fbpx
Skip to main content
stan

OVA DRŽAVA JE NA RUBU KRIZE: Centar prestonice prepun stanova koje niko ne kupuje

Foto: Profimedia/ilustracija
Deset godina nakon potpunog finansijskog sloma, Island se ponovo našao na rubu krize.

Ključna privredna grana za državu od 340.000 stanovnika, turizam, stagnira i preti padom, a njena nestabilnost nije ugrozila samo privrednu sliku te zemlje nego i celo tržište nekretnina.

SAJAMSKI POPUST OD 100€ PO REZERVACIJI ZA EGZOTIČNE DESTINACIJE!

SAJAMSKI POPUST OD 100€ PO REZERVACIJI ZA EGZOTIČNE DESTINACIJE!

Iako je nakon krize tržište nekretnina i građevinski sektor doživeo veliki uzlet, sada se susreće s novim turbulencijama, piše Novac.hr. 

Kako navodi Blumberg, cene stanova u razdoblju od oktobra 2017. godine do istog meseca 2018. godine rasle su 3 odsto, dok su u istom tom periodu cene luksuznih stanova porasle za 17 odsto. 

Island
Rejkjavik
Foto: Profimedia

Zbog rasta cena, na tržištu ove države došlo je do manjka stanova srednje cenovne kategorije, kojih, navodi Vlada, nedostaje čak 8.000. 

S druge strane, cene novih stanova, koji u velikoj meri spadaju u kategoriju luksuznih, porasle su, pa su za većinu građana postali nedostupni. Tako zbog visokih cena ovi stanovi ostaju prazni, pa se trenutno u centru Rejkjavika oni prodaju za 7.000 dolara po metru kvadratnom. 

Nova pravila za držanje kućnih ljubimaca: Šetnja psa SAMO AKO STE TREZNI inače SLEDI KAZNA!

Nova pravila za držanje kućnih ljubimaca: Šetnja psa SAMO AKO STE TREZNI inače SLEDI KAZNA!

O privrednoj nestabilnosti u ovoj zemlji pokazuje i podatak da je centralna banka najavila ekonomski rast od 1,8 odsto za ovu godinu, što je najsporiji rast od 2012. godine.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd