Utorak 19. mar 2024.
Deca u školi

KONAČNO NOVA PRAVILA! Deca će biti BEZBEDNIJA: Poznato kako se MORA PONAŠATI prema DRUGARIMA!

Foto: Profimedia
U osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama i domovima za učenike i studente zabranjuje se postupanje kojim se, neopravdano pravi razlika ili nejednako postupa prema učenicima i zaposlenima

Podsmevanje, ponižavajuće šale, slanje uvredljivih poruka, ignorisanje, odbijanje da se sedi u klupi sa učenikom zbog njegovog izgleda ili nacionalne pripadnosti, omalovažavanje roditelja učenika iz istih razloga, zabranjeni su i kažnjavaće se ubuduće u svim obrazovnim ustanovama u Srbiji.

UŽAS U OSNOVNOJ ŠKOLI U LESKOVCU: Petaka gurnuo drug, dečak udario glavom o zid

Gore navedeni primeri su primeri diskriminacije koji se od 1. septembra zabranjuju i kažnjavaju u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Srbiji.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Pravilnik o postupanju ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminatornog ponašanja i vređanja ugleda, časti i dostojanstva.

To znači da se u osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama i domovima za učenike i studente zabranjuje postupanje kojim se, na neposredan ili posredan, otvoren ili prikriven način, neopravdano pravi razlika ili nejednako postupa prema učenicima i zaposlenima.

Nastavnica
Nastavnica
Foto: Profimedia/ilustracija

Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ana-Marija Vilček, kaže da je 2016. godine donet Pravilnik koji je detaljno objasnio kako se prepoznaje diskriminacija, a da novi Pravilnik sadrži smernice i uputstva kako da škola ili druga ustanova postupa u slučaju bilo kakve diskriminacije.

- Do sada smo nailazili na dobre primere prakse kada su škole reagovale u slučaju prepoznate diskriminacije, ali to bi trebalo da bude ujednačeno i svaka ustanova u Srbiji može da koristi ovaj Pravilnik kao vodič. Nama je potrebno da sistem prepozna načine reagovanja i to je sve stavljeno u ovaj dokument - rekla je Vilček na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen Pravilnik.

NOVI SAD UVODI POLICIJSKI ČAS ZA MLAĐE OD 16?! Drastične mere u suzbijanju maloletničke NARKOMANIJE I ALKOHOLIZMA!

Ona je navela da postupanje ustanova, u slučaju prepoznate diskriminacije zavisi od konkretnog slučaja, ali da prema Pravilniku svaka škola od sada ima tim za prevenciju i suzbijanje nasilja i diskriminacije prema učeniku, zaposlenom ili trećoj osobi poput roditelja.

- Tim svake škole treba da zna korake, kada se informiše direktor, a kada školska Uprava u kojoj su pojedini članovi zaduženi za praćenje i postupanje u slučaju diskriminatornog ponašanja - rekla je Vilček i dodala da Ministarstvo takođe ima tim koji deluje u slučaju takvih incidenata.

Vilček je naglasila da škola treba da prepozna kada je reč o ''dečijem nestašluku'', a kada je reč o diskriminatornom ponašanju.

- Ako se radi o tinejdžerima, oni će iz raznih razloga pokušati da diskriminišu svoje vršnjake, ali i mlađe i starije, a obrazovni sistem treba da prepozna kada se radi o diskriminaciji. Takođe, treba obratiti pažnju i na etničke zajednice, poput romske, da bi se sprečila diskriminaciju. Pravilnik propisuje preventivne i interventne mere i aktivnosti na sprečavanju i zaštiti od diskriminacije i drugih ponašanja kojima se vređa ugled, čast i dostojanstvo ličnosti u sistemu obrazovanju - navela je ona.

Đaci
Foto: Profimedia

Prema novom Pravilniku, propisuje se postupanje ustanove kada se posumnja ili utvrdi diskriminatorno ponašanje, načini sprovođenja preventivnih i interventnih aktivnosti ustanove protiv segregacije u obrazovanju, odnosno nedozvoljenog izdvajanja učenika na osnovnu ličnog svojstva.

U slučaju pojave diskriminacije ustanova treba da proveri dobijene informacije, zaustavi takvo ponašanje, obavesti i pozove roditelje, prikupi relevantne informacije i konsultacije, preduzme mera i aktivnosti i praćenje njihovih efekata.

Devojčicu BACILI KROZ PROZOR, a vršnjaci se SMEJU! Jeziv SNIMAK nove igre KRUŽI INTERNETOM! Roditelji U STRAHU

Zaposleni su odgovorni za svoje izjave i ponašanja kojima se ispoljava i promoviše diskriminatorno ponašanje, stereotipi, predrasude i netolerancija prema pripadnicima manjinskih i osetljivih društvenih grupa kao što su, na primer, osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju i zdravstvenim teškoćama.

NOVA HOROR IGRA SRPSKIH OSNOVACA: Zove se CIMKA, opkole jedno dete, a onda sledi strašna stvar! (FOTO)

Pravilnik propisuje da roditelj deteta i učenika ne sme svojim ponašanjem u ustanovi da podstiče, pomaže, izazove ili na bilo koji način doprinese diskriminaciji i vređanju ugleda, časti ili dostojanstva ličnosti.

Pratite nas na našem instagramu Srbijadanas.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd