Skip to main content
Aleksis Cipras

ALEKSIS CIPRAS, PRIJATELJ SRBA: Srpsko Kosovo DA, nezavisno NIKADA! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Prijateljstvo i solidarnost između grčkog i srpskog naroda predstavljaju istorijsku konstantu

Biografija, raniji politički aktivizam i privatni život

Aleksis Cipras je rođen u Atini, 28. jula 1974. godine i trenutno obavlja funkciju premijera Grčke. Predsednik je Koalicije radikalne levice (SIRIZA) od 2009. godine.  Diplomirao je na Građevinskom fakultetu na Nacionalnom tehničkom univerzitetu u Atini 2000. godine. Krajem osamdesetih godina 20. veka pristupio je društvu mladih komunista. A od 1999. godine do 2003.godine bio je politički sekretar omladine partije Sinaspizmos. Na 4. Kongresu Sinaspizmosa u decembru 2004. godine izabran je u Centralni politički komitet i u Politički sekretarijat. Za lidera Sinazpizmosa je izabran na 5. Kongresu partije, 10. februara 2008. godine. U decembru 2013. godine bio je predložen za kandidata za predsednika Evropske komisije ispred Evropske levice. Nakon izbora 25. januara 2015., Cipras je postao predsednik vlade Grčke i na tom mestu je zamenio Antonisa Samarasa. 

STIŽE CIPRAS: Grčki premijer u Beogradu 31.januara i 1.februara

Aleksis Cipras
Foto: Profimedia

Aleksis Cipras je najmlađi premijer Grčke od 1865. godine. Po profesiji inženjer, Cipras je prošao dug put od komunističkog omladinca do lidera partije koja je osnovana 2000. godine. Grčka javnost je prvi put čula za njega 1990. godine, kad je 17-godišnji Cipras tokom školskog protesta rekao u izjavi grčkoj televiziji – “Želimo da imamo pravo da sami odlučimo da li ćemo da idemo na čas”. Između 1999. i 2003. godine, bio je aktivan u organizovanju protesta protiv globalizacije. 2004. godine, koalcija se sa drugim levičarskim partijama i pokretima spojila u novu koja je sebi dala ime Koalicija radikalne levice, poznatija po skraćenici Siriza. Saradnici kažu da je Aleksis Cipras “mnogo više od lepog lica” – da je temeljan u radu i perfekcionista, te da je njegov uspeh pre svega rezultat strategije i vrednog rada.

Zamenik tadašnjeg grčkog premijera Evangelos Venizelos nazvao ga je Harijem Poterom zbog toga što, “daje fantastična obećanja koje neće biti u stanju da održi”.

GRCI MOGU DA ODAHNU: Evrozona suspendovala teške mere za ublažavanje duga

Aleksis Cipras
Foto: Profimedia

Osim što se nekonvencionalno oblači i ima nekonvencionalan život netipičan za jednog Grka – već dvadeset godina živi sa Peristerom Bacianom sa kojom ima dva sina (od kojih je jedan dobio ime po Ernestu Če Gevari), a par svoju vezu nije nikad krunisao brakom. Cipras će biti prvi neoženjeni grčki premijer, što je velika promena za državu sa konzervativnim društvom. Bacianu su grčki mediji opisali kao ženu “jake volje, militantnu i dinamičnu”, ali istovremeno stidljivu u javnosti. Osim nekonvencionalne garderobe i nekonvencioalnog odnosa sa građanima, Cipras je poznat i kao zaljubljenik u motore. Cipras se izjašnjava kao ateista.

CIPRAS UPOZORIO ERDOGANA: Turska pod hitno da odbaci AGRESIVNU retoriku!

Komunizam
Foto: Profimedia

Politika

Cipras se na poziciji premijera Grčke nalazi se od 21. decembra 2015. godine. On je 186. po redu premijer Grčke. Do pre nekoliko godina bio je gotovo nepoznat, ali je komunističkog omladinca ekonomska kriza doslovno lansirala na političku scenu pa je danas njegova popularnost u zemlji toliko velika kao da se radi o filmskoj zvezdi. I Siriza i stranka ANEL, koja je na izborima osvojila nešto manje od pet odsto glasova, protivile su se merama štednje, koje je dosadašnja vlada premijera Antonisa Samarasa uvela kao uslov za dobijanje finansijske pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

PRVA POSETA SRBIJI: Aleksis Cipras stiže krajem januara

– Pobeda Sirize označava zapanjujuću pometnju u evopskom političkom poretku. Pobeda ohrabruje i druge radikalne partije, poput desničarskog Nacionalnog fronta u Francuskoj i novoformiranog španskog levičarskog Podemosa, a Grčku dovodi u sukob sa Nemačkom i drugim spasiocima iz evrozone – zaključio je tada “Vol strit džurnal”.

Nakon objavljivanja rezultata u svom pobedničkom izlaganju, Cipras je tada pred svojim pristalicama u Atini poručio da će “okončati poniženje i bol” koji su trpeli pet godina.

CIPRAS ODBACIO NAGAĐANJA: Nema vanrednih, izbori u Grčkoj za tri godine!

Slika Akropolja u Atini
Foto: Profimedia/ilustracija

– Suvereni grčki narod danas je dao jasan, snažan, nesporan mandat. Grčka je okrenula novu stranu. Grčka ostavlja za sobom razorne mere štednje, strah i autoritarizam, ostavlja za sobom pet godina ponižavanja i bola i sa optimizmom, nadom, dostojanstvom korača ka budućnosti – rekao je tada Cipras.

Mladoliki Cipras važi za atipičnog političara za zemlju iz koje dolazi, a tajna njegovog uspeha je što ne pripada ni socijalističkom Pasoku ni konzervativcima Nove demokratije. On je predstavljao osveženje u grčkom tradiciolnom političkom spektru jer su birači bili siti dve etablirane partije koje su decenijama vodile poznate političke dinastije.

KRAJ NIKAD DALJI: "Vekovna ognjišta" vratila pregovore na početak!

protesti u Grčkoj
Foto: Profimedia

Stav prema Srbiji

Predsednik Vlade Grčke Aleksis Cipras boraviće u zvaničnoj poseti Srbiji 31. januara i 1. februara. Cipras dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, što će biti prva poseta grčkog premijera posle sedam godina, mada je on u našoj zemlji bio u decembru 2014, ali kao lider Sirize. Poslednji grčki premijer koji je posetio Srbiju bio je Jorgos Papandreu - 2010. godine.

Vučić
Foto: Profimedia

- Srbija ima ključnu ulogu na širem Balkanu i zato bi bilo poželjno, pre svega za stabilnost i razvoj regiona, da ta zemlja postane punopravni član evropske porodice - izjavio je grčki premijer Aleksis Cipras uoči posete Beogradu. 

- Grčka se zalaže i dalje će aktivno podržavati Srbiju na njenom putu za ulazak u EU, smatrajući da će to biti korak od obostrane koristi - rekao je on.

CIPRAS: Cela zemlja žali zbog incidenta na ostrvu Lezbos (FOTO)

Aleksis Cipras, vođa grčke stranke Siriza
Foto: Profimedia

On smatra da prijateljstvo i solidarnost između grčkog i srpskog naroda predstavljaju istorijsku konstantu, ali napominje da to nije dovoljno.

- Neophodno je da našu saradnju osavremenimo, prilagodimo je sadašnjem trenutku, damo joj novu dinamiku u kontekstu kompleksnih i stalno promenljivih okolnosti u balkanskom, evropskom i međunarodnom okruženju - poručio je predsednik grčke vlade.

- Dolazim u Srbiju jer je vreme da nas naše istorijsko prijateljstvo i jake ekonomske i kulturne veze dovedu do pravog strateškog partnerstva. U ovim sudbonosnim vremenima za Balkan i Evropu uopšte, sa izazovima koji postaju sve brojniji u regionalnim odnosima, bezbednosti, migracijama i ekonomiji, potreban nam je drugačiji nivo bilateralne saradnje.

GRČKA: Preminuo bivši predsednik

izbori
Foto: Srbija Danas

Tokom ove prve, zvanične, dvodnevne posete Srbiji Cipras će sa našim zvaničnicima, između ostalog, razgovarati o istrajnosti stava grčke vlade prema statusu Kosova i Metohije, kao i pozicijama prema zahtevu vlasti iz Prištine za prijem u članstvo u Unesku. Kako je Grčka među pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost srpske južne pokrajine, poznato je da se nalazi pod stalnim pritiskom da tu poziciju promeni, zbog čega su veoma važne poruke koje će Cipras doneti u Beograd.

-Želim da izrazim svoje najlepše želje građanima Srbije. Znam da delimo zajedničke principe i vrednosti, i da smo bili na istoj strani u teškim vremenima, u našoj nedavnoj prošlosti. Bili smo zajedno u bitkama za unapređenje mira i pravde. Nadam se najboljem za građane Srbije. Divim se srpskoj kulturi. Obećavam da ću se veoma uskoro odazvati ljubaznom pozivu premijera Vučića da posetim Beograd - naveo je u jednom od prethodnih saopštenja Aleksis Cipras.

DA BI UDOVOLJIO STRANIM POVERIOCIMA: Cipras delimično rekonstruisao vladu

Kosovo je Srbija
Foto: Profimedia

Premijeri Aleksandar Vučić i Aleksis Cipras

Kada je izabran za predsednika grčke vlade, nisu izostale čestitke iz Srbije. Među prvima je Aleksisu čestitao na pobedi premijer Srbije Aleksandar Vučić.

- Upućujem Vam srdačne čestitke povodom izborne pobede. Uveren sam da ćemo nastaviti da razvijamo i produbljujemo tradicionalno bliske i prijateljske odnose Srbije i Grčke u najboljem interesu naših dveju zemalja i naroda - navodi se u čestitki premijera Vučića.

REKORDNA POBEDA: Cipras dobio više od 93 odsto glasova!

aleksandar vulin
Foto: Srbija Danas

Aleksandar Vulin, Cipras i Kosovo

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, izjavio je tokom jedne od poseta Bujanovcu da Grčka neće promeniti svoj stav o nepriznavanju Kosova. On je kazao da zemlje koje nisu priznale Kosovo trpe pritisak, ali je, kako kaže, dobio uveravanja od grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da ta zemlja neće menjati stav o Kosovu.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd