fbpx
Skip to main content
Srbija i britanija

ŠTA ĆE BITI SA TRGOVINSKIM SPORAZUMOM IZMEĐU SRBIJE I BRITANIJE? Oglasila se ambasadorka: "Želim brz dogovor"

Foto: Profimedia/ilustracija
London je iz pravila trgovine EU izašao 31. decembra

Velika Britanija i Srbija i dalje razgovaraju o bilateralnom trgovinskom sporazumu, a odlaganje je nastalo usled pandemije koronavirusa, kao i zbog parlamentarnih izbora u Srbiji, izjavila je britanska ambasadorka u Beogradu Šan Makleod, navodeći da njena zemlja želi brzi dogovor o tom partnerstvu sa Srbijom.

- Razgovori sa Srbijom i dalje teku i napreduju. Nacrt sporazuma je zasnovan na postojećem Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Evroske unije (EU). Od Srbije nije traženo da preuzme bilo kakve nove obaveze - rekla je Makleod i dodala da nacrt sporazuma ne sadrži nikakva iznenađenja.

NOVA GONDOLA POČINJE SA RADOM U PETAK: Mali karaman na Kopaoniku će konačno primati turiste

NOVA GONDOLA POČINJE SA RADOM U PETAK: Mali karaman na Kopaoniku će konačno primati turiste

Branislava Simanić: Ekonomsko osnaživanje žena treba da bude strateški projekat države

Branislava Simanić: Ekonomsko osnaživanje žena treba da bude strateški projekat države

80 EVRA MESEČNO NA 120 RATA? Dogovora frilensera i Vlade još nema, šta će biti sa retroaktivnim plaćanjem poreza?

80 EVRA MESEČNO NA 120 RATA? Dogovora frilensera i Vlade još nema, šta će biti sa retroaktivnim plaćanjem poreza?

London je iz pravila trgovine EU izašao 31. decembra, a tog dana je prestao da važi i sporazum Srbije sa Velikom Britanijom. Novi još nije potpisan jer je Beograd bio uslovljen potpisivanjem političkog dela, a u međuvremenu su uvedene carine i do 20 odsto na robu iz Srbije.

Glavna zamerka Srbije bila je činjenica, kako je rekao izvor, da je deo ponuđenog sporazuma bio replika SSP koji je Srbija već potpisala sa EU. Tako se među zahtevima našao se jedan neobičan - da se Srbija obaveže na saradnju sa Sudom u Hagu.

U međuvremenu se došlo do verzije ugovora koji obema stranama odgovara, a poslednji sastanak tim povodom održan je 4. februara.

Prema rečima ambasadorke Makleod, "Ujedinjeno Kraljevstvo se nada da će ovaj sporazum biti brzo usaglašen, kako bi se teškoće i zastoji u trgovini smanjili na minimum".

- Ujedinjeno Kraljevstvo želi brz dogovor o budućem trgovinskom partnerstvu sa Srbijom. Ovo je u interesu poslovnih ljudi, kompanija i potrošača u obe naše države - kazala je Makleod.

Boris Džonson
Foto: Profimedia

Podsetila je da je Velika Britanija posle izlaska iz EU ubrzano radila na tome da sa državama partnerima uspostavi bilateralne sporazume, tamo gde je trgovina prethodno bila regulisana sporazumom između tih država i EU.

- Ovo su sporazumi kontinuiteta i oni su u najvećoj meri bazirani na sporazumima sa EU, koje zamenjuju. Ujedinjeno Kraljevstvo je zaključilo 63 takva sporazuma, uključujući i sa Albanijom, Severnom Makedonijom i Kosovom - rekla je britanska ambasadorka i dodala kako se nada da će uskoro biti potpisan sličan sporazum i sa Crnom Gorom.

Kako je precizirala, pregovore o sporazumu UK i Srbije je prekinula epidemija koronavirusa, kao i uvođenje vanrednog stanja u Srbiji, u martu prošle godine.

Dalja odlaganja su usledila zbog junskih parlamentarnih izbora u Srbiji i pet meseci formiranja vlade u Beogradu.

Podsetila je i da su se pregovarači dve zemlje sastali onlajn, neposredno pre isteka takozvanog tranzicionog perioda“ 31. decembra, kojim je zaključen izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz jedinstvenog tržišta i carinske unije EU.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd