fbpx
Skip to main content
telefon

Ne želite telefonsku reklamu? Evo kako da se BESPLATNO zaštitite od dosadnih oglašivača

Foto: Profimedia
Ne košta vas ništa

Hrvatska ima svoj besplatni registar "Ne zovi" u koji se upisalo 29.000 građana Hrvatske koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju putem telefona ili slanjem SMS ili MMS poruka radi reklame ili prodaje proizvoda. Ovaj registar koji je osnovan u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača Hrvatske pokazao se kao dobro rešenje, a i Srbija ima nešto slično, ali retko ko zna šta i kome treba da se obrati.

Pravni savetnik u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije Marko Dragić smatra da korisnici telefonskih brojeva u Srbiji nisu dovoljno zaštićeni i da bi vlasnici telefona trebalo zajedno da deluju.

- Trebalo bi se obratiti povereniku za zaštitu podataka o ličnosti  jer ne sme telefonski ili mobilni operater da daje ničije podatke bez pristanka. Operateri je najpre trebalo da zatraže saglasnost potrošača, što nisu i zato bi građani trebalo da pokrenu kolektivnu tužbu protiv operatera i da se tome stane na kraj. To, nažalost, neće zaživeti kod nas još neko vreme jer se pojedini građani još uvek rado odazivaju na pozive za razne promocije ili se plaše da prijave ove koji ih uznemiravaju - kaže Dragić.

Telefon
Foto: Profimedia

Ono što ne bi trebalo da je pravilo u Srbiji je to da je svaki korisnik broja po automatizmu upisan u knjigu Bele strane ili registar na sajtu operatera zbog čega se dešava da pojedince svakodnevno poziva neka od firmi koja je broj pronašla baš tamo i što svako mora, ne svojom krivicom, da se odjavi da bi bio oslobođen dosadnih oglašivača.

KRENULE INSPEKCIJE: Stanari, ovo su KAZNE ako se niste registrovali

- U slučaju da naš korisnik trpi uznemiravanje, prigovor može da podnese u bilo kojoj poslovnici. Prilikom prijave uznemiravanja na fiksnom ili mobilnom telefonu, potrebno je da korisnik navede tačno vreme uspostavljene veze ili vreme prijema uznemiravajuće SMS poruke. Kod osnovanih prigovora upozoravamo korisnika koji je vršio uznemiravanje, a krajnja mera je isključenje odlaznog saobraćaja - kažu u jednom od operatera fiksne i mobilne telefonije.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
11 Beograd