fbpx
Skip to main content
pravoslavni monah

Tako vam Bog pomogao, čuvajte se OVOG SUJEVERJA: Veliki svetac upozoravao na TAMNE STRANE SRPSKIH OBIČAJA!

Foto: Profimedia/ilustracija
Nećete postići baš ništa, u pitanju je paganizam

Vladika Nikolaj otkrio istinu: Ne nosite crveni konac oko ruke, pogotovo ga ne stavljajte deci!

Evo šta je o tome govorio vladika Nikolaj Velimirović:

- Bog pomog’o! Ovde se radi o sujeverju – vera u slepi slučaj. Dakle, u pitanju je paganizam! Današnji hrišćani su sveli svoju veru na papir – krštenicu! A svojim postupcima i ovakvim poduhvatima svedoče da su daleko od istine po Jevanđelju i da traže pomoć od sebi nepoznatih sila.

Vrag se dosetio kako da skine sa vrata krštenik – krsno znamenje (krst časni) i zameni crvenim koncem, poput amajlije, kao kakve zaštite protiv uroka! Od 100% novorođene dece, otprilike 95% nosi, odlukom svojih roditelja, do krštenja "crveni beleg" iliti končić, a to je, navodno, zaštita dece.

Prava zaštita je, zapravo, jedino moguća, kada svešteno lice pročita molitvu znamenja po rođenju prvog i osmog dana, ujedno i blagoslovenom vodom, prinova tj. dete, se okupa i priprema po navršenju od 40 dana za krštenje, a majci deteta molitvom u priprati hrama čita molitva Očišćenja nečistote po porođaju.

U praksi novozavetne crkvene istorije istog dana dete treba da se krsti. Međutim, retko ko poštuje to pravila po isteku od 40 dana, nego hiljadu prepreka, iskoče, da tako kažemo, a to je čista umotvorina baba koje proriču, zapovedaju, gledaju u sudbinu i izmišljaju stvari. Na žalost narod njih više sluša nego Boga i Crkvu.

Dešava se da je najčešće prestupna godina, pa ne valja da se krsti te godine, onda kum sad ne može ili živi u inostranstvu, pa kad dođe onda tek dete da se krsti. Onda je neko u familiji umro, pa ne valja, i tako dalje. Sve ovo vreme iščekivanja za krštenje deteta oni veruju da dete štiti crveni konac. To je, kao što vidite, propast, kako se plitko razmišlja.

Crkve na Kosovu
Crkva na Kosovu i Metohiji
Foto: Profimedia

Ogromno neznanje i veliki mrak je pokrio dušu našeg srpskog naroda. Moja malenkost obavezno izgrdi na krštenju roditelje i kuma kad ugledam na ruci deteta crveni konac i da su se usudili da sa tim koncem crvenim se ponose kad dođu u manastir na krštenje i pretrpe sramotu kad makazicama odsečem, bacim na pod i zgazim konac, pre nego počnem svetu tajnu krštenja.

Kako bi rekao naš čuveni patrijarh Pavle: Ja rekoh i spasoh dušu. Tako i ti sestro, gde možeš svedoči istinu, a gde ne možeš i ne čuju te, jer su puni sebe i gordosti, ti se pomoli i predaj Bogu svoju molbu urazumljenja i biće bolje od bilo kakve rasprave svakako.

Dakle, prema Crkvi, nošenjem crvenog konca nećete postići ama baš ništa, osim što ćete se udaljiti od sopstvene vere i Boga.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Kakvo ponašanje's picture

Kakvo ponašanje

Da se pop na krštenju mog deteta tako ponaša i da nam pridikuje na taj način odmah bih prekinuo ceremoniju i izneo dete iz crkve. Krstio bih ga u drugoj crkvi gde popovi približavaju veru ljudima, a ne ukucavaju je čekićem u glavu. U mom kraju u svakom selu različite su nijanse u običajima, službama i sl. i popovi to shvataju.

1 | 0
Megido's picture

Megido

Lepo je da se i crkve ponekad sete da kazu neku rec protiv paganizma. Medjutim, posle sve zabrljaju, svojim nazovi svetim savetima, koji nemaju veze sa zdravim razumom, ni Biblijom. Jer niti je igde u Bibliji naglasena potreba da se krste, mala deca, navodno zbog spasenja, niti da pop cita posebnu molitvu majci deteta za ociscenje posle porodjaja. Isus se krstio sa otprilike 30 godina zivota

0 | 0

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd