Skip to main content
bolnica, Francuska

Sve manje medicinskih sestara odlazi u Nemačku: Jezička barijera NIJE JEDINI RAZLOG

Foto: Profimedia/ilustracija
Prema proceni SZO, sestre ostvaruju više od dve trećine zdravstvenih usluga

U poslednjih nekoliko godina više stotina medicinskih sestara i tehničara otišli su na rad u Nemačku i čini se, sudeći po oglasima kojima se oni traže taj trend ne prestaje, međutim u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je u prvom kvartalu ove godine primetan manji broj zainteresovanih koji su se prijavili na njihov konkurs za posao u ovoj zemlji.

Nadležni kažu da je to zbog toga što srpski radnici za zdravstvenu negu u Nemačkoj ne rade na poslovima za koje su kvalifikovani, već uglavnom kao negovatelji, prepreka je i znanje nemačkog jezika koji je neophodan, a odlazak, procenjuje se, smanjiće i najavljeno povećanja plata i bolji uslovi za zdravstvene radnike, pre svega medicinske sestre.

Istovremeno, u Komori medicinskih sestara i tehničara Srbije navode da se beleži broj medicinskog osoblja, posebno instrumentarki i tehničara, koji se vraćaju iz inostranstva zbog neprihvatljivih uslova.

Nacionalna služba za zapošljavanje, kroz saradnju sa dve nemačke organizacije, posreduje u sklapanju ugovora o radu naših radnika sa nemačkim poslodavcima, a pravna savetnica te institucije Ivana Kastratović kaže da je prioritet NSZ da se ne ugrozi stanje u našem zdravstvenom sistemu.

Medicinska sestra i pacijent
Foto: Profimedia

Podsetila je da je 2016. godine, 360 medicinskih sestara i tehničara samostalno pronašlo poslodavca u Nemačkoj, a 126 njih zaposleno je u okviru projekta "Triple Win" NSZ, da se lane te brojke nisu značajno menjale, dok je u prva četiri meseca ove godine 36 radnika dobilo posao preko ovog projekta, a samostalno njih 47.

Predsednica Udruženja medicinskih sestara-tehničara i babica Dijana Otašević kaže da i dalje postoji niz problema zbog kojih medicinsko osoblje odlazi u Nemačku da radi, ali posebno naglašava loše regulisanu profesiju sestrinstva.

Jedan od razloga, tvrdi Otašević, jesu i loši ekonomski i socijalni uslovi za sestre i tehničare.

Odlična prilika za posao u Srbiji: Plata 60.000, plaćena hrana i smeštaj, pa čak i odlazak na MORE

- Plate medicinskih sestara su veoma niske, kako je i predsednik Srbije rekao, a one rade najteže poslove u sistemu zdravstvene zaštite - dodala je predsednica udruženja.

Međutim, ona smatra da će povećanje plata zaposlenima u zdravstvu, a pre svega sestrama, koje je Vučić najavio pre nekoliko dana, doprineti, ali ne u potpunosti, odlasku zaposlenih u zdravstvu na rad u Nemačku, i druge zemlje.

- Postoje i dublji problemi kao što je neregulisan status sestara u sistemu zdravstvene zaštite, kao i nepostojanje sestre kao predstavnika profesije u Ministarstvu zdravlja - objasnila je Otašević.

Šansa za posao u Srbiji: Jedan grad zapošljava DESETINE zdravstvenih radnika

Ona smatra da je neophodno doneti Zakon o sestrinstvu, koji bi se oslanjao na Zakon o zdravstvenoj zašititi, a kojim bi, kako je dodala, sestre postale vidljive, a njihove usluge, koje se sada podrazumevaju uz druge, imale tačnu cenu.

U suprotnom, predsednica udruženja sestara, upozorava da bi se mogao nastaviti trend odlaska medicinskog osoblja u inostranstvo, a domaće zdravstvo ostati bez medicinskih sestara.

Kako kaže, sve je to važno jer, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, sestre ostvaruju više od 69 odsto svih zdravstvenih usluga.

Hodnik bolnice
Foto: Profimedia/ilustracija

Problemima sestara i medicinskog osoblja bavi se i Komora medicinskih sestara i tehničara Srbije, a direktorka komore Radmila Ugrica u probleme je uvrstila i dugo čekanje na radno mesto i dug vremenski period rada na određeno vreme.

Ukoliko Srbija "želi da zadrži" medicinsko osoblje, potrebno je, smatra ona, dobra organizacija i kadriranje zdravstvenih ustanova sa obrazovnim insitucijama i Ministarstvom prosvete.

Pored toga, navela je potrebu povećanja nadoknade za smenski rad, dežurstva i pripravnost.

Ugrica smatra da bi trebalo izmeniti i dopuniti Pravilnik o obavljanju medicinske delatnosti u zdravstvenim ustanovama, gde bi se uradila nova sistematizacija, opis poslova i delokrug rada.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Pera's picture

Pera

ko ima gde ziveti da neplaca stanarinu i ko ima posao neka ostane tu.

1 | 0

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd