fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić u poseti Vašingtonu

Brnabić sa predsednikom Svetske Banke i ministrom finansija SAD: Američke firme zapošljavaju 17.000 Srba

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima predsednice Vlade
Premijerka nastavila posetu Vašingtonu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, u nastavku posete Vašingtonu, razgovarala je danas sa predsednikom Svetske banke Džim Jong Kimom i sa ministrom finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Stivenom Mnučinom o napretku Srbije u sprovođenju strukturalnih i ekonomskih reformi.

Sa predsednikom Svetske banke Džim Jong Kimom, Brnabić je razgovarala o napretku Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji i nastavku ekonomskih i strukturnih reformi u cilju postizanja održivog ekonomskog razvoja.

Pročitajte i:

Srbija je zahvalna Svetskoj banci na dosadašnjoj podršci, pre svega u oblasti energetike, zdravstva, obrazovanja, infrastrukture, reformi javnog sektora, razvoju finansijskog i sektora malih i srednjih preduzeća, istakla je Brnabić, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Predsednik Svetske banke Džim Jong Kim preneo je na sastanku svoje utiske o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao pravom vizionaru i strateškom lideru u celom regionu, koji je imao hrabrosti da započne ozbiljne reforme.

U razgovoru sa predsednikom Svetske banke Brnabić je predstavila i ključne rezultate u oblastima digitalizacije i obrazovanja, kao prioriteta Vlade Srbije. Predsednik Svetske banke među svetskim liderima poznat je upravo po tome što su obrazovanje, zdravstvo i borba protiv siromaštva njegovi prioriteti.

Ana Brnabić u poseti Vašingtonu
Ana Brnabić u poseti Vašingtonu
Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima predsednice Vlade

U srdačnom i otvorenom razgovoru sa ministrom finansija SAD Stivenom Mnučinom, razgovaralo se o unapređenju sveukupnih odnosa Srbije i SAD.

Na sastanku je istaknuto da su Sjedinjene Države jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji. Američke kompanije zapošljavaju oko 17.000 ljudi. 

Od 2001. godine, SAD su uložile oko milijardu dolara u razvojnu pomoć u Srbiji. Veoma je značajno to što se robna razmena između Srbije i SAD stalno povećava. Za prvih pet meseci ove godine povećana je gotovo 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine, istakla je Brnabić u razgovoru.

Predsednica vlade predstavila je glavne rezultate u sprovođenju strukturnih reformi u Srbiji. Ona je posebno istakla da je Fajnenšl Tajms (Financial Times) proglasio Srbiju liderom u privlačenju direktnih stranih investicija. Srbija je otvorena za poslovanje i saradnju sa stranim kompanijama i investitorima, naglasila je Brnabić.

Ana Brnabić u poseti Vašingtonu
Ana Brnabić u poseti Vašingtonu
Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima predsednice Vlade

Predsednica Vlade Srbije i ministar finansija SAD složili su se da Srbija i SAD imaju snažne istorijske veze, što potvrđuje i to da se upravo danas obeležava veliki jubilej, 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bele kuće.

Brnabić i Mnučin su se složili da dve zemlje zajednički treba da rade na osnaživanju sveukupnih bilateralnih odnosa.

Predsednica Vlade Srbije ponovo je pozvala Mnučina da poseti Srbiju. Ministar finansija SAD rekao je da bi voleo da sledeće godine poseti našu zemlju, navodi se u saopštenju.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
25 Beograd