fbpx
Skip to main content
Šajin potok

"Mrtve iznosimo preko šuta i kanala": Građani Paraćina NAJSTRAŠNIJE plaćaju ceh neodgovorne vlasti

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Meštani putare nisu videli od prošle godine

Građanima Paraćina dogorelo je do nokata zbog neodgovorne opštinske vlasti!

Šajin potok je samo jedna od mnogobrojnih ulica širom Paraćina koja već godinama stoji razlokana iako je prema slovu ugovora trebalo da bude kompletno uređena i asfaltirana još pre tri meseca! Ogorčeni meštani sela Izvora veoma su ljuti na lokalnu vlast jer već drugu godinu do svojih kuća dolaze preskačući kanale i razbacani građevinski materijal.

- Ja sam imala put, ali su ga uklonili prošle godine, kad su došli da kopaju kanal. Mene samo interesuje kad će više da mi vrate put? Ovde ima mnogo starih ljudi – rekla nam je vidno ogorčena meštanka koja nije želela da se predstavi kako se "ne bi zamerila" ljudima iz opštine.

S obzirom na ogroman broj finansijskih malverzacija u koje su umešani lokalni funkcioneri i članovi njihovih porodica, a koje smo proteklih meseci izneli u javnost, ekipa portala Srbija Danas obišla je mesne zajednice širom Paraćina kako bismo proverili da li je ispoštovan ugovor prema kome je izgradnja ulica trebalo da bude gotova do 1. marta.

Tako smo stigli i do Izvora gde smo naišli na pomenutu meštanku koja se sa kesama u rukama mukom uspinjala uz strmi izlokani Šajin potok:

- Moram dva puta da preskačem kanal da bih ušla u kuću! A da vam kažem, meni je majka jako stara žena, šta ću ako sutra umre? Da je iznosimo iz kuće preko kanala?

Iz opštine Paraćin naveli su da radovi kasne u ulici Šajin potok u selu izvor ali da će biti završeni do 31.07.2018. godine kako je predviđeno aneksom ugovora. Kada je naša ekipa obilazila ovu ulicu nije primetila nijednog radnika niti bilo koju mašinu koja je neophodna za završavanje ove ulice. Takođe, kako bismo građane Paraćina obavestili da li je ova ulica završena obićićemo je opet kako bismo videli da li će zapravo tu ostati samo radovi i nedovršen posao, ili će ulica zaista biti urađena 31.07.2018. godine.

Ulica učiteljice Julijane u susednoj Donjoj Mutnici takođe nije ni blizu završetka! Do kraja aprila trebalo je da bude asfaltirano 200 metara sokaka, a do danas nije završena ni polovina ulice. Što se tiče ove ulice iz opštine Paraćin kažu da su građani tražili da da se radovi obustave kao i izmeštanje ulice. Kako opština očigledno nije rešila problem izmeštanja trase ulice, građani ovog dela nikada neće dobiti ulicu.

Saša Paunović
Saša Paunović

Podsetimo, Direkcija za izgradnju opštine Paraćin potpisala je inače još krajem novembra 2016. godine ugovor o izgradnji seoskih ulica vredan više od 26 miliona dinara uključujući PDV. Jedini ponuđač na tom konkursu bila je inače Putotehna DOO iz Paraćina koja, kao po pravilu, godinama dobija maltene sve višemilionske poslove niskogradnje u tom gradu. S obzirom na to da je izgradnja Šajinog potoka probila sve rokove i da deluje kao da ugovoreni radovi nisu stigli ni do polovine – interesuje nas da li će lokalna vlast na čelu sa predsednikom Opštine Sašom Paunovićem poštovati ugovor i naplatiti penale za kašnjenje Putotehni?

Putotehna
Foto: SD/ilustracija

Pomenuta kompanija je prema podacima APR-a osnovana početkom 2014. godine i to sa osnivačkim kapitalom od 100 dinara?! Tada mala i nepoznata firma, čiji je vlasnik prema dostupnim podacima Aleksandar Ljubinić, zapanjujuće brzo je počela da dobija milionske poslove od lokalnih javnih preduzeća, a do danas je prihodovala više od neverovatnih 250 miliona dinara, iako je prvog radnika zvanično zaposlila tek 2016 godine!

Tako je već 2014. godine prihodovala 29.549.000, a rashodovala 29.246.000 dinara. Naredne dve godine Putotehna, dok je radila bez ijednog zaposlenog, prihodovala je više od 85 miliona, a rashodovala oko 80 miliona dinara. Za Putotehnu je 2017. godina bila više nego berićetna. Prihodi su porasli na čak 122 miliona, ali se profit neobjašnjivo smanjio na samo milion i po dinara.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd