fbpx
Skip to main content
vojvoda Radomir Putnik

"NE ZABORAVLJAMO NAJVEĆE MEĐU NAMA" Na današnji dan rođen je jedan od najvećih srpskih vojskovođa Radomir Putnik (FOTO)

Foto: Facebook/Printscreen/@nesa.stefanovic
Na današnji dan rođen je jedan od najvećih srpskih vojskovođa.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović istakao je povodom 174. godišnjice rođenja jednog od najvećih srpskih vojskovođa, vojvode Radomira Putnika, da su njegova odlučnost i hrabrost bile vetar u leđa oslobodilačkoj srpskoj vojsci.

"SIJAJU SIMONIDA TVOJE DAVNO ISKOPANE OČI" Sedam vekova manastira Gračanice, jedinstvenog u svetu

"SIJAJU SIMONIDA TVOJE DAVNO ISKOPANE OČI" Sedam vekova manastira Gračanice, jedinstvenog u svetu

DA LI ZNATE ZAŠTO ZVONA NA HRIŠĆANSKIM CRKVAMA ZVONE U PODNE? Za sve je zaslužan Beograd i događaj iz 1456. godine

DA LI ZNATE ZAŠTO ZVONA NA HRIŠĆANSKIM CRKVAMA ZVONE U PODNE? Za sve je zaslužan Beograd i događaj iz 1456. godine

CEO SVET GA PREPOZNAJE PO SLICI I IMENU "OKO SOKOLOVO" ON je bio simbol junačkog držanja srpske vojske u ratovima!

CEO SVET GA PREPOZNAJE PO SLICI I IMENU "OKO SOKOLOVO" ON je bio simbol junačkog držanja srpske vojske u ratovima!

Ministar Stefanović je na svom Fejsbuk profilu naveo da vojvoda Putnik pripada redovima najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata i srpske ratne istorije.

- Ne mogu se nabrojati brojna odlikovanja i ordenje vojvode Putnika. Skroman, kakav je bio, nije voleo da ih pokazuje i umeo je da kaže da su "njegove dekoracije ispod mundira". Taj mundir je nosio 56 godina boreći se za slobodu. Iza njega su ostala velika dela, velike reči i velike pobede. Veliki vojvoda Radomir Putnik. Pamtimo i ne zaboravljamo najveće među nama. Slava srpskim junacima - napisao je Stefanović.

Radomir Putnik rođen je 24. januara 1847. godine u Kragujevcu. Nakon završene prve godine gimnazije, upisuje Vojnu akademiju, odsek Artiljerijska oficirska škola. Prva bitka u kojoj je komandovao bila je boj kod Kalipolja. Iako poraženi, ostavio je utisak hrabrog komadanta sa velikom stvaralačkom inicijativom. Unapređen je u kapetana prve klase, a nedugo zatim u čin majora. Posle mnogih rasporeda i napredovanja u službi 1903. godine unapređen je u čin generala i postavljen za načelnika Glavnog generalštaba. Godine 1906. bio je prvi put imenovan za ministra vojnog.

Radomir Putnik je tvorac moderne srpske vojske. U okviru školovanja i obuke oficira uveo je različite novine, uključujući i rešavanje taktičkih zadataka. Srpsku vojsku je osavremenio novim naoružanjem, na ključna mesta je postavio talentovane oficire i nije dozvolio da se politika umeša u vojne poslove.

Pred Prvi svetski rat, on je organizovao odbrambeni plan srpske vojske u slučaju napada. Cilj je bio da najjače jedinice drže liniju odbrane koja bi omogućila brz napad u pravcu Valjeva i Drine, odakle se očekivao napad Druge i Pete austrougarske armije. Pravac kretanja neprijatelja je dobro procenjen i prva bitka se odigrala kod planine Cer. Vrhovna komanda je sa takvom postavkom snaga uspela da nanese prvi poraz Centralnim silama u Prvom svetskom ratu.

Taktička veština vojvode Putnika, zajedno sa Živojinom Mišićem, posle pobede srpske vojske u Kolubarskoj bici ga je uvela u ratne udžbenike. U kritičnim trenucima, donosio je neverovatno hrabre odluke. Ipak, nakon trojne invazije na Srbiju i povlačenja srpske vojske na Kosovo i Metohiju, postojale su dve mogućnosti: da se prihvati kapitulacija ili povlačenje preko albanskih planina. Putnik se odlučio za drugu opciju, time čuvajući čast srpske vojske i naroda. Izdao je svoju poslednju naredbu, kojom je pravac srpske vojske bio određen u pravcu Albanskog primorja.

1916. godine on zbog narušenog zdravlja odlazi u Francusku na lečenje. Nakon godinu dana je umro i prvobitno je bio sahranjen u ovoj zemlji.. Njegovi posmrtni ostaci prebačeni su na Novo Groblje u Beogradu, gde mu je, prilozima mnogobrojnih poštovaoca, 1926. godine podignut veliki spomenik.

Bavio se teorijom ratovanja. Napisao je "Služba đeneralštaba" I i II "Služba i mirno doba" i "Služba u ratno doba".

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd