Skip to main content
dinar

Minimalac veći za nekoliko HILJADA dinara? Razgovori počinju danas, prisustvuje i Brnabićeva

Foto: Profimedia/ilustracija
Sindikati traže cenu od 80 odsto potrošačke korpe

Pregovori sindikata, poslodavaca i države u okviru Socijalno-ekonomskog saveta o minimalnoj ceni rada počeće danas. Do sada su samo sindikati izašli sa svojim predlogom od 209 dinara po satu, a ukoliko socijalni partneri taj predlog ne prihvate, Savez samostalnih sindikata Srbije neće da pristane na ponudu manju od 80 odsto od vrednosti potrošačke korpe.

Kako naglašavaju u Savezu samostalnih sindikata Srbije, to bi na mesečnom nivou iznosilo 29.130 dinara ili 167 dinara po času.

dinar
Foto: Profimedia/ilustracija

- Minimalac ne bi trebalo da bude manji od cene minimalne potrošačke korpe za tročlanu porodicu, koja sada iznosi oko 36.000 dinara – kažu u SSSS. - Možda to u ovom trenutku i nije realno, jer bi bilo veliko povećanje u odnosu na sadašnji minimalac, koji je 143 dinara po satu, ali svaka država treba da uzme u obzir standard svojih građana.

Očekuje se da pregovorima prisustvuje i premijerka Ana Brnabić. U Ministarstvu rada naglašavaju da se sindikati bore za najviše moguće, ali da će oni izaći sa realnim mogućnostima.

Ana Brnabić
Foto: Profimedia

- Najvažnije je kako da prebrodimo situaciju da poslodavci radnicima uplaćuju minimalac na račun, a ostatak na ruke – kažu u Ministarstvu.

- Jedan od predloga je da prvih 15.000 dinara sada budu neoporezivi, a da poslodavci na preostalih 9.800, pošto je minimalna zarada oko 24.800, plate poreze i doprinose. Da se iznosi koji podležu oporezivanju obrnu. Sindikati i poslodavci nemaju ništa protiv.

Minimalna cena rada nije, po tumačenju Ministarstva, instrument za pokrivanje potrošačke korpe, već je po zakonu obaveza firme ukoliko je u krizi i trebalo bi da važi dok se iz krize ne izađe.

Vučić potvrdio: Ruska i kineska ponuda za RTB Bor validne, zadovoljni smo

- Bilo je predloga da postoje dva minimalca, jedan bi bio za ona preduzeća koja su u problemu, a drugi bi bio za ostale i iznosio bi nešto više – kažu nadležni.

 

Pročitajte i:

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd