fbpx
Skip to main content
PKS

Dijalog privreda Zapadnog Balkana i EU za bržu integraciju u jedinstveno tržište

Foto: PKS
Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, usvojen u oktobru 2020. godine, ima cilj da podstakne dugoročni ekonomski oporavak regiona.

Evropska komisija i Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB 6) pokrenuli su zajedničku poslovnu platformu  "ZB6-EU" koja okuplja privrednike regiona i predstavnike EU sa ciljem unapređenja dijaloga i podrške zapadnobalkanskim ekonomijama da prevaziđu izazove i  pripreme se za integraciju u jedinstveno evropsko tržište.

Evo sta je neophodno da znate prilikom kupovine stana! Jednostavno je – ali većina pravi grešku!

Evo sta je neophodno da znate prilikom kupovine stana! Jednostavno je – ali većina pravi grešku!

OPORAVAK SRPSKOG TRŽIŠTA NAKON PANDEMIJE: Na lizing se ove godine više kupuju teretnjaci nego putnička vozila

OPORAVAK SRPSKOG TRŽIŠTA NAKON PANDEMIJE: Na lizing se ove godine više kupuju teretnjaci nego putnička vozila

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA NOVE RIBNJAKE I LOVIŠTA u Vojvodini! Potrebno je zadovoljiti jedan uslov

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA NOVE RIBNJAKE I LOVIŠTA u Vojvodini! Potrebno je zadovoljiti jedan uslov

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) i predsedavajući KIF ZB6, istakao je važnost jačanja dijaloga između poslovne zajednice regiona i EU, kao i inkluzivnog proširenja - progresivnog otvaranja jedinstvenog evropskog tržišta za kompanije i proizvode sa Zapadnog Balkana. Predsednik PKS očekuje da će rana integracija biti dostupna u sektorima koji su usklađeni sa evropskim pravilima i standardima. 

Uspostavljanjem zajedničke platforme i jačanjem dijaloga između poslovne zajednice Zapadnog Balkana i institucija EU, postavljamo teren za efikasno rešavanje svih važnih pitanja za poslovanje za naše firme koje u velikoj meri ispunjavaju sve evropske stanandarde, naglasio je Čadež i pozvao evropske zvaničnike da pomognu da se glas privrede Zapadnog Balkana čuje u EU.

Oliver Varhelji, komesar za susedstvo i proširenje EU pozdravio je pokretanje poslovne platforme  "ZB6-EU", koja je kako je istakao "važna za unapređenje naše strateške saradnje i angažovanja sa poslovnom zajednicom Zapadnog Balkana".

Komesar očekuje da će javno-privatni dijalog omogućiti lakšu primenu ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. "Teško je naći razlog zašto region ne bismo prihvatili kao deo EU", dodao je Varhelji.

Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, usvojen u oktobru 2020. godine, ima cilj da podstakne dugoročni ekonomski oporavak regiona, podrži zelenu i digitalnu tranziciju, podstakne regionalnu i integraciju sa EU, a predviđa ulaganja u region vredna devet milijardi evra.

Predstavnici privrede regiona okupljeni u Poslovni savet KIF ZB 6 koji čini 16 vodećih kompanija na Zapadnom Balkanu u diskusiji ukazali su na niz važnih pitanja i izazova u poslovanju firmi na tržištu EU.

Predstavnici Eliksira, Tikveša, Balfin grupe, Alkaloida, istakli su neophodnost pojednostavljenja procedura za brži protok robe ka EU, skraćenje vremena čekanja na graničnim prelazima između Zapadnog Balkana i EU, važnost digitalizacije i ulaganja u infrastrukturu, poljoprivredu, eneregetiku.

Poslovna zajednica Zapadnog Balkana očekuje podršku EU u sprovođenju Zelene agende, unapređenju energetske efikasnosti i većoj upotrebi vodonika i biomase, kao i u prenosu znanja i tehnologija kako bi se zaustavio odlazak mladih sa Zapadnog Balkana.

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd