Utorak 19. mar 2024.
Evropska unija

Nastavak pregovora sa EU: Srbija otvara još DVA POGLAVLJA

Foto: Profimedia
U Luksemburgu se održava Međuvladina konferencija

U Luksemburgu se sutra održava Međuvladina konferencija na kojoj će Srbija otvoriti još dva poglavlja u pregovorima sa EU - poglavlje 33 finansijske i budžetske odredbe i poglavlje 13 koje se tiče ribarstva, a delegaciju naše zemlje predvodiće ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Sa dva nova poglavlja Srbija će imati 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

Međuvladna konferencija se organizuje u okviru Saveta EU, prva tokom bugarskog predsedavanja EU. Početak je planiran za 19.30 u zgradi Saveta EU u Luksemburgu, a zatm i konferencija za medije predstavnika EU i Srbije.

Delegaciju Srbije tom prilikom predvodiće ministrarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, a EU će biti predstavljena od strane Evropske komisije i bugarskog predsedavanja EU.

Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović
Tanjug/​Dragan Kujundžić

- Mislim da to pokazuje da se pozitivan trend nastavlja. Da nema napretka ne bismo otvorili nijedno poglavlje - ocenila je ministarka Joksimović.

Ona je naglasila da Srbija ima još spremnih poglavlja za otvaranje i da će nastaviti da radi na pripremi novih pregovaračkih pozicija.

Pred zemljama članicama u ovom trenutku je već poglavlje 9 - finansijske usluge, kao i poglavlja 17- ekonomska i monetarna politika i 18 - statstika za koje je Srbija predala svoje pregovaračke pozicije. U Briselu napominju da je zemljama članicama potrebno između četiri i pet meseci od dobijanja pregovaračke pozicije da završe tehničke porcedure oko otvaranja poglavlja.

Novina u Skupštini Srbije: Pripadnici manjina mogu da se obraćaju na maternjem jeziku

Od 1. jula do kraja godine Austrija preuzima rotirajuće predsedavanje EU od Bugarske. Zvanični Beč je već najvio da će proširenje i konkretno ubrzanje pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom biti jedan od prioriteta predstojećeg austrijskog predsedavanja EU.

U diplomatskim izvorima se napominje da bi Srbija mogla da ubrza tempo otvarnja pregovaračkih poglavlja i da je do kraja godine moguće organizovati još dve Međuvladine konferencije, jednu tokom oktobra i drugu u decembru. 

Iz EU ponavljaju da pored tehničkog rada na poglavljima na napredak u procesu pristupnih pregovora Srbije utiče postignuto u oblasti poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava u zemlji i poglavlju 35 koje prati normalizaciju odnosa Beograda sa Prištinom.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd