Skip to main content
Usvajanje dece

Ako vam dete padne sa bicikle evo koliko morate da platite kaznu!

Foto: Profimedia/ilustracija
Nov zakon

Informacija da su jednoj majci u bolnici najavili da će zbog povrede koju je zaradio njen sin vozeći bicikl morati da plati kaznu od 50.000 dinara, uzburkala je društvene mreže.

KREDIT ZAHTEVAN, LIZING SKUP! Evo koji načina vam je najisplativiji za kupovinu četvorotočkaša!

Ako želite da otplatite kredit pre vremena, prvo OVO morate da platite banci!

Damir Okanović iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja, oglasio se na Tviteru povodom ovog događaja. „Medicinska sestra zapalila društvene mreže. Kaže za pad deteta sa trotineta kazna 50.000 za roditelje. Nov EU zakon o saobraćaju. Duhovito.

Deca
Foto: Profimedia

kontaktirali smo Okanovića i on je objasnio kako su roleri, trotineti i slično, dečije igračke, a ne vozila. Po definiciji, da bi se nezgoda klasifikovala kao saobraćajna nesreća, mora da bude uključeno barem jedno vozilo, a trotinet to svakako nije.

- Šokiran sam što je toliko ljudi podelilo vest o ovom događaju, a da nisu čak ni proverili informacije. Zna se da je zdravstvena zaštita besplatna za svako dete, i troškovi lečenja se pokrivaju nevezano za to da li se dete povredi na javnoj površini ili privatnom posedu – dodao je Okanović.

Ipak, po članu 88 Zakona o saobraćaju, dete mlađe od 12 godina ne sme da upravlja biciklom na javnim putevima, a deca stara devet i više godina smeju da voze bicikl u pešačkoj zoni, zoni usporenog saobraćaja, zoni "30", zoni škole i nekategorisanom putu. Mlađi od devet godina mogu ako su pod nadzorom lica starijeg od 16 godina.

Ukoliko se nalazite na OVOM SPISKU, možete danas podići 5.400 dinara!

Nepoštovanje ove odredbe se kažnjava novčanom kaznom od 6.000 do 20.000 dinara.

Dakle, po slovu zakona ako dete mlađe od devet godina, vozi na primer bicikl u pešačkoj zoni, bez nadzora starijeg lica, roditelji bi stvarno mogli da dobiju kaznu od 6.000 do 20.000 dinara. A to bi upravo moglo da bude utvrđeno u slučaju neke povrede.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd