Utorak 19. mar 2024.
krem

NESVAKIDAŠNJI dan u Čačku: ON je usrećio CELU naciju EUROKREMOM, a nakon 50 godina setio se da OVO VRATI Srbiji!

Foto: Profimedia/ilustracija
Dragocenost je pošteno vraćena vlasniku

Čovek koji je radom obeležio privredni uspon Gornjeg Milanovca i ugledni društveni poslenik Jovan Tomović (86), pre nekoliko dana vratio je čačanskoj Gimnaziji knjigu "Gradinar" Rabindranata Tagorea, koja je u njegovoj kućnoj biblioteci stajala više od 50 godina.

Knjigu je 1955. godine objavila beogradska "Kultura" i tada je zavedena u biblioteci čačanske gimnazije, po čemu je Tomović i znao kome pripada i gde da je vrati.

On je bivšoj školi, uz vraćenog "Gradinara", priložio i zbirku svojih razgovora sa Milošem Jevtićem, nedavno štampanu i ukoričenu pod nazivom "Uspravni život".

Uz knjige, Tomović je gimnaziji uputio i pismo kojim objašnjava šta se zbilo sa vrednim starim izdanjem.

Rabindranat Tagore
Rabindranat Tagore
Foto: Profimedia

– Poštovani direktore i profesori znamenite gimnazije, javljam se jer želim da vam vratim knjigu koja se, ne znam ni sam kojim slučajem, našla u mojoj biblioteci. Stara je blizu sedamdeset godina, a kod mene se nalazila duže od pola veka. Ona je zavedena pod brojem 1540/2, izdata je 1955. godine. Te godine ja sam već bio u Gornjem Milanovcu i nikako je nisam mogao iznajmljivati. Eto, ne znam kako je dospela u moj posed. Inače, ja sam svoju biblioteku koja ima nešto više od 1.500 jedinica, zaveštao manastiru Vraćevšnica, ali sam izdvojio svaku tuđu. Bilo ih je 14 i najveći deo sam vratio. Pošto sam ja na kraju svog života i želim da svi moji računi ostanu čisti, između ostalog vratio sam tuđe knjige – napisao je Tomović.

Inače, Jovan Tomović je čovek koji je u SFRJ doneo iz Italije čuveni “eurokrem“ i razvio taj proizvod na našem tržištu, a o tome možete čitati na portalu Moravainfo.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd