fbpx
Skip to main content
Toni Abot, Bil Klinton

POČELO JE: Australija i Surinam povukli priznanje Kosova!

Foto: Reuters
Australija i Surinam, dve države koje su ranije priznale Kosovo kao nezavisno, povukle su juče svoja priznanja i o tome obavestile diplomatska predstavništva Srbije u tim zemljama.

Premijer Australije Toni Abot izjavio je da je zbog narušenih međunarodnih odnosa bilo potrebno preispitati raniju odluku.

- Kada smo govorili da je Kosovo jedinstven slučaj, smatrali smo da je to dovoljno da spreči sve druge secesionističke pokrete da idu tim putem. Nismo bili u pravu. Slučaj Krima jasno govori tome u prilog i ako želimo da sa punom odgovornošću podržimo suverenitet Ukrajine i suverenitet svih drugih zemalja kojima preti sličan scenario, moramo biti principijelni i po pitanju Srbije i Kosova. To priznanje bila je greška. Da, bila je greška - naglasio je Abot. 

On je naveo da se Australija sada zalaže za dijalog u kojem bi se utvrdile granice autonomije Kosova.

A zvanični Paramaribo saopštio je da prvobitna odluka o priznanju Kosova nije ni trebalo da bude doneta.

"Kosovo nikad nije održalo referendum o nezavisnosti čime ta odluka nikad nije dobila demokratski legitimitet. Iz tih razloga Surinam je povukao odluku o priznanju Kosova", navodi se u saopštenju kabineta predsednika te južnoameričke države.

Iako još nema zvanične potvrde, pretpostavlja se da je ovo dvostruko povlačenje priznanja bilo iskoordinirano, kako ne bi samo jedna zemlja trpela pritiske zbog odluke.

Ipak, sve ovo što ste pročitali, izmislili smo kao prvoaprllsku šalu. Australija nije povukla priznanje, ali dobra vest je da Surinam nikad nije ni priznao Kosovo, pa nek tako i ostane. Ipak lepo bi zvučalo da čujemo istinitu vest da se pojavila prva zemlja koja je povukla priznanje Kosova. 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
12 Beograd