fbpx
Skip to main content
Valjevo

Za kulturniju budućnost Valjeva: Narodni muzej čuva tajne vekovima, a sada ih i modernizuje! (FOTO/VIDEO)

Foto: Privatna arhiva
Posle više inicijativa tokom prve polovine 20. veka Narodni muzej Valjevo je osnovan 1951. godine od strane Opštine Valjevo.

Opština Valjevo se nalazi u Zapadnoj Srbiji i centar je Kolubarskog okruga koji obuhvata još pet manjih opština, Mionica, Osečina, Ub, Lajkovac i Ljig sa ukupno blizu 200.000 stanovnika.

Grad je formiran na obalama reke Kolubare, pritoke Save, ima blagu, umerenokontinentalnu klimu, i povoljan geografski položaj što je uslovilo da Valjevo iza sebe priča priču o jednoj dugoj, burnoj prošlosti, priču o velikim koracima u razvoju samog grada, razvijenom turizmu i građanima čiji se dočeka i domaćinstvo ne zaboravlja i o kome se priča.

Nova ulaganja doneće nove pogodnosti za građane: Vreme je za ekologiju i bolje komunalno okruženje (VIDEO/FOTO)

Nova ulaganja doneće nove pogodnosti za građane: Vreme je za ekologiju i bolje komunalno okruženje (VIDEO/FOTO)

Evropske firme hrle u Staru Pazovu: Kako je mala vojvođanska opština postala INVESTICIONI ŠAMPION SRBIJE? (VIDEO)

Evropske firme hrle u Staru Pazovu: Kako je mala vojvođanska opština postala INVESTICIONI ŠAMPION SRBIJE? (VIDEO)

Mlada, ambiciozna i kreativna slikarka naive: Marina Petrik ponosno čuva kulturu, istoriju i lepotu Kovačice na platnu (FOTO/VIDEO)

Mlada, ambiciozna i kreativna slikarka naive: Marina Petrik ponosno čuva kulturu, istoriju i lepotu Kovačice na platnu (FOTO/VIDEO)

Kada je reč o istoriji Valjeva, zasigurno se može reći da je burna i duga i da iza sebe nosi velike uspone i padove našeg naroda, ali samim tim bivala je sve bitnija za Srbiju, a Srbija na nju sve ponosnija.

Kažu da, samo istorija može najbolje prikazati jedan narod, kakav je on zaista, kakve je greške pravio, koje je ponavljao, a na čemu naučio, uzdigao se i postao onakav kakav jeste danas. Baš zato, opština Valjevo, stanovništvo, vredni radnici i čitav kolektiv Narodnog muzeja u Valjevo ulažu u ovu instituciju, razvijaju je, modernizuju i čine dostupnom svakom oku koje je željno znanja iz prošlog vremena i istorije.

Značaj Muzeja za Valjevo i ulaganje u njega

Kustos muzeja i istoričar Marina Ćirović objasnila je opširnije i približila rad samog muzeja i ulaganja u njega, kako od strane zaposlenih, tako i iz budžeta lokalne samouprave grada Valjeva. Grad Valjevo aktivno učestvuje u unapređivanjuu smaog muzeja, kako bi kvalitet žikvota građana bio na zavidnom nivou. 

- Narodni muzej u Valjevu pokriva teritoriju opštine Valjevo i ostale opštine u Kolubarskom okrugu kao što su Ljig, Lajkovca, Ub, Lajkovac, Mionice, Osječine i ono što je karakteristično jeste da u svom sastavu ima centralnu postavku koja se nalazi u centralnoj zgradi i nosi naziv "Treća dimenzija prošlosti i pogled iz budućnosti". Pored centralne postavke koja je kompleksnog tipa, Narodni muzej Valjeva pokriva istorijat Valjeva iz različtiog doba, od praistorije do kraja Drugog svetskog rata i u svom sastavu uključuje i tematske stalne postavke, a jedna od njih nalazi se u Muselinovom konaku kao što je Seča knezova i Prvi i Drugi srpski ustanak, kula Nenadovića koja je vezana za istorijat same kule, njenu izgradnju, paljenje i njenu obnovu, kao i stalnu postavku u istorijskom-spomen kompleksu u Brankovini, na 10 kilometara od Valjeva ka Šapcu i tamo je postavka vezana za Nenadoviće zato što je i Brankovina zapravo postojbina Nenadovića - objašnjava kustos i dodaje:

- Pod Narodnim muzejem Valjevo nalazi se i postavka posvećena Desanki Maksimović u novoj Desankinoj školi i nosi naziv "O Desanki perom i slikom" koja je posvećena delu naše poznate pesnikinje, postavka u staroj Protinoj školi koja je posvećena istorijatu po školama u Srbiji u 19. i 20. veku, sa akcentom na prve, stare škole u Srbiji, a u samom kompleksu nalazi se i večna kuća Desanke Maksimović.

Kustos i istoričar muzeja Marina Ćirović, ističe da je opština Valjevo osnivač Narodnog muzeja, a prema njenim rečima, saradnja između lokalne samouprave i ove ustanove je odlična. 

- Grad Valjevo i njihovi čelnici koji su zaduženi za kulturu imaju veliko razumevanje za naše projekte i programe, te nam izlaze u susret. Zahvljujući pomoći grada Valjeva otvorena je i Kuća Nenadovića u Brankovini, deo postavke je finansiran iz budžeta osnivača, a u februaru ove godine otvorili smo i dugo očekivanu salu iz Drugog svetskog rata gde je grad Valjevo učestvovao sa znatnim novčanim sredstvima - rekla je Marina Ćirović.

Muzej u Valjevu krenuo je i u proces digitalizacije svojih eksponata, što će dodatno unaprediti razvoj i posetu. Za sada je urađena digitalizacija perioda Antike i tradicionalne kulture, a u toku je i digitalizacija kulturno-istorijskog kompleksa u Brankovini.

Istorijat Narodnog muzeja u Valjevu

Posle više inicijativa tokom prve polovine 20. veka Narodni muzej Valjevo je osnovan 1951. godine od strane Opštine Valjevo. Prva postavka novoosnovanog Muzeja je bila smeštena u Muselimovom konaku, najstarijoj zradi u Valjevu, u čijem podrumu su 1804. godine bili zatvoreni valjevski knezovi Aleksa Nenadovic+ć i Ilija Birčanin, pre nego što su bili posečeni na obali Kolubare. Postavku su činila odeljenja: starina (70 eksponata), NOB-a (150) i Narodne izgradnje (30). Sama tadašnja struktura Muzeja ukazuje da je primaran cilj pri njegovom osnivanju bila glorifikacija NOR-a i socijalističkog drustva. Vremenom, razvoj muzeja je doprineo da objekat Muselimovog konaka bude premali za potrebe muzejskog prostora, tako da je Muzej dobio na korišćenje još jednu (danas nepostojeću) zgradu koja se nalazila neposredno uz konak, da bi se 1969. godine preselio u obližnju, za muzejske potrebe adaptiranu, zgradu stare Valjevske gimnazije, podignute 1870. godine.

Sa prelaskom Muzeja u novi objekat počeo je i njegov ubrzani razvoj praćen kadrovskim jačanjem i stručnom modernizacijom, ali i proširivanjem Muzeja otvaranjem njegovih isturenih odeljenja.

Od samih početaka Muzeja velika paznja se poklanjala obrazovno-vaspitnoj i kulturoloskoj funkciji, a u okviru muzeološke djelatnosti postavljen je temelj svim današnjim zbirkama, kroz terensko-istraživački rad, kupovinu, razmenu ili poklone, zastitu, trezoriranje i dokumentarističku obradu zbirki, kao i različite vidove ekspozicije. Paralelno sa standardnim muzeografskim poslovima u Narodnom muzeju u Valjevu se razvijala i naučna istoriografska aktivnost, praćena izdavačkom delatnošću.

Ubrzani struc+čni razvoj Narodnog muzeja u Valjevu je doveo do toga da se tokom 70-tih i 80-tih godina 20. veka ova institucija ubrajala među najperspektivnije institucije ove vrste u staroj Jugoslaviji, ali tokom poslednje decenije trećeg milenijuma velika kriza do koje je došlo posle raspada Jugoslavije, kao i faktička nezainteresovanost i nebriga nadležnih za ovu ustanovu od izuzetnog značaja, dovele su Muzej u veoma tešku situaciju, koja je dodatno otežana posledicama zemljotresa koji je u jesen 1998. godine potresao valjevski kraj.

Proces revitalizacije Muzeja otpočeo je 2001, a završio se 2007. godine. U tom periodu objekti muzeja su detaljno rekonstruisani, a obezbeđene su i nove, odgovarajuće, prostorije za muzejske depoe, dokumenacioni centar, konzervatorsku radionica i kabineti stručnih službi.

Prvi krupan korak u poslovima namenjenim publici načinjen je 2004. godine sa otvaranjem stalne postavke Seča knezova, u podrumu Muselimovog konaka, a krunu procesa revitalizacije institucije predstavljalo je otvaranje nove centralne stalne postavke Treća dimenzija prošlosti – pogled iz budućnosti u maju 2007. Istovremeno, pored aktivnosti zaštite kulturne baštine, opšte kulturoloških i vaspitno-obrazovnih zadataka valjevski muzej otvara i četvrti put svoga delovanja - razvoj kulturnog turizma.

Narodni muzej Valjevo je u dva navrata (2005. i 2008.) dobio plaketu Mihailo Valtrović, koju Muzejsko društvo Srbije dodeljuje najboljoj muzejskoj ustanovi u Srbiji u prethodnoj godini, a nova postavka je od čitalaca i žirija lista napred ocenjena kao kulturni događaj godine. Posebno priznanje je ono koje spontano daju posetioci. Stalne postavke Narodnog muzeja Valjevo su trenutno najposećeniji muzejski prostori na zatvorenom u Srbiji.

Projekat je finansiran iz budžeta Grada Valjevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.   

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
10 Beograd