fbpx
Skip to main content
Deca u školi

KONAČNO NOVA PRAVILA! Deca će biti BEZBEDNIJA: Poznato kako se MORA PONAŠATI prema DRUGARIMA!

Foto: Profimedia/ilustracija
U osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama i domovima za učenike i studente zabranjuje se postupanje kojim se, neopravdano pravi razlika ili nejednako postupa prema učenicima i zaposlenima

Podsmevanje, ponižavajuće šale, slanje uvredljivih poruka, ignorisanje, odbijanje da se sedi u klupi sa učenikom zbog njegovog izgleda ili nacionalne pripadnosti, omalovažavanje roditelja učenika iz istih razloga, zabranjeni su i kažnjavaće se ubuduće u svim obrazovnim ustanovama u Srbiji.

UŽAS U OSNOVNOJ ŠKOLI U LESKOVCU: Petaka gurnuo drug, dečak udario glavom o zid

Gore navedeni primeri su primeri diskriminacije koji se od 1. septembra zabranjuju i kažnjavaju u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Srbiji.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Pravilnik o postupanju ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminatornog ponašanja i vređanja ugleda, časti i dostojanstva.

To znači da se u osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama i domovima za učenike i studente zabranjuje postupanje kojim se, na neposredan ili posredan, otvoren ili prikriven način, neopravdano pravi razlika ili nejednako postupa prema učenicima i zaposlenima.

Nastavnica
Nastavnica
Foto: Profimedia/ilustracija

Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ana-Marija Vilček, kaže da je 2016. godine donet Pravilnik koji je detaljno objasnio kako se prepoznaje diskriminacija, a da novi Pravilnik sadrži smernice i uputstva kako da škola ili druga ustanova postupa u slučaju bilo kakve diskriminacije.

- Do sada smo nailazili na dobre primere prakse kada su škole reagovale u slučaju prepoznate diskriminacije, ali to bi trebalo da bude ujednačeno i svaka ustanova u Srbiji može da koristi ovaj Pravilnik kao vodič. Nama je potrebno da sistem prepozna načine reagovanja i to je sve stavljeno u ovaj dokument - rekla je Vilček na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen Pravilnik.

NOVI SAD UVODI POLICIJSKI ČAS ZA MLAĐE OD 16?! Drastične mere u suzbijanju maloletničke NARKOMANIJE I ALKOHOLIZMA!

Ona je navela da postupanje ustanova, u slučaju prepoznate diskriminacije zavisi od konkretnog slučaja, ali da prema Pravilniku svaka škola od sada ima tim za prevenciju i suzbijanje nasilja i diskriminacije prema učeniku, zaposlenom ili trećoj osobi poput roditelja.

- Tim svake škole treba da zna korake, kada se informiše direktor, a kada školska Uprava u kojoj su pojedini članovi zaduženi za praćenje i postupanje u slučaju diskriminatornog ponašanja - rekla je Vilček i dodala da Ministarstvo takođe ima tim koji deluje u slučaju takvih incidenata.

Vilček je naglasila da škola treba da prepozna kada je reč o ''dečijem nestašluku'', a kada je reč o diskriminatornom ponašanju.

- Ako se radi o tinejdžerima, oni će iz raznih razloga pokušati da diskriminišu svoje vršnjake, ali i mlađe i starije, a obrazovni sistem treba da prepozna kada se radi o diskriminaciji. Takođe, treba obratiti pažnju i na etničke zajednice, poput romske, da bi se sprečila diskriminaciju. Pravilnik propisuje preventivne i interventne mere i aktivnosti na sprečavanju i zaštiti od diskriminacije i drugih ponašanja kojima se vređa ugled, čast i dostojanstvo ličnosti u sistemu obrazovanju - navela je ona.

Đaci
Foto: Profimedia

Prema novom Pravilniku, propisuje se postupanje ustanove kada se posumnja ili utvrdi diskriminatorno ponašanje, načini sprovođenja preventivnih i interventnih aktivnosti ustanove protiv segregacije u obrazovanju, odnosno nedozvoljenog izdvajanja učenika na osnovnu ličnog svojstva.

U slučaju pojave diskriminacije ustanova treba da proveri dobijene informacije, zaustavi takvo ponašanje, obavesti i pozove roditelje, prikupi relevantne informacije i konsultacije, preduzme mera i aktivnosti i praćenje njihovih efekata.

Devojčicu BACILI KROZ PROZOR, a vršnjaci se SMEJU! Jeziv SNIMAK nove igre KRUŽI INTERNETOM! Roditelji U STRAHU

Zaposleni su odgovorni za svoje izjave i ponašanja kojima se ispoljava i promoviše diskriminatorno ponašanje, stereotipi, predrasude i netolerancija prema pripadnicima manjinskih i osetljivih društvenih grupa kao što su, na primer, osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju i zdravstvenim teškoćama.

NOVA HOROR IGRA SRPSKIH OSNOVACA: Zove se CIMKA, opkole jedno dete, a onda sledi strašna stvar! (FOTO)

Pravilnik propisuje da roditelj deteta i učenika ne sme svojim ponašanjem u ustanovi da podstiče, pomaže, izazove ili na bilo koji način doprinese diskriminaciji i vređanju ugleda, časti ili dostojanstva ličnosti.

Pratite nas na našem instagramu Srbijadanas.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd