fbpx
Skip to main content
Vršnjačko nasilje

VRŠNJAČKO NASILJE U SMEDEREVSKOJ PALANCI: Dečak brutalno tukao druga, bacio ga na pod i davio

Foto: Privatna arhiva
Samo dan nakon što je počela školska godina dogodilo se brutalno nasilje

U osnovnoj školi “Heroj Radmila Šišković“ u Smederevskoj Palanci u utorak, samo dan nakon što je počela nova školska godina dogodilo se stravično vršnjačko nasilje u kom je povrede zadobio učenik trećeg razreda te škole.

- Moj sin je zadobio povrede za vreme malog odmora, posle prvog časa. Učiteljica je otišla do kancelarije na 5 minuta, a deca je trebalo sledeći čas imaju engleski sa drugom nastavnicom. Moje dete je sedelo na svom mestu, a dečak iz odeljenja mu je prišao i uzeo flašicu. On je potrčao da je uzme nazad i rekao tom detetu da mu vrati. U tom trenutku je došlo do nasilja – kaže Ana Otašević, majka dečaka koji ide u odeljenje III1.

Majka tvrdi da je dečak koji je napao njegovog sina već pokazivao znake nasilja.

Kako su izgledale povrede dečaka koje je zadobio pogledajte u proloženoj galeriji:

- Tada ga je taj drugi dečak udario i bacio na pod i počeo da ga davi. Sreća je što su dva drugara videla šta se dešava i razdvojila ih nekako. Da nije bilo tako ko zna kako bi se sve završilo. Ovo nije prvi put da je on napadnut od strane drugova. Sada je počeo da se povlači u sebe i da ćuti o onome što mu se dešava. Kada sam ga pitala zašto mi ne priča, rekao mi je da se plaći jer je ako kaže opet će dobiti batine – opisuje majka šta se dogodilo i dodaje da su dečaka morali da odvedu kod doktora:

- Išli smo kod lekara, jer je detetu bilo jako loše. Od stresa mu je šećer bio 8,5. Sin mi je istraumiran i juče je morao i kod psihologa da ide, jer od tolikih maltretiranja on se povlači u sebe i nekada neće da kaže šta je pretrpeo u školi. Morao je da odradi komplet laboratoriju kako bi videli da li je sve u redu.

- Ovo nije prvi put da mi dete ovako prolazi i nije prvi put da se žalim direktoru i nadležnima u školi, ali se nadam da će biti poslednji. Nadam se da će sada neko nešto preduzeti – zaključuje majka.

Dorektor škole Miroslav Mihajlović povodom ovog vršnjačkog nasilja, rekao je:

- Postupak je u toku, sve što je predviđeno protokolom o postupanju u ustanovi se primenjuje. Pokrenut je vaspitno-disciplinski postupak. Obavešteno je Ministarstvo prosvete i ostale institucije.

Podsećamo, početak školske godine obeležila je kampanja na društvenim mrežama sa ciljem skretanja pažnje na problem vršnjačkog nasilja iza koje stoji  Udruženje ,,Drug nije meta" koje se još od 2015. godine bavi prevencijom. Instagram i Fejsbuk bili su preplavljani fotografijama koje ukazuju na problem vršnjačkog nasilja i značaj prijateljstva - brojni pevači, glumci, sportisti, novinari, TV lica, blogeri i insfluenseri uključili su se u kampanju i poslali poruku prijateljstva sa svojih profila na društvenim mrežama. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Tučen's picture

Tučen

To se i meni dogodilo u prvom razredu prije mnogo godina. Sledećeg dana je taj dečak dobio takvu šamarčinu od učiteljice da ga pamti i sada. To je danas nezamislivo.

2 | 0
Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd