fbpx
Skip to main content
pare

NAJSKUPLJI STAN U BEOGRADU 1,47 MILIONA EVRA: Kakve su cene nekretnina i zemljišta u ovoj godini?

Foto: Profimedia/ilustracija
Tokom I kvartala 2021. godine javni beležnici i osnovni sudovi su Republičkom geodetskom zavodu dostavili 41.456 ugovora

Najskuplji stan u novogradnji prodat u prvom kvartalu godine koštao je 1,47 miliona evra i nalazi se u Beogradu na vodi, dok je za najskuplju "starogradnju" plaćeno 600.000 evra na Novom Beogradu, navodi se u Autoritativnom izveštaju za tržište nepokretnosti koji je objavio Republički geodetski zavod (RGZ).

REŠITE SE PROLEĆNOG UMORA: Ovi vitamini i minerali su vam potrebni za blistavu kožu, kosu i nokte!

REŠITE SE PROLEĆNOG UMORA: Ovi vitamini i minerali su vam potrebni za blistavu kožu, kosu i nokte!

NOVAC NADOHVAT RUKE: Uskoro prijava za 60 evra pomoći države, evo kako da ih dobijete 

NOVAC NADOHVAT RUKE: Uskoro prijava za 60 evra pomoći države, evo kako da ih dobijete 

IMA LI KRAJA "HARAČU" BANAKA: Od januara porasle cene naknada i provizija, da li klijenti mogu da se bune?

IMA LI KRAJA "HARAČU" BANAKA: Od januara porasle cene naknada i provizija, da li klijenti mogu da se bune?

Prvih devet najskupljih stanova u Srbiji bilo je u Beogradu na vodi, gde je bio i najskuplji kvadratni metar od 9.677 evra, dok je najskuplji "kvadrat starogradnje" od 4.500 evra prodat na terioriji beogradskog Starog grada.

RGZ navodi da je najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan na Zvezdari, dok je najviša ugovorna cena poslovnog prostora ostvarena u Novom Beogradu.

Najskuplje garažno mesto u novogradnji bilo je na Čukarici i to u garaži za koju je izdvojeno najviše novca, dok su cenom pratila garažna mesta u kompleksima "Novi Dorćol" i "K disitrikt".

U kategoriji zemljišta namenjeno za industrijsku gradnju najviše cene po metru kvadratnom postignute su u Železniku i Batajnici, dok je najviše izdvojenog novca u jednom ugovoru bilo za parcele na teritoriji Šimanovaca i Zuca.

Najviše ugovorne cene kuća ostvarene su na teritoriji opštine Savski venac.

Najviša cena kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta postignuta je u Jakovu, opština Surčin, a najviša ugovorna cena u Bačkoj Topoli.

Tokom I kvartala 2021. godine javni beležnici i osnovni sudovi su Republičkom geodetskom zavodu dostavili 41.456 ugovora, što je za 39,5 procenata više prometa nego u istom periodu prošle godine.

RGZ navodi da je u poređenju sa prvim kvartalom 2020. sada zabeležen blagi porast plaćanja iz kredita pri kupovini posebnih delova objekata.

Saopštili su da u prva tri meseca 2021. godine u Srbiji gotovinom bilo plaćeno 62 procenta prometa stanova. Kreditna kupovina najača je u Novom Sadu sa 58 procenata, a najmanje je ima u Kragujevcu - 27 odsto. Ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u I kvartalu 2021. godine iznosio je preko 1,3 milijarde evra, što je povećanje od 41,8 procenata u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Promet stanova zauzeo je najveći udeo u ukupnim novčanim sredstvima sa 53 procenta.

U ukupnom prometu nekretnina stanovi su dominatni sa 3,5 hiljade prometa mesečno, slede građevinsko i poljoprivredno zemljište, pa stamebeni objekti.

- Učešće stanova u ukupnom prometu od 28 procenata predstavlja smanjenje od četiri procenta u odnosu na isti kvartal prethodne godine - navodi se u saopštenju RGZ i dodaje da su porast zabeležili građevinsko zemljište, stambeni objekti i garaže.

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd