fbpx
Skip to main content
Aleksandar Antić

Antić u Ankari: Važni snažni odnosi sa Turskom u oblasti energetike

Tanjug/​Dimitrije Goll
Antić je istakao da je od izuzetnog značaja za Srbiju je da jača ukupne političke, ekonomske i snažne energetske odnose

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić istakao je danas u Ankari značaj razvoja snažnih odnosa sa Turskom u oblasti energetke.

Antić, koji je član delegacije koju prevodi u poseti Turskoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je da Turska postaje jedno od ključnih gasnih čvorišta za snabedavnje pre svega jugoistočne Evrope. 

- Uzimajući u obzir da će vrlo brzo, u narednih nekoliko nedelja, biti pušten u rad gasovod TANAP, koji povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Ervopom, kao i da se radi na razvoju projekta Turski tok, Turska postaje ključna tranzitna zemlja za gas. Preko Turske će se odvijati ozbiljni projekti koji će uticati na snabdevanje čitavog ovog dela Evrope, pogotovo Zapadnog Bakana - objasnio je on.

Antić je istakao da je od izuzetnog značaja za Srbiju je da jača ukupne političke, ekonomske i snažne energetske odnose.

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dimitrije Goll

Najavio je da potpisuje danas u Ankari memorandum kojim se podiže nivo saradnje u oblasti gasa i obnovljive energije na viši nivo, što je posledica velikog broja aktvnosti i sastanaka koji su održani u proteklom periodu.

- Ključni projekat je snabdevnje gasom obe države, saradnja sa okolnim zemljama na razvijanju tih projekata, formiranje tela u okviru Ministarstva koje će koordinirati saradnju - naveo je ministar.

Antić je ukazao da su obnovljivi izvori energije oblast na koju Turska i Srbija stavljaju akecenat razvoja.

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd