fbpx
Skip to main content
Promo

KSAP: Ekonomska saradnja najjača karika srpsko-američkih odnosa

Foto: Narodna skupština
Kongres srpsko-američkog prijateljstva i organizacija East West Bridge organizovali su niz konferencija na temu sumiranja rezultata i mogućnosti unapređenja saradnje Srbije i SAD.

Kongres srpsko-američkog prijateljstva održao je danas online konferenciju pod nazivom "Srpsko-američki trgovinski i investicioni odnosi" na kojoj je razgovarano o institucionalnoj podršci uređenju bilateralnih trgovinskih i investicionih veza Srbije i SAD, podršci američkih kompanija srpskoj privredi, ali i mogućnostima za poboljšanje poslovnog okruženja i unapređenja trgovinskih odnosa dveju zemalja.

MERIDIAN I UNICEF UDRUŽILI SNAGE: Stiže novčana pomoć Indiji

MERIDIAN I UNICEF UDRUŽILI SNAGE: Stiže novčana pomoć Indiji

Srednja i mala preduzeće doprinela profitabilnosti privrede: Zaposleno skoro 20.000 radnika

Srednja i mala preduzeće doprinela profitabilnosti privrede: Zaposleno skoro 20.000 radnika

TRGOVINSKI PARTNER SRBIJE KOJI RAPIDNO SKAČE NA LISTI: Njihova uloga je velika i naš privredni rast zavisi od njih!

TRGOVINSKI PARTNER SRBIJE KOJI RAPIDNO SKAČE NA LISTI: Njihova uloga je velika i naš privredni rast zavisi od njih!

Na koferenciji su govorili ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednik Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) Zoran Petrović, narodni poslanik i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva (KSAP) Vladimir Marinković, kao i predstavnici američkih kompanija i privredne zajednice u Srbiji.  

Osnivač KSAP-a Vladimir Marinković istakao je da konferencija ima za cilj da zajednički u partnerstvu državnih institucija i poslovnih asocijacija maksimalno unapredi i pruži doprinos ekonomskim odnosima Srbije i SAD, koji su već na značajno visokom nivou.

- Zahvalio bih privrednim komorama, potpredsednici Vlade Republike Srbije Zorani Mihajlović i ambasadoru Srbije u SAD Marku Đuriću na ogromnoj podršci ovakvim dođađajima i radu na terenu, koji je jako važan za unapređenje odnosa dve zemlje. Takođe, velika zahvalnost Ambasadi SAD u Srbiji koja je prepoznala važnost političke podrške regionalnoj stabilnosti, Mini Šengenu, slobodnom protoku ljudi, roba i kapitala i svakom drugom vidu povezivanja zemalja i naroda u regionu. To je upravo preduslov za saradnju u ostalim oblastima i tu nam je potrebna podrška velikih partnera kao što su SAD i EU - dodao je Marinković.  

Promo
Foto: Narodna skupština

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri  zahvalio je Kongresu srpsko-američkog prijateljstva I East West Bridge-u na organizaciji skupa i prilici da se razgovara o unapređenju odnosa dve zemlje.

- Ekonomski odnosi između Srbije I SAD su jedan od najjačih aspekata saradnje dve zemlje, i nastaviće i dalje da jačaju. Srbija je jedno uzbudljivo tržište na kome su se SAD pokazale kao dobar ekonomski partner - istakao je Godfri.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je najvažnije da što pre nastavimo sa dobrom praksom preferencijalnog statusa partnera Amerike u trgovini, što se prethodnih godina pokazalo kao dobro, ali i da što pre postignemo sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, na čemu se godinama radi, a što je značajno za privrednike obe zemlje. Takođe, on je istakao da je od velikog značaja olakšavanje dobijanja radnih dozbola u SAD, budući da upravo tamo odlazi veliki broj srpskih inženjera. 

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović istakao je da je primetna uzlazna putanja na polju srpsko-američkih ekonomskih odnosa.

Promo
Foto: Narodna skupština

- Investiciona klima u Srbiji je sve bolja, a tome posebno svedoči činjenica da prethodnih godina imamo veliki broj stranih direktnih investicija. Na putu smo ostvarenja značajnih ciljeva, a iako ima još prostora za poboljšanje, prepreke zajedno savladavamo u cilju daljeg unapređenja ekonomskih rezultata i privlačenja još više investicija u region, posebno u Srbiju - istakao je Petrović. 

Kongres srpsko-američkog prijateljstva i organizacija East West Bridge organizovali su niz konferencija na temu sumiranja rezultata i mogućnosti unapređenja saradnje Srbije i SAD, a kako su najavili organizatori, nastaviće sa istom praksom i u narednom periodu.

 

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd