fbpx
Skip to main content
Alojzije Stepinac

VATIKAN POTVRDIO, SADA JE ZVANIČNO: Evo zašto Stepinac ne može da bude svetac i šta kažu ustaše na to

Foto: Profimedia
Kanonizacija je nemoguća sve dok postoje otpori iz SPC

Kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca mora da bude trenutak zajedništva za celokupnu Crkvu, i katolike i pravoslavce. Kako na pravoslavnoj strani i dalje postoji otpor, do daljega, Stepinac neće biti proglašen svetim, najvažnija je poruka državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pjetra Parolina, iz intervjua koji je dao katoličkom nedeljniku "Glas Koncila".

JEZIVI PRORAČUNI NAUČNIKA: Do 2100. godine neki od poznatih hrvatskih gradova više UOPŠTE NEĆE POSTOJATI

JEZIVI PRORAČUNI NAUČNIKA: Do 2100. godine neki od poznatih hrvatskih gradova više UOPŠTE NEĆE POSTOJATI

TRAGEDIJA ZBOG PROBLEMATIČNOG SINA? Ubio suprugu nožem, pa pokušao sebi da oduzme život

TRAGEDIJA ZBOG PROBLEMATIČNOG SINA? Ubio suprugu nožem, pa pokušao sebi da oduzme život

MILO VIŠE NE ZNA GDE UDARA: Srušile ga Rusija, Srbija i Srpska pravoslavna crkva

MILO VIŠE NE ZNA GDE UDARA: Srušile ga Rusija, Srbija i Srpska pravoslavna crkva

Kardinal Pjetro Parolin najvažniji je saradnik pape Franje, a prošle nedelje boravio je u Hrvatskoj. Najzanimljiviji deo intervjua je onaj u kojem on govori o Stepincu, i objašnjava da je kanonizacija nemoguća sve dok postoje otpori iz Srpske pravoslavne crkve, prenosi "Jutarnji list", ocenjujući da je ovo prvi put da iz Vatikana priznaju da su razgovori hrvatskih biskupa i srpskih episkopa o Stepincu propali.

Državni sekretar Svete Stolice je dodao da nema novih detalja "u odnosu na ono što je već rečeno u vezi sa kanonizacijom kardinala Stepinca, u smislu u kojem je to objašnjeno biskupima i u kojem su to biskupi objasnili narodu”.

- Papa je izabrao metodologiju nastojanja da se približe stavovi, i kada je reč o pitanju koje razdvaja (SPC i Katoličku crkvu u Hrvatskoj). Smatram, takođe, da je takva metodologija najispravnija. Poznat je papin stav da je dijalog jedini instrument koji omogućava da se prevaziđu razlike - rekao je, između ostalog, Parolin.

Papa Franja
Papa Franja
Foto: Profimedia

Jedna faza toga dijaloga je ostvarena i nije, kako je naveo, postigla neki poseban rezultat jer nije došlo do približavanja stavova.

- Ali verujem da je to put kojim treba ići sa obnovljenom voljom. Na kraju susreta izražena je želja da se dijalog nastavi, pa se nadamo da će se to ostvariti i doneti plodove - zaključio je kardinal Parolin.

Obožavaoci koljača plaču zbog pravde

Za crkvene krugove u Zagrebu, koji odvajkada podržavaju ustaše i njihovo delovanje, kako u vreme Drugog svetskog rata, tako i danas kad na delu imamo povampireno ustaštvo, ovi komentari najbližeg papinog saradnika nisu iznenađenje, navodi "Jutarnji list”, pozivajući se na izjavu sveštenika dobro upućenog u odnose hrvatske Crkve i Vatikana.

On, međutim, dodaje da je "žalosno što Vatikan ima više razumevanja za SPC nego za njihove stavove", kao i da u Vatikanu nema razumevanja za Hrvate, kao što je bilo tokom pontifikata Jovana Pavla II. U suštini, ljubitelji ustaša i obožavaoci njihovog mentora Stepinca sada plaču jer ne mogu da očekuju nepošten, povlašćen tretman i nije im po volji što moraju da se povinuju pravednom rešenju.

- Papa Franja je kao jedan od glavnih ciljeva označio približavanje katoličanstva i pravoslavlja, a Stepinac predstavlja smetnju na tom putu - ocenio je sagovornik hrvatskog lista.

Prema njegovim rečima, niko od hrvatskih biskupa nije srećan zbog papine politike, ali niko od njih ne sme javno o tome da govori.

- Preostaje da se nadamo da će neki budući papa da proglasi Stepinca svetim, jer od Franje to ne treba očekivati, što je definitivno potvrdio kardinal Parolin - zaključio je sagovornik lista.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd