Skip to main content
dinar

Hoćete zaradu od 500 evra mesečno? Kod TUGOMIRA stalno ima posla (VIDEO)

Foto: Profimedia
Pristaje da radi samo ko mora

Na Staroj planini nekada je bilo 300.000 ovaca.

Danas ih je deset puta manje. A nema ni ko da ih čuva jer pastirski posao pristaje da radi samo ko mora. Šezdesetdevetogodišnji Tugomir Tošić radi kao pastir. Za ovaj posao odlučio se, kako kaže, da bi pomogao sinu, koji čuva više od 200 ovaca.

- Moram da pomognem da bi se izašlo iz krize. Meni radni dan traje od ujutru do uveče. Ujutru se dignem u pola pet i tako do uveče kasno. Nekada se desi i da preko noći ima posla - navodi pastir Tugomir Tošić.

Porodična podela posla u stočarstvu je neophodna, ali kada pomanjka radna snaga nova se teško nalazi.

Niko u ovom kraju ne želi da radi pastirski posao. A stočari nude od 40.000 do 60.000 dinara mesečno.

- Probali smo da tražimo ovčara i više puta smo dolazili do njih. Oni sede jedan ili eventualno dva meseca i kažu da je to naporan posao. Narod neće to da radi jer kažu da je malo para. Nama se ne isplati da damo više. Prošle i pretprošle godine smo plaćali 40.000 dinara. Sad, ove godine se nismo ni trudili da tražimo ovčara - objašnjava stočar Dalibor Tošić.

Njegov otac Tugomir objašnjava kako taj posao izgleda:

- Mi se selimo kao nomadi, na sve strane. Gde ima paša, gde ima dobra voda, sa svim ljudima sarađujemo.

Pastirski posao je izuzetno težak. Od Đurđevdana do Mitrovdana pastiri praktično rade na otvorenom prostoru. Čak i za platu od 60.000 dinara retko ko se odluči da bude pastir, jer planina je sama po sebi u ovim krajevima surova.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Rade 's picture

Rade

Ima li zdrastveno i penziono osigura je imali u mesecu koji slobodan dan.

1 | 0
Dragan's picture

Dragan

Smesan je 500 eura za 24 sata puta 30 dana, sto je 720 sati, da ne racunamo prekovremeni i nocni rad koji vrede 1.26 a to je 8 puta 30 je 240 sati za redovan rad i 16 puta 30 puta 1.26 za rad preko 8 sati 604 sata ukupno to je 844 sata. 500 eura kroz 844 je 0.62 evra na sat bez zdravstvenog i penzionog. Sa tim je 0.45 evra na sat. Minimalna zarada je oko 200 din (okruglo) na sat u Srbiji.

1 | 0

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd