fbpx
Skip to main content
"Severni tok 2", Finska

Rusija potvrđuje: "Severni tok 2" će biti izgrađen, možete biti sigurni

Foto: Profimedia
Gasovod "Severni tok 2" biće izgrađen bez obzira na mogućnost stupanja na snagu izmena Gasne direktive EU, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov

Amandmani na Gasnu direktivu EU dogovoreni su u sredu uveče na pregovorima predstavnika Evropskog parlamenta, Saveta EU i Evropske komisije.

Počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova - TENT A: Projekat vredan više od 167 miliona evra

- Mogu da postoje različite varijante. Ali gasovod će biti izgrađen, možete biti sigurni - odgovorio je Čižov na pitanje da li bi se moglo desiti da ova direktiva stupi na snagu pre nego što gasovod bude pušten u rad.

"Severni tok 2", Finska
"Severni tok 2", Finska
Foto: Profimedia

Predsedink odbora EP za industriju, istraživanje i energetiku Jerži Buzek je u vezi sa pomenutom direktivom istakao da će, prema tom zakonu, "svi budući gasovodi iz zemalja koje nisu članice EU, uključujući i "Severni tok 2", morati da poštuju pravila EU". Pri tome se prediviđa mogućnost da se, pod određenim uslovima, obezbedi izuzeće za gasovode iz pravila ažurirane Gasne direktive EU.

POTVRĐENO: Članice EU postigle dogovor o Severnom toku 2!

Sada će tekst zakona biti pripremljen na svim jezicima EU za konačno odobravanje Evropskog parlamenta i Saveta zemalja EU. Nakon što ga oba zakonodavca usvoje, novi zakon bi trebalo da bude objavljen u Službenom listu Unije. U tom slučaju bi ažurirana direktiva trebalo da stupi na snagu 20 dana nakon objavljivanja. Zemlje EU će morati da uvedu svoja pravila u nacionalno zakonodavstvo u roku od 9 meseci. 

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd