fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin

Putin izdao HITNU NAREDBU: Odmah započnite Južni tok! Srbija CENTRALNO ČVORIŠTE

Foto: Profimedia
Ovo nam daje stratešku poziciju

Predsednik Rusije Vladimir Putin izdao je naredbu da se odmah započne izgradnja gasovoda Južni tok, nezvanično se saznaje.

Kako se navodi, pokrenuta je hitna organizacija sprovođenja ove naredbe, a Srbija je određena za centralno čvoriste ovog gasovoda, što nam daje stratešku poziciju.

Antić otkrio traži li MMF povećanje struje u Srbiji: Dao DIREKTAN odgovor

Izvesno je da će krak ovog gasnog koridora proći kroz Srbiju, a novi gasovod Južni tok treba da bude nastavljen na gasovod Turski tok, koji je još uvek u izgradnji.

Gasovod
Foto: Profimedia

Podsetimo, izgradnja gasovoda Južni tok je prekinuta sredinom 2014. zbog neslaganja Rusije i Evropske komisije oko uslova njegove izgradnje, i to u Bugarskoj, gde je u oktobru 2013. napravljen prvi var. Bugarska je u aprilu 2014. razmontirala ovaj prvi spoj cevi, a na ovu odluku je, pored nezadovoljstva Brisela, u velikoj meri uticao i pritisak SAD.

Ovo je Ciđin, strateški partner za Bor: Među najvećima su na svetu, rade na svim kontinentima (VIDEO)

Velika potražnja za gasom iz Rusije uticala je ipak da se projekat Južni tok donekle zameni projektom Turski tok. Gasprom je 7. maja 2017 počeo izgradnju pomorskog dela novog gasovoda, čiji projekat predviđa izgradnju dve linije kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara. Prva linija namenjena je turskim potrošačima i bilo je planirano je da se pusti u rad u martu 2018. godine, dok bi se preko druge linije gasom snabdevale zemalje južne i jugoistočne Evrope.

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd