fbpx
Skip to main content
Srbija

SRBIJA POMAŽE NEZAPOSLENIMA! Vlada izdala važno obaveštenje - NOVA ZAPOŠLJAVANJA u javnom sektoru

Foto: Profimedia/ilustracija
Nova pravila o zapošljavanju u javnom sektoru trebalo bi da važe tri godine.

Od 1. januara sledeće godine do 31. decembra 2023. u javnom sektoru biće omogućena nova zapošljavanja, na neodređeno i određeno vreme, bez posebnih dozvola i saglasnosti Vlade Srbije, i to će biti punih šest godina nakon što je udomljavanje u javnom sektoru i zabranjeno.

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

ISKORISTITE CRNI PETAK na Fakultetu društvenih nauka i upišite se u školsku 2021/22

ISKORISTITE CRNI PETAK na Fakultetu društvenih nauka i upišite se u školsku 2021/22

Sjajna vest za vlasnike besplatnih akcija u Srbiji: Za samo nekoliko dana dve uplate na račun

Sjajna vest za vlasnike besplatnih akcija u Srbiji: Za samo nekoliko dana dve uplate na račun

Ako u parlamentu bude usvojen zakon o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, državna preduzeća i ustanove moći će da prime za stalno nove zaposlene, bez odobrenja Vlade, ali broj primljenih radnika neće moći da bude veći od 70 odsto broja onih kojima je u tom preduzeću ili ustanovi prestao radni odnos u prethodnoj kalendarskoj godini.

Za prekoračenje tog limita moraće da se dobije odobrenje posebnog tela Vlade Srbije, uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva. Zapošljavanje će biti moguće ako korisnik javnih sredstava ima obezbeđena sredstva za plate, odnosno zarade, sa pripadajućim porezom i doprinosima za novozaposlene, i moraće da bude usklađeno sa procedurama predviđenim posebnim propisima.

U predlogu zakona se navodi da od 1. januara ukupan broj zaposlenih na određeno vreme (izuzev pripravnika) angažovanih na osnovu ugovora o delu, privremenim i povremenim poslovima, preko omladinske i studentske zadruge ili agencije za privremeno zapošljavanje kod korisnika javnih sredstava, ne može da bude veći od 10 odsto ukupnog broja zaposlenih koji su primljeni na neodređeno vreme. Izuzetak će važiti samo ako postoji saglasnost Vlade Srbije.

U ograničenje se ne ubrajaju zaposleni koji su na zameni, ili koji su radno angažovani posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje, putem javnih radova, u cilju dodatnog obrazovanja ili obuke. Takođe, izuzetak su i zaposleni na realizaciji projekata koji se finansiraju sredstvima Evropske unije ili donacijama. Ova ograničenja se ne odnose na sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, nastavno osoblje visokoškolskih ustanova, kao i na direktore javnih preduzeća.

O zapošljavanju novih radnika iznad ograničenja od 70 odsto u službama Narodne skupštine ili institucija poput Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Državne revizorske institucije, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i ostalih, odučivaće odbor Narodne skupštine nadležan za administrativno-budžetska pitanja.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
0 Beograd