clear sky
18°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

GOSPODSKI, BEZ GRANICA: Završen 34. Beogradski džez festival

30.10.2018. 12:23
Piše:
Srbija Danas/S. Komnenić
Enriko Rava i Džo Lovano
Enriko Rava i Džo Lovano / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

U skladu s ovogodišnjom krilaticom manifestacije - "Bez granica", publika je čula muzičare iz Amerike, Izraela, Južne Koreje, Švedske, Norveške, Kube, Španije, Mađarske, Australije, Srbije...

Posle pet dana i više od 20 koncerata u tri sale, sinoć je završen 34. Beogradski džez festival. Zapažene nastupe održali su južnokorejska pevačica Jun Sun Na, izraelski basista Omer Avital, predstavnici avangardne skandinavske scene iz bendova "Korteks" i "The Thing", ali i domaći sastav Fish in Oil potpomognut gitarskim herojem Markom Riboom.

Duel srpskog i američkog kauboja na otvaranju 34. Beogradskog džez festivala

Fish in oil i Mark Ribo na otvaranju 34. Beogradskog džez festivala
Fish in oil i Mark Ribo na otvaranju 34. Beogradskog džez festivala / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

Beogradska publika je i na sinoćnjem zatvaranju imala priliku da sluša velike zvezde džeza. U "Kombank dvoranu" stigli su "povratnici na mesto zločina" – muzičari koji često gostuju na ovoj manifestaciji i u Srbiji uopšte. Jedan od njih je vođa kvinteta, slavni italijanski trubač Enriko Rava, a pored njega tu su i dvojica starih znanaca prestoničke publike – legendarni američki saksofonista Džo Lovano i predstavnik mlađe generacije, pijanista iz Italije Đovani Gvidi. 

DRUGO VEČE BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA: Od džeza sa izraelskih pustinja, do ekstaze u plemenskoj svetkovini

Saksofonista Džo Lovano na 34. Beogradskom džez festivalu
Saksofonista Džo Lovano na 34. Beogradskom džez festivalu / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

U Ravinoj i Lovanovoj svirci se osećaju duhovi istorije džeza, ali stvaralačka svežina i činjenica da neumorno rade bez prestanka. Pogotovo u salvama virtuoznih improvizacija u koje su ih gurali i odlični mladi kontrabasista Dezron Daglas i as za bubnjevima Džerald Klaver.

Enriko Rava na 34. Beogradskom džez festivalu
Enriko Rava na 34. Beogradskom džez festivalu / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

Gvidi je u emotivnoj solo deonici pokazao koliko topline stanuje u njegovim dirkama, kada se italijanski trubač naslonio na klavir da uživa i sačeka momenat da zajedno sa bendom upečatljivo poentira na osnovama koje je postavio pijanista.

Enriko Rava na 34. Beogradskom džez festivalu
Enriko Rava na 34. Beogradskom džez festivalu / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

Posle njih nastupio je pevač iz SAD Kurt Eling – otmeno i gospodski. Strogo doteran, u elegantnom odelu sa maramicom na grudima. Posle devet godina vratio se u srpsku prestonicu i proćaskao sa publikom. O politici, ali i o ljubavi.

Američki pevač Kurt Eling na 34. Beogradskom džez festivalu
Američki pevač Kurt Eling na 34. Beogradskom džez festivalu / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

– Drago mi je što sam tu. Svet se promenio od kada smo se poslednji put videli. Kod nas će uskoro izbori i u to ime, simbolično, jedna od Boba Dilana – poručio je Eling.

Američki pevač Kurt Eling na zatvaranju 34. Beogradskog džez festivala
Američki pevač Kurt Eling na zatvaranju 34. Beogradskog džez festivala / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

Savršena dikcija i njegov moćan i pitak glas, kao da prizivaju miris starih filmova. Još ako na to dodamo tipičan američki akcenat, jasno je da njegove pesme nose publiku u romantičan svet crno-belih holivudskih klasika. Nakon ozbiljnih priča, prešao je na nežnije, o ljubavi.

– Kada izađete u grad imate šanse da pronađete ljubav. Možda baš večeras. Ali šta mislite kako je kada ste "Sami u noći" – najavio je pevač istoimenu pesmu.

Kurt Eling
Kurt Eling / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

Baš kao što je to bio slučaj na koncertu kvinteta Enrika Rave, beogradska publika ga je snažnim aplauzom ispratila sa scene - kao dokaz da se dobro provela.

Kao i svake godine, organizatori su poslednje večeri ostavili prostor za domaće umetnike, a u sali Amerikana Doma omladine svirali su bendovi pevačice Irine Karamarković, saksofoniste Uglješe Novakovića i basiste Uroša Spasojevića.

Treće večeri muzičke manifestacije, Big bend RTS-a proslavio je sedamdeseti rođendan na sceni Velike sale Doma omladine, a za tu priliku je ugostio iskusnog američkog trubača Bobija Šua, svedoka pojedinih momenata koji su važni u istoriji džeza.

Big bend RTS-a i američki trubač Bobi Šu na 34. Beogradskom džez festivalu
Big bend RTS-a i američki trubač Bobi Šu na 34. Beogradskom džez festivalu / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

– Drago mi je da sam ovde i velika mi je čast da sam deo festivala – obratio se Šu malo na srpskom, a malo na engleskom i potom se našalio – Pedesetdevet godina lutam i sviram širom sveta, a tek sada sam prvi put u Beogradu. Zašto ste čekali toliko dugo?

Američki trubač Bobi Šu na 34. Beogradskom džez festivalu
Američki trubač Bobi Šu na 34. Beogradskom džez festivalu / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

Trubač i Big bend su potom poveli publiku na putovanje kroz istoriju latino džeza. Od kubanskih kompozicija pisanih za orkestar Dizija Gilespija, koga je umetnik naveo kao svog muzičkog oca i za koga je ispričao da je kum njegove ćerke. Preko, kako je najavio Šu, tužnog argentinskog tanga Astora Pjacole pod nazivom "Zaborav".

70. rođendan Big benda RTS-a i nastup sa trubačem Bobijem Šuom
70. rođendan Big benda RTS-a i nastup sa trubačem Bobijem Šuom / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

Pre toga je pred publiku izašla osmočlana ženska ekipa predvođena nemačkom pijanistkinjom Julijom Hulsman. Prvi od nekoliko koncerata vokalno-instrumentalnog džeza koji je na ovogodišnjoj manifestaciji poprilično zastupljen.

Julija Hulsman na 34. Beogradskom džez festivalu
Julija Hulsman na 34. Beogradskom džez festivalu / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

Neobična formacija koju pored Hulsmanove na klaviru čine i muzičarke na violini, violi, kontrabasu, bubnju i tri pevačice. One su izvele verziju kamerne muzike u pop i džez ruhu.

Oktet Julije Hulsman na 34. Beogradskom džez festivalu
Oktet Julije Hulsman na 34. Beogradskom džez festivalu / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

Dame su predstavile autorske numere Hulsmanove, ali i hitove drugih izvođača poput Bitlsa i Alanis Moriset. Ipak, bio je to jedan od blažih nastupa na ovogodišnjem festivalu.

Kontrabasistkinja Eva Kruze u oktetu Julije Hulsman na 34. Beogradskom džez festivalu
Kontrabasistkinja Eva Kruze u oktetu Julije Hulsman na 34. Beogradskom džez festivalu / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

Sveukupno posmatrano, pretposlednje veče Beogradskog džez festivala je bilo najuzbudljivije. Otvorila ga je južnokorejska pevačica Jun Sun Na koncertom u Kombank dvorani.

Jun Sun Na na 34. Beogradskom džez festivalu
Jun Sun Na na 34. Beogradskom džez festivalu / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

– Hvala vam što ste došli – tiho i azijski stidljivo se na srpskom obratila Jun pre nastupa, dodavši jednako simpatično na engleskom – Nadam se da ćete uživati!

Jun Sun Na na 34. Beogradskom džez festivalu
Jun Sun Na na 34. Beogradskom džez festivalu / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

Potom je zapevala i u nešto više od sat vremena dočarala koliko zapravo ima samopouzdanja i da je uvodna skrušenost bila samo izraz učtivosti.

Snažno i upečatljivo je izvela repertoar sastavljen od svojih autorskih kompozicija, preko obrada Džimija Hžendriksa, do tradicionalne južnokorejske pesme.

Jun Sun Na na 34. Beogradskom džez festivalu
Jun Sun Na na 34. Beogradskom džez festivalu / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

Upravo je izvođenje numere iz njene otadžbine bio jedan od najupečatljivijih momenata na koncertu. U njenom punom i moćnom glasu su se osećale snažne emocije i ogromna doza empatije jer je, kako je sama Jun najavila, reč bila o „veoma tužnoj pesmi o tragičnoj ljubavi zbog viševekovnog rata između Severne i Južne Koreje”.

Melanholičnu i setnu atmosferu koja oživljava slike sa ruba Azije upotpunio je kontrabasista Bred Kristofer Džouns koji je nežno prevlačio gudalo preko žica, podražavajući mistične zvuke žičanih instrumenata iz domovine pevačice.

Pijanista Frenk Voste i kontrabasista Bred Kristofer Džouns u kvintetu pevačice Jun Sun Na
Pijanista Frenk Voste i kontrabasista Bred Kristofer Džouns u kvintetu pevačice Jun Sun Na / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

Pored basiste, u pratećem bendu Sun Na svirali su i pijanista Frenk Voste, bubnjar Den Rajzer i gitarista Tomek Mirnovski koji se posebno istakao u dijalogu sa pevačicom u pesmi „Aleluja” Leonarda Koena. Niljangovski je improvizovao, jednostavno i uz pregršt sirovih elektronskih efekata, prateći Jun koja je blago i toplo pevala „ljubav nije pobednički marš, hladna je i slomljena – aleluja…”.

Uz sviranje u pop maniru, orkestar je imao i dosta prostora da džezira u savremenom stilu, tako da je ukupna umetnička ocena koncerta veoma visoka.

Južnokorejska pevačica Jun Sun Na na 34. Beogradskom džez festivalu
Južnokorejska pevačica Jun Sun Na na 34. Beogradskom džez festivalu / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

Jun je za kraj ostavila numeru Toma Vejtsa „Jockey full of bourbon” da još jednom pokaže kako se igra glasom, uzdasima, spremna da podvrisne, zapeva poput operske pevačice, ili grubo i oporo nalik Vejtsovom glasu iz koga govori viski i paklica cigareta. I više nego dovoljno za ogroman, dug i uporan aplauz publike koja ju je potom vratila na bis.

Sun Na se obradovala kada je na samom kraju videla da joj jedna sunarodnica prilazi sa buketom cveća u rukama. Kao dokaz da je svet mali.

Kubanski pijanista Čučo Valdes na 34. Beogradskom džez festivalu
Kubanski pijanista Čučo Valdes na 34. Beogradskom džez festivalu / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

Posle nje je na scenu izašla kubanska ekipa predvođena slavnim Čučo Valdesom. Pijanista je u pratnji kontrabasiste, bubnjara i dvojice perkusionista koji su spremni da zapevaju u kubanskom stilu, predstavio svoju verziju latino-džeza – vrelu i uzbudljivu.

Kvintet kubanskog pijaniste Čučo Valdesa na 34. Beogradskom džez festivalu
Kvintet kubanskog pijaniste Čučo Valdesa na 34. Beogradskom džez festivalu / Izvor: Foto: Anđelko Vasiljević

Prava poslastica za kraj odličnog dana bila su dva koncerta u okviru ponoćnog programa - pogotovo za ljubitelje savremenijeg i avangardnijeg pristupa džezu kakav gaje i predstavnici skandinavske škole koji su nastupili u sali Amerikana Doma omladine. Neobuzdana energija, jurišne rolerkoster improvizacije, fri džez ludilo - isto su pokazali i norvežani iz sastava "Korteks", kao i norveško/švedski trio "The Thing".

Kvartet "Korteks" koji čine trubač Tomas Johanson, saksofonista Kristofer Ber Alberts, kontrabasista Ola Hejer i bubnjar Gard Nilsen, izveli su svoje savremeno "čitanje" zaostavštine Orneta Kolmena. Spremni da teatarski karikiraju i frazerski naprave štos, ali i da odsviraju setnu baladu. Naravno, sve se na kraju završava salvom improvizacija.

Džez-pankeri iz benda "The Thing" počeli su baš pankerski - uz psovku i poruku "da nemaju granice", igrajući se sa sloganom festivala. Psovka je bila samo šala, ali zato njihove solaže u stilu besnog garažnog pank-rok-džez benda nisu bile nimalo za šalu. Saksofonista Mats Gustafson, basista Ingebrit Hoker Flaten i bubnjar Pol Nilsen-Lav su se dobro oznojali, baš kao i publika.