fbpx
Skip to main content
Izbori u Nemačkoj

Osam razloga zbog kojih će Nemci patiti naredne 4 godine!

Foto: Reuters
Angela Merkel se vratila za četvrti mandat, socijaldemokrate su ranjene, a desničarska populistička stranka izabrana je u parlament prvi put u decenijama

Osam lekcija sa opštih izbora u Nemačkoj prošle nedelje:

1. - Desničarska populistička Alternativa za Nemačku (AfD) je treća najjača politička stranka u zemlji i imaće svoje mesto u nemačkom parlamentu, Bundestagu. U njihovim redovima ima više od nekolicine desničarskih radikala, što znači da se duhovi nemačke prošlosti vraćaju. Prvi put od prvih dana posleratne Nemačke ekstremna desnica biće predstavljena u Bundestagu - a AfD će biti mnogo jači od svojih prethodnika, s obzirom da će verovatno imati preko 80 poslanika. To će imati za posledicu sukobe, provokacije i skandaloznu retoriku. Od samog početka, AfD će učiniti sve što je u stanju da osigura mesto u parlament i nakon četiri godine, a da bi se to dogodilo, nemačko društvo morati ostati podeljeno. To će biti fokus AfD kluba u Bundestagu.

MERKEL: AfD neće uticati na nemačku spoljnu politiku... valjda

Nemačka
Foto: Reuters

2. - Konzervativci kancelarke Angele Merkel - koju čine njena hrišćanska demokratska unija (CDU) i njegova bavarska sestrska stranka, Hrišćanska socijalna unija (CSU) - pretrpeli su značajne gubitke, ali je Merkel ipak osvojila četvrti mandat. Ovog puta stvaranje vladajuće koalicije će biti komplikovano. Socijaldemokrate (SPD) više ne žele da budu deo velike koalicije sa konzervativcima Merkelove, kako su u nedelju uveče izjavili njeni lideri, što ostavlja Merkelovoj samo jednu opciju: koalicija sa Zelenom strankom i privlačnim Slobodnim demokratama (FDP). Postoji, međutim, nekoliko prepreka za takvu uniju. Prvo, to bi uključivalo četiri odvojene stranke i akcenat bi bio na svakodnevne koordinacije među njima. Pored toga, ostaje da se vidi da li su Zeleni zainteresovani da udruže snage s iznenadno reanimiranim FDP-om. Ipak, novi izbori nisu nešto za šta je bilo koja strana zainteresovana.

3. - Zajedno, dve velike stranke u Nemačkoj - konzervativci i socijaldemokrati - su slabije nego što su bile u poslednjih 60 godina. Nemački stranački sistem postao je podeljeniji nego pre, što je takođe posledica velike koalicije koja je upravljala zemljom osam od poslednjih 12 godina.

Turska želi pomirenje: Ako Nemačka načini korak, mi ćemo dva

Martin Šulc
Foto: Profimedia

4. - SPD se srušio ili, pre svega, nastavio je pad koji je počeo 2009. godine (23 odsto), a kraće zaustavljen 2013. godine (25,7 odsto). Godine u vladi pretvorile su nekada ponosnu partiju u konzervativne parlamentarne poslušnike, i sa Martinom Šulcom na vrhu, SPD je pretrpela svoj najgori rezultat od Drugog svetskog rata. Samo u Vajmarskoj republici socijaldemokrati su imali lošiji rezultat na anketama. Partija i dalje insistira na tome da Šulcovo lidersto nije predmet rasprave, ali takva obećana iz izborne noći obično nemaju dug rok trajanja. Ako SPD bude otišao u opoziciju, moraće da se bori za pažnju sa AfD-om.

5. - Slobodne demokrate su se vratile, ali bi Kristijan Lindner verovatno radioje bio predsednik opozicije u Bundestagu nego jedan od dva mlađa partnera pod Merkelovom. Poslednji put kada se FDP pridružio vladajućoj koaliciji sa Merkelovom - između 2009. i 2013. godine - dominacija CDU-a je koštala Slobodne demokrata predstavnika u nekoliko državnih ustanova i trebalo im je četiri godine da se oporave.

Nemačka, jutro nakon: Desničari likuju, ali "Jamajčani" će vladati zemljom!

Nemačka
Foto: Reuters

6. - Stranka levice je ostala stabilna nakon ovih izbora, ali nema šanse da postane deo vladajuće koalicije. I sa desničarskim populistima koji sada predstavljaju značajnu silu na opozicionim klupama, levica je izgubila svoju tvrdnju da je primarni predstavnik nemačkih protestnih birača. To je naročito tačno u istočnoj Nemačkoj, tradicionalnom uporištu levice. Ovog puta je AfD slavila svoj najveći uspeh u državama koje su pripadale bivšoj Istočnoj Nemačkoj.

7. - Snažni rezultat AfD je posebno uznemirujući za Hrišćansku socijalnu uniju. CSU je već bio na ivici razbijanja svog partnerstva sa Merkelovim CDU-om, a sada lider CSU-a Horst Sihofer će verovatno biti u iskušenju da usmeri svoju partiju još više desno. Merkel će osetiti efekte, posebno jer se u Bavarskoj približavaju državni izbori 2018. godine. Sihofer se nada da će na tom glasanju dobiti apsolutnu većinu, ali rezultat njegove stranke u nedelju ne ohrabruje previše. Posle osvajanja 49,3 odsto u 2013. godini CSU je ovaj put doneo samo 38,5 odsto, što je najgori pokazatelj od Drugog svetskog rata.

Posle pobede: Merkelova najavila PUN kancelarski mandat

Angela Merkel
Angela Merkel
Foto: Reuters

8. - Parlamentarna opozicija će biti polarizovana između SPD s jedne strane i AfD-a, s druge strane - u vremenu kada će vladajuća koalicija verovatno biti jedna koju Nemačka nikada ranije nije videla na saveznom nivou. U najboljem slučaju, to bi moglo biti prilika za obnovu - a kada je u pitanju suočavanje sa AfD-om, temeljne vrednosti Nemačke, uključujući slobodu i demokratiju su u pitanju.

Jedno je sigurno, u Nemačkoj naredne četiri godine neće biti dosadno.

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd