fbpx
Skip to main content
Stefan Uroš I

ONA JE MAJKA KRALJA STEFANA UROŠA I: Da li znate ko je bila prva sprska kraljica?

Foto: YoutubePrintscreen/Телевизија Храм
Zahvaljujući njoj, srpska i mletačka porodica su se veoma poštovale.

Srbija je 6. marta 1882. godine proglašena kraljevinom odlukom Narodne skupštine, čime je Кneževina Srbija uzdignuta na nivo kraljevine i zvanični naziv Kraljevina Srbija, naša država imala je u razdoblju između 1882. i 1918. godine.

ŠTA ZNAČI IME SRBI? Jedna od NAJSTARIJIH slovenskih reči, postoji JOŠ JEDAN narod koji se zove KAO MI

ŠTA ZNAČI IME SRBI? Jedna od NAJSTARIJIH slovenskih reči, postoji JOŠ JEDAN narod koji se zove KAO MI

ZAŠTO JE BITNO PISATI ĆIRILICOM? Razlozi zbog kojih se moramo vratiti našem pismu!

ZAŠTO JE BITNO PISATI ĆIRILICOM? Razlozi zbog kojih se moramo vratiti našem pismu!

POŠTANSKA MARKA ODGONETNULA SVE SUMNJE: Na internetu se pojavio dokaz o poreklu Nikole Tesle (FOTO)

POŠTANSKA MARKA ODGONETNULA SVE SUMNJE: Na internetu se pojavio dokaz o poreklu Nikole Tesle (FOTO)

Ko je bila prva sprska kraljica? 

U nedavno emitovanoj seriji "Nemanjići", njen lik tumačila je glumica Sloboda Mićalović. 

Reč je o drugoj (a neki izvori kažu trećoj) supruzi kralja Stefana Prvovenčanog i majci Stefana Uroša I koji je 1241/42. godine postao kralj - Ani Dandolo.

Poznato je da je rođena u Veneciji, a preminula je u periodu od 1263. do 1268. godine u Kraljevini Srbiji. Anin otac je bio Ranijero Dandolo, mletački admiral i državnik, vicedužd Venecije i Prokurator Svetog Marka.

Tokom njegove vladavine je završena prva kodifikacija mletačkog građanskog prava "Usus Venetorum". 1208. godine Ranijera se borio sa đenovljanskim admiralom Enrikom od Malte i bio je ranjen pa se pretpostavlja da je umro u zarobljeništvu. Njen deda je bio mletački dužd Enriko Dandolo koji je imao značajnu ulogu u Četvrtom krstaškom ratu u kome je 1204. godine došlo do pada Carigrada i rušenja Vizantijskog carstva.

Stefan je shvatio da više ne može da računa na njihovu podršku pa se obratio Mlečanima koji su obećali da će mu pomoći ukoliko oženi Anu. 1217. godine oni su se venčali, a nakon toga papa Honorije III je poslao legata koji je Stefana i Anu krunisao za kralja i kraljicu u crkvi Svetog Petra i Pavla u Rasu.

Ana je bila kraljica od 1217. do 1227. godine kada ju je nasledila supruga Radoslava Nemanjića, Ana Anđelina Komnina Dukina. Ana je nagovarala Stefana da se odrekne pravoslavlja, ali on to nije uradio. Zahvaljujući njoj, srpska i mletačka porodica su se veoma poštovale. Oko 1223. godine rodila je Stefana Uroša I koji je Stefanu Prvovenčanom bio četvrti sin. Takođe je rodila ćerku Renijeru, ali o njoj se skoro ništa ne zna.

Nije poznat tačan datum Anine smrti, ali pretpostavlja se da je živela oko četrdeset godina duže od svog supruga i da je preminula između 1263. i 1268. godine. 

Sahranjena je u manastiru Sopoćani

Sahranjena je u crkvi Svete Trojice, koja se nalazi u okviru manastira, naslikana je freska čiji je naziv "Smrt kraljice Ane Dandolo". 

Na freski je prikazano kako Isus Hristos, Bogorodica i anđeo uzimaju Aninu dušu, a oko odra stoje arhiepiskop Sava II, kralj Uroš, njegova deca i supruga, kraljica Jelena Anžujska, koja joj ljubi ruku. Anini unuci su kraljevi Stefan Dragutin i Stefan Uroš II Milutin, praunuk joj je Stefan Uroš III Dečanski, a čukunuk Stefan Uroš IV Dušan Silni.

U nalazu našeg antropologa prof. dr Živka Mikića piše da je Ana bila visoka oko 162 cm, da je nekoliko godina pre smrti imala problema sa kičmom i da su joj, u trenutku smrti, svi zubi bili očuvani.

SD srpska istorija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
5 Beograd