Skip to main content
Predrag Kon

POTENCIJAL ZA PRENOS VIRUSA SADA JE TRI PUTA VEĆI! Dr Kon otkrio koji grad je NAJUGROŽENIJI

Foto: SD/ilustracija
U Beogradu je više od 100 zaraženih na 100.000 stanovnika

- Naglo pogoršanje situacije sa koronom nije moguće, potencijal za prenošenje je trostruko veći nego što je bio i to ne možemo da ignorišemo. Imamo bolju situaciju nego ostali u Regionu, a sa druge strane pogoršava se stanje i to najviše u Beogradu - izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

DOKAZ VELIKOG PRIJATELJSTVA: Osniva se predstavništvo Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji

DOKAZ VELIKOG PRIJATELJSTVA: Osniva se predstavništvo Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji

SRBIJA ĆE UVESTI OBAVEZAN PCR TEST ZA SVE DRŽAVE REGIONA? Poznato kada će se doneti odluka

SRBIJA ĆE UVESTI OBAVEZAN PCR TEST ZA SVE DRŽAVE REGIONA? Poznato kada će se doneti odluka

PROTIV OVIH NAPASTI NIŠTA NE POMAŽE: Koliko su opasne smrdibube i da li brinuti zbog njihovog "mirisa"?

PROTIV OVIH NAPASTI NIŠTA NE POMAŽE: Koliko su opasne smrdibube i da li brinuti zbog njihovog "mirisa"?

Kako je dalje Kon objasnio pooštravanje mera nije nemoguće, ali se svakako neće da do toga neće doći. Ipak, prema njegovim rečima, u Beogradu je više od 100 zaraženih na 100.000 stanovnika. 

- Sada je nepovoljna situacija. Iz nesigurne je prešla u nepovoljnu. Nije tako u celoj Srbiji ali Beograd povlači sve ostale. Preporuke su da se nose maske i na otvorenom, postoji obaveza i negde gde ne može da se distancira. Samo kretanje povećava ekspiraciju i izlučivanje virusa u tom slučaju, na raznim šetalištima, kao na primer u Knez Mihajlovoj, dakle važi preporuka da se nose maska - objasnio je dr Kon.

Dodao je da je frustrirajuće što ovakva mera ne može da se kontroliše.

- Koliko je meni poznato zahtevi su i prema lokalnim štabovima da pojačaju kontrolu. To podrazumeva nekada i kažnjavanje. Meni je neshvatljivo da smo se prebacili na kažnjavanje kao na najvažnije umesto na sprovađenje mera - istakao je dr Kon.

Epidemiolog se još jednom osvrnuo na temu novog zatvaranja i pogoršavanja situacije.

- Rekao sam i ponoviću, ako ne može da se sprovede ono što je zahtev da bismo usporili virus i izbegli scenario iz Evrope, onda dolazimo do ubrzanja prenošenja i tada ne može niko da očekuje da ćemo sedeti skrštenih ruku. Ako govorimo o merama zatvaranja koje trenutno nisu opcija, ne bi trebalo da dođemo u bezizlaznu situaciju da to postane opcija - naglasio je Kon. 

Maske i na otvorenom

Kada je nošenje maski u pitanju, to je u zatvorenom prostoru obavezno, saglasili su se stručnjaci. Na otvorenom su mišljenja podeljena, te nije neophodno nositi osim ako nije moguće držati distancu. Nedavno je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović objasnio da nošenje maski na otvorenom nije neophodno osim ako neko to želi, ali i ako neko ne drži distancu.

- Ukoliko šetate ili sednete na otvorenom, a držite distancu od jednog ipo metra onda vam maska ne treba. Ako ste ipak u nekoj bliskoj komunikaciji, onda je dobro da stavite masku i kad ste na otvorenom - objasnio je Tiodorović.

Epidemiolog dr Sonja Novak objasnila je da moramo da prilagodimo ponašanje koroni. Postoji četiri parametra procene rizika, tako da rizik raste u odnosu na gde se nalazimo. Prema njenim rečima najveće šanse da se zarazimo su u zatvorenom prostoru.

- U kakvom smo riziku, zavisi od toga gde se nalazimo, to je taj prostor koji nam definiše rizik. Drugi parametar je dužina interakcije sa nekom osobom, znači ako je neko u potencijalonom riziku, ako je kontakt duži od 10 minuta ta osoba mora da nosi masku. Treći parametar je gužva bilo da smo u zatvorenom ili otvorenom - objašnjava dr Novak.

- Nije svejedno da li je neko ko je inficiran smo prošao pored vas ili ste sedeli sa njim na manje od jednog metra i razgovarali, jer je četvrti parametar govor. Rizične su te forsirane akcije, vikanje, pevanje, kijanje i kašljanje koje se mogu dogodite tokom razgovora na bilo kom mestu - objasnila je dr Novak.

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd