a da ipak SMRŠATE bez problema

4. Pijete određene antibiotike

Većina uobičajenih antibiotika, poput onih za infekciju gornjih disajnih puteva, urinarnu infekciju ili nakon vađenja zuba, ne utiče na kontracepciju. Ali neki ređe korišćeni antibiotici mogu uticati na dejstvo kontraceptivnih pilula.

U svakom slučaju, ako vam je dijagnostikovana kakva teža bolest ili se predviđa dugotrajnija terapija, svakako napomenite lekaru da uzimate hormonsku kontracepciju, a on će odlučiti smete li s time i nastaviti.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd