Skip to main content
neispavanost

AKO ŽELITE MIRAN SAN: Izbacite ove navike pred spavanje

Foto: Profimedia
Pročitajte zbog čega brže starite i što ne možete da spavate 8 sati, kao što bi inače trebalo.

Noći provodite neispavani i budite se svaki čas, možda bi trebalo da se zapitate kakav je vaš način života. Kojim to lošim navikama svakodnevno podvrgavate? Predlažemo vam sve loše navike koje mogu uticati na kvalitet vašeg sna. Jedan od kobnih običaja jeste konzumiranje alkohola kasno u noć, piše dnevno.hr.

gledanje televizij
Foto: Profimedia

GLEDANJE U EKRANE

Svetla elektronskih uređaja mogu bitno uticati na hormon melatonin koji je zaslužan za naš "slatki san". Bar sat vremena pre spavanje nemojte se "družiti" sa mobilnim telefonom, računarom ili televizorom. U slučaju da baš morate, naučnici poručuju da ekrane držite 35 cm podalje od očiju, a bistrinu računara/telefona postavite na minimum.

VEČERA PRE SPAVANJA

Ako odete u krevet odmah posle večere zapravo ćete pokrenuti svoj organizam novom energijom, dobijenom iz hrane. Nutricionisti savetuju da jedete minimum 2 sata pre spavanja.

KONZUMIRANJE CIGARETA

Ne samo da pušači provode manje vremena u dubokom snu u odnosu na one koji to nisu, već i prema jednom nedavnom istraživanju svaka zapaljena cigareta tokom dana skraćuje san za 1.2 minuta. 

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
26 Beograd