Utorak 19. mar 2024.
Kruševo

BALKANSKI BERMUDSKI TROUGAO odneo četiri života za mesec dana: Misterija koja potresa REGION

Foto: Google maps
Ovaj predeo je poznat kao jedan od bezbednijih terena, ali u poslednje vreme, tragedije su u centru pažnje

Da li iznad Kruševa postoji neka vrsta Bermudskog trougla, pitanje je, koje pola u šali, pola u zbilji postavljaju žitelji ovog gradića na zapadu Makedonije. Za njih, ali i za ljude koji se bave letenjem, i dalje je misterija zašto su samo za mesec dana poginula četvorica iskusnih stranih paraglajderista, koji su učestvovali na ovogodišnjem Međunarodnom prvenstvu paraglajderista u Kruševu, a isto toliko letača su zadobilo teške povrede.

Nacrtala svoje patnje JER NIJE MOGLA DA GOVORI: Brutalna ispovest NAJMLAĐE ŽRTVE najvećeg balkanskog mafijaša (VIDEO)

Otkrivene jezive grupe za pedofile: Imaju na HILJADE članova, a poruke su NASTRANE I PERVERZNE!

Organizatori takmičenja ističu da su svi učesnici prvenstva iskusni paraglajderisti, koji imaju licence, pilotske dozvole i ogroman broj letova iza sebe. Poslednji u nizu, koji je pre dva dana stradao u Makedoniji, u ataru sela Mažučišta, bio je paraglajderista D.V.A.H. ( 70 ) iz Švajcarske.

Paraglajding
Paraglajding
Foto: Printscreen/Youtube/Sokobanja

- U toku je istraga koja će pokazati razlog nesreće, a očekujemo i rezultate obdukcije koja će pokazati uzrok smrti pilota iz Švajcarske. U Makedoniji ima samo jedan veštak specijalizovan za to, pa zato postupak veštaćenja ove i druge tri nesreće sporo ide - izjavio je Risto Šoševski, javni tužilac iz Prilepa.

Rukovodioc letenja međunarodnog takmičenja, Zlatko Spirkoski smatra da su za nesreće krive greške samih pilota zato što nisu koristili rezervni padobran u kritičnim momentima. Priznaje da su i uslovi letenja ove sezone bili turbulentniji u odnosu na ranije godine.

- Prekjuče je poginuo Švajcarac sa 12-godišnjim ikustvom. Čeh, koji je poginuo pre toga, leteo je rekreativno. On nije bio učesnik prvenstva. Poginuo je i paraglajderist iz Slovačke, a u julu i pilot zmaja iz Mađarske. Ne znamo tačno šta se dešavalo paraglajderistima u poslednjim trenucima kada su trebali da aktiviraju rezervni padobran. Niko od poginulih ga nije koristio. Prvi koji je leteo sa zmajem, leteo je veoma nisko i zakačio je žice dalekovoda. On nije imao vremena, ali poslednja dvojica su imala dovoljno vremena da aktiviraju padobrane, a ne znam zašto to nisu uradili - izjavio je Spirkoski.

Zbog učestalih nesreća i pogibija, organizatori su uputili apel paraglajderistima da budu oprezniji, da posvete više pažnje bezbednosti letenja i da ne ulaze u opasne predele između planina i dolina.

Kruševo
Kruševo
Foto: Google maps

Iako je Kruševo poznato kao jedan od najbezbednijih terena za paraglajderstvo u Evropi, ono je ove godine bilo koban za četvoricu iskusnih letača.

Ovo nisu bile jedine nesreće paraglajderista iz inostranstva u ovom delu Makedonije. U junu 2015. godine život je kod sela Vrboec izgubio paraglajderist iz Izraela, Ron Ašuan ( 55 ). Iste godine, ali u avgustu, u hrastovu šumu kod mesta Limo Nivje pao je instruktor letenja, paraglajderist iz Finske, ali je on srećom prošao samo sa ogrebotinama.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd