fbpx
Skip to main content
Berlinski zid

Dečak jedva SAČUVAO živu glavu dok je preskakao Berlinski zid, a onda je usledio TRAGIČAN OBRT! (FOTO)

Foto: Profimedia
Pojavile su se i fotografije

Frank Kraus imao je samo 15 godina kada je odlučio da ne želi da živi pod represivnim režimom komunista u Istočnom Berlinu, te je odlučio da pobegne u zapadni deo grada. Iako je u svom poduhvatu uspeo, njegova priča ima tragičan obrt, jer je samo nekoliko dana od bekstva, vraćen u svoj deo grada i totalitarni režim od kojeg je toliko želeo da pobegne. Međutim, iako su mediji izvestili o njegovom bekstvu, sve do sada nije bilo fotogfrafija koje bi to i potvrdile.

Nedavno je novinar BBC otkrio ove fotografije koje je napravio američki vojnik Henri Najts, a kojem su one tada bile konfiskovane. Frenk se na prebeg odlučio nakon što mu je odbijen zvanični zahtev za iseljenjem, a kao razloge je naveo probleme u školi i da želi da se preseli kod svoje tetke koja je živela u Zapadnom Berlinu.

Najts tog dana nije bio na dužnosti, pa je odlučio da fotografiše život iza "gvozdene zavese". S položaja na kojem je inače radio, pružao se dobar pogleda na istočni deo grada. Ubrzo pošto je postavio svoj fotoaparat u Bernojer ulici, ugledao je dečaka koji nosi merdevine. To mu je bilo veoma sumnjivo.

Mesto kojem se dečak približavao bilo je ono na kojem su mnogi pre njega pokušali da pobegnu na zapad u potrazi za boljim životom.

SUMORNI SVET ZIDOVA: Barijere samo niču, nigde razum da zavlada!

Na fotografijama, koje je nedavno otkrio novinar BBC, može se videti kako se Frank sa merdevinama u rukama i sa pognutom glavom šunja do zida. U jednom trenutku policajci Istočne Nemačke su ga spazili i počeli da pucaju na njega. Ipak, dečak je merdevinama uspeo da pobegne preko zida visine tri metra.

Policajci su ispalili više od 30 metaka, a on je zaradio samo ogrebotinu na nozi. Novinar BBC koji je otkrio ove fotografije uspeo je da pronađe i Najtsa koji ih je i napravio.

- Spazio sam tinejdžera koji je išao ulicom i nosio nešto što je ličilo na merdevine koje je sam napravio. Napravio bi nekoliko koraka, pa bi merdevine naslonio na vrata. Ponavljao je ove radnje iznova i iznova, što me je navelo da pomislim da će pokušati da preskoči zid - rekao je Najts i dodao da dečak nije znao engleski pa tako nije sa njim mogao da razgovara, ali su rukovali i poželeo mu dobrodošlicu na zapadnu stranu.

Berlinski zid
Foto: Profimedia

NOVI BERLINSKI ZID KAO REZULTAT "ANTIMERKEL" RASPOLOŽENJA: Evo kako se u Minhenu Nemci štite od migranata!

Iako su mediji Zapadnog Berlina izvestili o ovom poduhvatu dečaka, nigde nije bilo fotografija koje bi potvrdile da se to i desilo. Nedelju dana kasnije, mediji su izvestili da su Franka poslali nazad u Istočni Berlin pošto je sud Zapadnog Berlina doneo odluku da "problem u školi" nije dovoljan razlog da dozvole maloletniku da ostane na njihovoj strani.

Šta se dalje desilo i koja je sudbina Frenka Krausa, ostalo je nepoznato.

 

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Light intensity drizzle
1 Beograd