fbpx
Skip to main content
devojka na poslu

Smatrate da zaslužujete veću platu, ali ne znate KAKO DA TO SHVATI I VAŠ ŠEF?

Foto: Profimedia
Dogovor oko plate predstavlja problem i radnicima i poslodavcima.

Već duže vreme ste nezadovoljni svojom platom, odnosno koliko vaš šef ceni vaš rad.

Smatrate da vredite mnogo više nego što vam on to pokazuje, ali ne znate kako da mu nagovestite da je vreme da se vaša zarada uveća.

Ne želite da delujete nezahvalno, ali isto tako hoćete da on zna da vi cenite sebe i da vrlo lako možete da odete iz firme ukoliko vam neko drugi ponudi bolje uslove.

FANTASTIČAN USPEH SRPSKIH FIZIČARA NA OLIMPIJADI! Ovo je ponos naše države

FANTASTIČAN USPEH SRPSKIH FIZIČARA NA OLIMPIJADI! Ovo je ponos naše države

VAŽNO ZA SVE PENZIONERE: Počelo prijavljivanje za rehabilitaciju u banjama, ovi uslovi se moraju ispoštovati

VAŽNO ZA SVE PENZIONERE: Počelo prijavljivanje za rehabilitaciju u banjama, ovi uslovi se moraju ispoštovati

STAN I AUTOMOBIL ČEKAJU VLASNIKA U "UZMI RAČUN I POBEDI 2021": Tačan termin prvog izvlačenja

STAN I AUTOMOBIL ČEKAJU VLASNIKA U "UZMI RAČUN I POBEDI 2021": Tačan termin prvog izvlačenja

Budite oprezni, jer granica može vrlo lako da se pređe i da ostavite pogrešan utisak, iako to niste imali nameru.

Da vam se to ne bi dogodilo, imamo za vas nekoliko bitnih saveta.

1. Sačekajte da uradite nešto bitno, pa onda tražite povišicu

Ukoliko već duže smatrate da plata treba da vam bude veća, a šef svima ponudi određeni posao, budite prvi koji će se prijaviti da isti i obavi. To će sigurno ostati upamćeno, a najviše ukoliko svoje zadatke obavite na najvišem nivou.

Tada je najbolje vreme da tražite povišicu, jer će šef imati na umu da ste uradili nešto bitno za njegovu firmu, kao i da ste preuzeli inicijativu za razliku od drugih.

2. Napišite, razradite i provežbajte plan

Ne ulazite na sastanak praznih ruku, i bez prethodne pripreme. Smislite listu konkretnih razloga zašto zaslužujete povišicu, zapišite je, i prođite kroz nju da biste osigurali samopouzdan i ubedljiv nastup. Možda pored tih svojih razloga želite da pomenete da ste u poslednje vreme imali više odgovornosti na poslu, dodatne zadatke, da ste uspešno usvojili nove strategije i priveli kraju projekte, i koje planove imate da u budućnosti poboljšate uspešnost svog sektora. 

3. Ukoliko je firma u finansijskim problemima, nikako ne tražite povišicu

Dobro osluškujte finansijsku situaciju u firmi. Da li su drugi dobili povišice, da li je firma u dugovima ili je ostvarila veliki priliv. To su sve stvari o kojima morate da mislite pre nego što se odlučite da tražiti povećanje plate.

Ono što je sigurno, ukoliko tražite povećanje plate, kada je firma u problemima, nećete je dobiti.

posao
Foto: Profimedia/ilustracija

4. Obucite se za uspeh

Čak i ako je kodeks oblačenja u vašoj kancelariji opušteniji, kada se radi o vašem sastanku, treba da se obučete za poziciju koju želite. Stavite kravatu, ispeglajte košulju, ili skinite sa ormara one neudobne salonke u kojim se osećate najdominantnije. Iako ne želite da izgledate kao da se previše trudite, uglađen i profesionalan izgled ne može da škodi, i samo će pomoći vašem samopouzdanju.

5. Ne dajte nikakve ultimatume ako niste zaista spremni da izgubite posao

Budite oprezni kako predstavljate Vašu molbu. Ne želite da budete previše grubi ili da delujete zahtevno. Naravno, budite samouvereni i asertivni, ali pazite na svoj ton i fokusirajte se na to da budete strpljivi, profesionalni i puni razumevanja.
Oprez pri pregovaranju. Nikako ne upotrebljavajte reči: “Želim povišicu, inače..!”, ma koliko da ste besni, jer želite da ostanete u dobrom sećanju kolegama, a u dobrim odnosima sa šefom čak i ako Vas on ili ona odbiju. Nikad se ne zna u kom će pravcu otići vaše karijere i gde ćete se opet sresti.

6. Nemojte upotrebiti informacije o platama Vaših kolega kao argument za dobijanje povišice

To je ogovaranje, a nećete dobiti veću platu ako se tako neprofesionalno predstavite pred nadređenima. Umesto toga, fokusirajte se na Vaše individualno iskustvo i postignuća i razloge zašto treba da dobijete povišicu.

 

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
35 Beograd