fbpx
Skip to main content
Igor Sandic

Beograđanin iz bolnice upozorava: Ako primetite ovaj simptom korone HITNO se javite lekaru! (FOTO)

Foto: Facebook/Igor Sandic
Vreme igra ključnu ulogu

Kako naši lekari ističu, u trećem talasu epidemije korona virusa kao najčešći simptomi zaraze izdvojili su se bol u leđima, suv kašalj i otežano disanje.

Budite kreativni u izboru poklona! Novac za to je na jedan klik od vas

Budite kreativni u izboru poklona! Novac za to je na jedan klik od vas

APEL SVIM GRAĐANIMA! U Šapcu situacija izmiče kontroli: Otvoreno i treće odeljenje za kovid pacijente

APEL SVIM GRAĐANIMA! U Šapcu situacija izmiče kontroli: Otvoreno i treće odeljenje za kovid pacijente

PREMINUO PACIJENT KOJI JE POKUŠAO DA SE UBIJE U LESKOVCU: Otkriveno šta se dešavala pre samog čina!

PREMINUO PACIJENT KOJI JE POKUŠAO DA SE UBIJE U LESKOVCU: Otkriveno šta se dešavala pre samog čina!

Pored temperature, curenja nosa, gubitka čula ukusa i mirisa, sve češći simptom koji prijavljuju oboleli od kovida-19 jesu promene koži, kao i otekline na prstima. Crvene i ljubičasti plikovi obično se javljaju u periodu od četiri nedelje nakon infekcije koronom, a ispostavilo se i da temperatura utiče na njihovu pojavu.

- Postoji grupa pacijenata kod kojih, kada obole od kovida, dolazi do zapaljenja u nožnim prstima, koji postaju crveni i otečeni, a na kraju dobiju i ljubičastu boju. U većini slučajeva to traje oko 15 dana, ali imamo i slučajeve gde ovi simptomi traju po mesec ili dva - izjavio je nedavno za britanske medije dr Ester Friman.

Ovaj simptom uočio je i Beograđan Igor S, koji je preko društvenih mreža poslao apel svima da se hitno jave lekaru ukoliko ga primete.

Prenosimo njegovu objavu u celosti.

- Dragi moji, moram sa vama da podelim jedno moje kovid pozitivno iskustvo o kome se retko priča, a mislim da je veoma važno i da može biti od pomoći ljudima koji se kod kuće leče od kovida, bez lekarskog nadzora. Radi se o pojavi modre boje ispod noktiju na šakama (iskreno, nokte na nogama nisam gledao). To izgleda kao kada se ruke zimi smrznu od hladnoće pa nokti pomodre. Ukoliko kod sebe primetite ovu pojavu znajte da je to signal za uzbunu. Lekarsko objašnjenje koje sam ja dobio glasi: u pitanju je niska saturacija, odnosno, nizak nivo kiseonika u krvi. Hitno se obratite lekaru, koji bi trebalo da vas stavi na dopunski kiseonik. Tu vreme igra ključnu ulogu!

Pojava modrih noktiju u mom slučaju, iako sam bio na bolničkom kiseoniku, je bila najava visoke temperature preko 40 stepeni Celzijusa i dva dana teške borbe sa temperaturom i najmorbidnijim zamislivim halucinacijama (one zaslużuju poseban tekst).

Nadam se da će ovo nekome biti od koristi. Čuvajte sebe i vaše lepe porodice. Zdravi mi bili.

Tim istraživača "COVID Symptom Study" anketirao je 12.000 ljudi koji su imali osipe na koži (uključujući i ove promene na prstima ruku i nogu), kako bi utvrdili da li je reč o još jednom simptomu kovida-19. Ispitanici su im poslali fotografije, a evo kako izgledaju prsti osoba obolelih od kovida-19.

Takozvani "kovid prsti na rukama i nogama" spadaju u sve češći simptom zaraze korona virusom. Obično se javlja kod dece i mladih osoba sa nekim hroničnim oboljenjem, a kako je već rečeno, primećeno je da se manifestijue tek nakon nekoliko nedelja od infekcije korona virusom.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
9 Beograd