fbpx
Skip to main content
korona virus

SRPSKI LINGVISTA OTKRIO KAKO NAJLAKŠE MOŽEMO DA SE ZARAZIMO: Od ovoga preti najveća opasnost

Foto: Profimedia
U ispitivanju je analizirano čak 26 zemalja različite govorne strukture

Istraživači iz Moskve, u svojoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu Medical Hypotheses, pokazali su da jezik kojim govorimo određuje da li smo u većem riziku da obolimo od COVID-19. Ukoliko u našem govornom podneblju koristimo više aspirovanih suglasnika, onda možemo lakše da se zarazimo.

SUTRA SLAVIMO JEDNOG OD SVETIH APOSTOLA: Na TOMINDAN gledajte u nebo, a ovo NIKAKO NE RADITE

SUTRA SLAVIMO JEDNOG OD SVETIH APOSTOLA: Na TOMINDAN gledajte u nebo, a ovo NIKAKO NE RADITE

"METEOROLOGIJA" STARIH SRBA: Stručnjaci objasnili koja verovanja su tačna i zašto neće biti prevaziđena

"METEOROLOGIJA" STARIH SRBA: Stručnjaci objasnili koja verovanja su tačna i zašto neće biti prevaziđena

U engleskom jeziku izgovaranje glasa P često stvara snop vazduha. Istraživači kažu kako jezici sa takvim glasovima mogu da povećaju prenos koronavirusa.

Ova studija pokazuje zašto je u pojedinim zemljama stopa prenošenja virusa veća nego kod drugih.

- Aspirovani suglasnici zabrinjavaju jer zbog njih ljudi mogu da izbace više kapljica u vazduh u poređenju sa drugim glasovima - navodi autor studije Georgi Georgiu.

U ispitivanju je analizirano čak 26 zemalja različite govorne strukture, koji su imale više od 1.000 zaraženih do 23. marta. Iz studije su izuzete Italija zbog veliko broja zaraženih, Japan zbog malog boja obolelih po glavi stanovnika, ali i Švajcarske jer obuhvata tri jezika izražavanja.

Istraživači su otkrili da su zemlje u kojima glavni govorni jezik sadrži aspirovan suglasnike imale 20 odsto veću stopu zaraze u poređenju sa zemljama u kojima aspiržovani suglasnici nisu deo dominantnog jezika. Ipak, kažu da razlika u procentima zaraze nije bila statistički značajna i da bi mogla da se pripiše i drugim varijablama.

Koji jezici sadrže aspirovane suglasnike?

Autor studije kaže da su to zemlje u kojima su službeni jezici engleski, nemački, norveški, mandarinski, kineski, korejski i japanski.

NAJVEĆI CRTEŽ NA SVETU: U italijanskom gradu Bolonji čak 600 crteža niških mališana

NAJVEĆI CRTEŽ NA SVETU: U italijanskom gradu Bolonji čak 600 crteža niških mališana

PRELAZIMO NA ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Evo kad treba pomeriti kazaljke

PRELAZIMO NA ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Evo kad treba pomeriti kazaljke

Španski, portugalski, italijanski i francuski nemaju aspirovane suglasnike.

U engleskom jeziku to su suglasnici P, T i K, ali ni oni u svakoj reči ne zvuče isto pa se ne izbacuje jednaka količina kapljica svaki put.

Međutim, kritičari studije naglašavaju da se pridržavanjem mera nošenja maske i distanciranja može preduprediti ovaj problem, te se rezultati studije ne mogu globalno primeniti.

Srpki jezik i aspirovani suglasnici

Na sreću, u srpskom jeziku na postoje aspirovani suglasnici, odnosno oni prilikom čijeg izgovora se izbacuje "problematična" količina vazduha.

- Srbi nemaju u podeli aspirovane suglasnike, kao što to imaju Englezi sa svojim "The", odnosno prskavim T. Ipak, postoje neki suglasnici koji su blizu korišćenja te količine vazduha pri izgovoru. To su B i P - kaže naš lingvista Vlado Đukanović i dodaje da smatra da je ova studija na nivou hipoteze.

Objašnjava kako je količina vazduha koja se koristi pri izgovoru glasova uslovljena pre govornim apratom nego strukturom glasova.

- Ono što je posebno važno naglasiti je da kapljice koje se izuste pri pravilnom izgovaranju slova B i P ne mogu leteti do jedan i po metar, ali ukoliko nepravilno izgovarate na primer Š, onda možete ispustiti kapljicu ka sagovorniku - jasan je Đukanović.

Naš lingvista smatra da je gotovo ne moguće odrediti koji jezik je "zarazniji" i da ima previše drugih faktora koji se ne mogu isključiti pri analizi.

Ono što se da zaključiti je da, ako znamo da srpski jezik svakako ne sadrži aspirovane suglasnike, onda ne moramo da brinemo da smo u većem riziku od zaražavanja pri korišćenju glasova u izgovoru.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd