clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

(UŽIVO) PARLAMENTARNI IZBORI U ITALIJI: Poznati PRVI rezultati, "Pokret 5 zvezdica" VODI

04.03.2018. 07:34 00:08
Piše:
Tanjug
Italija
Italija / Izvor: Reuters

Izbornu kampanju obeležile su teme kao što su migracije, uloga Italije u Evropi i tržište rada

Na parlamentarnim izborima u Italiji jutros su otvorena glasačka mesta, pravo glasa ima oko 50,7 miliona Italijana, a birališta će biti otvorena večeras do 23 sata.

Prvi rezultati izbora u Italiji

Populistički pokret "Pet zvezdica" vodi na današnjim izborima u Italiji, ali neće imati dovoljno mandata da sam formira vladu, pokazale su izlazne ankete državne televizije RAI.

Kako prenosi AP, prema anketama koje je obavila agencija za istraživanje javnog mnjenja Piepoli, Pokret "Pet zvezdica" osvojio je između 29,5 i 32,5 odsto glasova, a iza njega je Demorkatska stranka sa 20 do 23 odsto glasova.

Stranka "Forca Italija" bivšeg premijera Silvija Berluskonija i anti-imigrantska Liga za Sever osvojile su svaka između 12,5 i 15,5 odsto.  Margina greške izlaznih anketa je tri procenta.

Umešanost Rusije u italijanske izbore?!

Ideja da se Rusija može mešati u izborne procese u zapadnim zemljama je "smešna", izjavio je u intervjuu lider italijanske desničarske stranke "Italijanska braća" (Fratelli d'Italia).

- Cela priča sa mešanjem Rusije u italijanske izbore započela je sa izjavom bivšeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, koju su naše specijalne službe kategorički odbacivale. Zapadne demokratije su komplikovane društvene strukture i ideju da na njih mogu uticati neke zemlje ili hakerske grupe je smešna - rekla je Đorđa Meloni.

"Italijanska braća" su jedan od učesnika na opštim izborima održanim u Italiji ove nedelje. Izborna mesta se zatvaraju u 22 časa po lokalnom vremenu.

 Glasači vraćeni na birališta jer su zaokruživali pogrešne listiće

 Glasanje u oblasti Parioli u izbornoj jedinici Rim 2 oglašeno je nevažećim nakon što je otkriveno da je 36 birača dobilo glasačke listiće sa imenima kandidata iz izborne jedinice Rim 1.

- Jutros su nam dostavljeni birački listići za Donji dom sa imenima kandidata za izbornu jedinicu Rim 1 umesto za Rim 2, tako da su glasači dobili pogrešne listiće. Ljudi su glasali, ali su pozvani da se vrate. Dvoje od njih se već vratilo da glasa ponovo - ispričala je Đovana Sedaiu, kandidatkinja partije Sloboda i jednakost (LeU).

Italija
Italija / Izvor: Reuters

Ona je dodala da su pogrešni listići sklonjeni sa izbornog mesta i zapečaćeni u posebne koverte, ali su, kako piše “La republika”, kasnije ponovo dodati.

- Zahvaljujući saobraćajcima, ostali birači su pozvani su i zamoljeni da se vrate na biračko mesto ponovo - ispričala je kandidatkinja Slobode i jednakosti za “Korijere dela sera”.

Italija
Italija / Izvor: Reuters

Tramp grli Berluskonija

Na društvenoj mreži Tviter pojavila se i fotografija grafita sa jedne zgrade u Italiji na kojoj je Berluskoni predstavljen zajedno sa Trampom. Tramp ga grli i zajedno poziraju pred posmatračima. Obojica su predstavljeni kao Marvelovi super heroji. 

 Glasao i aktuelni italijanski premijer Paolo Đentiloni

Paolo Đentiloni je italijanski političar, diplomata i novinar koji od 2016. vrši dužnost premijera Italije. Đentiloni, koji je u studentskim danima bio blizak radikalnoj levici, je 2001. prvi put izabran u parlament, a sledeće godine je bio među osnivačima leve demokršćanske stranke Tratinčica. Od 2006. do 2008. je vršio ministarsku dužnost u vladi Romana Prodija, a 2007. se zajedno sa svojom strankom spojio sa bivšom komunističkom Partijom demokratske levice (PDS) nakon čega je stvorena današnja Demokratska stranka.

Paolo Đentiloni
Paolo Đentiloni / Izvor: Reuters

Godine 2013. je bio jedan od najvatrenijih pristalica Matea Rencija na stranačkim izborima, a nakon Rencijevog dolaska na mesto premijera je od 2014. do 2016. služio kao ministar spoljnih poslova. Mesto premijera je preuzeo nakon Rencijeve ostavke izazvane porazom referenduma o ustavnim reformama.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Oglasio se i Stiv Banon - bivši strateg Donalda Trampa 

Opšti izbori u Italiji su pokušaj građana da povrate suverenitet svoje zemlje zamućen članstvom u Evropskoj uniji, izjavio je u intervjuu za novine "Corriere Della Serra" bivši glavni strateg američkog predsednika Donalda Trampa - Stiv Banon.

Ovi izbori su presudni za populističke pokrete širom sveta, a rezultati anketa javnog mnjenja u Italiji pokazuju da će populisti uživati oko 65 odsto narodne podrške, što znači da gotovo dve trećine zemlje podržavaju poruku protiv postojanja populističkih grupa, naglasio je Banon.

Modni GIGANT "Guči" na UDARU italijanske policije: Godinama izbegavali plaćanje poreza!

 Ovako je glasao Mateo Salvini u Milanu
Redovi za glasanje

Situacija na biračkom mestu od 12 časova. Za glasanje se čekalo u redovima i po 45 minuta. 

Oglasio se i Mateo Salvani iz "Lige za sever" 

Mateo Salvini postavio tvit:  Sunce, ljuljaška i ... glasajte za Ligu. Napišite u komentarima gde ste glasali ili gde ćete glasati! Imajte na umu da stavite samo "x" na simbol "Liga" i ništa drugo na glasačkom listiću. Ako svi budemo odani, pobedićemo. 

"Ne postoji na svetu bolji odnos među državama": Lukašenko o jačanju Evroazijskog ekonomskog saveza

Odziv od 58 odsto do 19 časova

Do 19 časova po srednjoevropskom vremenu odziv birača na parlamentarnim izborima iznosio je nešto više od 58 odsto.

Berluskoni se VRAĆA: Želi da se kandiduje za premijera Italije

Najveću izlaznost zabiležile su regije Marke - 70,2 odsto, Umbrija - 66,51 odsto i Lombardija - 63,38 odsto. Neka biračka mesta na Siciliji se nisu otvarala na vreme. Razlog za kašnjenje u otvaranju biračkih mesta bio je taj što su vlasti Palerma morale da ponovo štampaju 200.000 listića zbog greške na njima.

NATO postavio svoje ciljeve: Crnogorci su u jednom već premašili Hrvate

Goruće teme: Ekonomija, nezaposlenost, masovna imigracija iz Afrike u Italiju

Italijani su do sada demonstrirali visok stepen učešća na izborima kako bi glasali nakon kampanja obeleženih dubokim nezadovoljstvom zbog ekonomije, nezaposlenosti i masovne imigracije iz Afrike.

Ankete pokazuju da će centralna desna partija bivšeg premijera Silvija Berluskonija "Forza Italia" (FI) i njegova krajnje desničarska saveznica "Liga za sever" (Lega Nord) napraviti najveći blok u parlamentu, ali su šanse za dobijanje većine slabe.

Vraća se Berluskoni! Njegova koalicija ubedljivo vodi u predizbornim anketama

"Pokret 5 zvezdica" je protiv uspostavljanja vodeće koalicije i oni su najveća neideološka stranka, koja ukazuje na ogromno nezadovoljstvo zbog korupcije i siromaštva, dok se vladajući levičarski blok koji predvodi "Demokratska stranka" (PD) nalazi na trećem mestu.

Potonuo čamac krijumčara u Sredozemlju, desetine mrtvih: Preživeli svedoci na Siciliji

Izbori su protekli u senci ispada aktivistkinje "Femena", koja je napala Silvija Berluskonija, dok je nameravao da ubaci u kutiju glasački listić. Vrištala je i vikala na Berluskonija, terajući ga kući jer je prestar za politički život i vođenje zemlje.

UHAPŠENO 200 pripadnika najopasnije italijanske MAFIJE, a to nije Koza Nostra: Pali i mnogi zvaničnici

Svetski mediji pomno prate italijanske izbore

Na glavnim glasačkim mestima širom Italije prisutni su i brojni svetski mediji koji pomno prate izborni dan u Italiji. Jedan od njih je naravno i nezaobilazni britanski BBC čija se novinarka pohvalila fotografijama na društvenoj mreži Tviter. 

Po svemu sudeći u Italiji pada kiša, pa je novinarka BBC-ja pronašla utočište u vozilu svoje novinske kuće, pre specijalnog uključenja.

Zabrinute pristalice levice

Pojedinci su zabrinuti zbog moguće pobede Berluskonija na izborima i zbog eventualne koalicije koju bi on mogao da napravi sa nekom od stranaka sa krajnje desnice.

NIŠTA od "POMPE": Italijani RAZOČARANI u svoju starletu koja im je MNOGO toga OBEĆALA (FOTO)

 Za koga su sve glasali stanovnici Milana?

Posle glasanja ih je novinarka pitala kome su dali glas, a odgovori su bili različiti. Neki su podržali Berluskonija, neki Pokret 5 zvezdica, pojedini Severnu ligu, itd.. Pogledajte i sami.

Amerika izdala upozorenje zbog novih TERORISTIČKIH NAPADA: Na spisku i Srbija (FOTO)

Oglasio se i feministički pokret Femen

Posle incidenta koji se dogodio kada je bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni došao na svoje glasačko mesto u Milanu i kada je aktivistkinja Femena u toplesu skoro skočila na njega, oglasio se i ovaj kontroverzni pokret putem društvene mreže Tviter, javljajući se da im još uvek nije javljeno šta se desilo sa njihovom aktivistkinjom nakon što su je pripadnici obezbeđenja izvukli van glasačkog mesta i uhapsili.

Tinejdžeri spalili beskućnika, policiji rekli nešto UŽASNO: Očevici gledali kako gori, a bio je živ...

 Kontroverzni Mateo Salvini

Lider stranke desnice - "Severne lige" Mateo Salvini, ostao je upamćen i po nadimku "Italijanski Tramp" jer je tokom svojih političkih govora isticao da će ukoliko postane premijer Italije, deportovati iz zemlje oko pola miliona ilegalnih migranata.

PITANJE VEĆE OD HRIŠĆANSTVA: Zašto svi hrišćani NE SLAVE BOŽIĆ ISTOG DANA?

Stranke koje učestvuju na parlamentarnim izborima u Italiji

Da ponovimo, stranke koje se bore za italijanski parlament su sledeće: Partito Democratico - Demokratska stranka (PD) - Mateo Renci (levi centar), Forza Italia - Napred Italija (FI) - Silvio Berluskoni (desni centar), Movimento 5 Stelle - Pokret 5 zvezdica (M5S) - Luiđi di Majo (bez ideologije), + Europa - Više Evrope (+E) - Ema Bonino (centar), Potere al Popolo - Snaga naroda (PaP) - Viola Karofalo (komunisti), Lega Nord - Severna Liga (LN) - Mateo Salvini (desnica), Liberi e Uguali - Slobodni i jednaki (LeU) - Pjetro Graso (levica), Il Popolo della Famiglia - Pokret za porodicu (PdF) - Mario Adinolfi (konzervativci), Civica Popolare - Lista građana (CP) - Beatris Lorencin (levi centar), CasaPound Italia (CPI) - Đanluka Janone (krajnja desnica),  Fratelli d'Italia - Italijansko bratstvo (FdI) - Đorđa Meloni (desnica).

Lista 10 zemalja sa NAJZGODNIJIM MUŠKARCIMA: Srbi su na VISOKOM trećem mestu, zahvaljujući OVOME

Da li je na pomolu kraj "statusu kvo" u političkom životu Italije?

Današnji izbori u Italiji su vrlo važni parlamentarni izbori zbog činjenice da bi moglo doći do promene statusa kvo koji u italijanskoj politici egzistira već dugi niz godina. Posebno je u fokusu stranka "Pokret 5 zvezdica" (M5S) - koji su prekjuče održali poslednji veliki skup na kome su pred mnoštvom pristalica poručili kako su na korak do pobede.

Italijanski i grčki lovci od leta čuvaju crnogorsko nebo?

Ankete predviđaju kako nijedna opcija neće biti dovoljno jaka za lako sastavljanje Vlade, a prognoze govore kako će najveći blok biti alijansa stranaka desnog centra na čijem čelu se nalazi neuništivi Silvio Berluskoni.

Tužna sudbina žena iz Afrike: Beže ka boljem životu, a završe kao seksualno roblje

Ipak, najveća pojedinačna stranka po broju glasova mogla bi da postane upravo Pokret 5 zvezdica, a imajući u vidu kako je u osnovi reč o anti-establišment pokretu, to je svakako presedan. Naravno, mnogi se pitaju kako bi se M5S ponašao u slučaju osvajanja vlasti, ali možda ćemo uskoro dobiti i odgovore na ta pitanja.

DETALJI PUCNJAVE U ITALIJI: FAŠISTA pucao na migrante, motiv OSVETA za ubistvo? (VIDEO)

Od trenutno vladajuće Demokratske stranke (PD) levog centra ne očekuje se dobar rezultat što donekle precrtava opštu situaciju u Evropi.

DRAMA u Italiji - krv na sve strane: Pucao na prolaznike, dvoje ranjeno

- Na korak smo do pobede - poručio je lider M5S-a, Luiđi di Majo, za vreme poslednjeg skupa na rimskoj Pjaci del Popolo. 

NAJUKLETIJI GRAD U EVROPI "Veštičje gnezdo" u kom se rađaju deca sa dva srca i tri plućna krila

 Šta pokazuju ankete?

Objavljena je nova mapa Italije na kojoj se može videti opredeljenost Italijana u kontekstu da li podržavaju levi centar (evropejci-zelena boja), desni centar (evroskeptici-plava boja) i Pokret pet zvezdica (populisti -narandžasta).

Cela Evropa priželjkuje turiste iz ove zemlje

Silvio Berluskoni
Silvio Berluskoni / Izvor: Reuters

Pristalice Silvija Berluskonija (evroskeptici) su uglavnom na severu i jugu italijanske "čizme", dok su pristalice Matea Rencija (evropejci) jaki uglavnom u centralnoj Italiji (Toskana i Emilija-Romanja), ali i na krajnjem severu Italije u Trentinu, tj. Južnom Tirolu, koji oduvek gaji ambicije ka otcepljenju od Italije, zbog snažne germanske struje tokom istorije.

Priča o dve Italije: Večita trka bogatog severa i siromašnog juga

Dolina Aoste takođe naginje ka levom centru. Lacio (gde se nalazi i glavni grad) je podeljen. Rim je pola-pola, u odnosu desno-levo, dok je pokrajina uglavnom desno orijentisana.

Na ostrvu Sardinija, najveću podršku ima "Pokret pet zvezdica" Luiđija di Majoa (populisti), kao i na samom jugu Sicilije. 

Bivši premijer napao migrante: SVI su oni budući RAZBOJNICI

Izlaznost 19 odsto do 12 sati

Najveća izlaznost je u regiji Emilija-Romanja gde je glasalo 22.76 odsto italijanskih građana do 12 sati, a najmanja izlaznost je u Trstu. Ukupna izlaznost do 12 sati je 19 odsto. 

Italija
Italija / Izvor: Reuters

Golim grudima na Berluskonija

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni glasao je danas u Milanu. Njegova koalicija "Napred Italija" je favorit na ovim izborima. Prilikom glasanja, ispred njega je iskočila feministkinja i pokazala gole grudi.

Slovačka policija uhapsila italijanskog mafijaša zbog sumnje da je umešan u ubistvo novinara Kucijaka

Obnažena članica feminističke grupe Femen upala je danas na glasačko mesto u Milanu, u trenutku kada je tamo glasao bivši premijer Silvio Berluskoni (81).

Žena, na čijim su obnaženim grudima crnim markerom bile ispisane reči "Berluskoni, istekao ti je rok", skočila je na sto dok je Berluskoni glasao, posle čega je on odmah, u pratnji obezbeđenja, napustio prostoriju, prenosi AP.

ITALIJANSKI IZBORI: Da li Italija može da postane glavni evropski saveznik Rusije?

Mediji podsećaju da su aktivistkinje Femena prekinule Berluskonija tokom glasanja i na izborima 2013. godine.

Srbin u trci na izborima

Dalibor Cvejić, rođeni Beograđanin koji od 1995. godine živi u italijanskom gradu Pezaru, želi da uđe kao poslanik u palament te zemlje. Njegova stranka se zove Lista naroda za odbranu ustava, a njegova stranka se zalaže i za poštovanje Ustava Srbije i dela po kojem su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Takođe se zalažu za izlazak Italije iz NATO alijanse i za ukidanje sankcija Rusiji.

Objavljena rang lista NAJMOĆNIJIH PASOŠA NA SVETU: Pogledajte koji pasoš pored svog Srbi sve češće koriste

Italija
Italija / Izvor: Reuters

Glasao Mateo Renci

Lider Demokratske partije Mateo Renci glasao je jutros u Firenci. Njegovoj stranci ankete prognoziraju treće mesto na ovim izborima.

Srpska banda uhapšena u Italiji: U krađe išli ukradenim policijskim kolima

 

Ponovno štampanje listića u Palermu

Vlasti u Palermu morale su tokom noći, uoči glasanja za parlamentarne izbore u Italiji, ponovo da štampaju oko 200.000 glasačkih listića, dok su se građani u Rimu žalili da ne razumeju listiće i da su previše komplikovani.

Novi glasački listići štampani su noćas u Palermu zato što su na glasačka mesta bili dostavljeni pogrešni listići, što je dovelo do odlaganja otvaranja nekih biračkih mesta. 

NEREDI u Italiji: Širom zemlje protesti uoči parlamentarnih izbora (VIDEO)

Italija
Italija / Izvor: Reuters

Odlazeći predsednik italijanskog Senata Pjetro Graso izjavio je da deo listića nije ni dostavljen na neka glasačka mesta, zbog čega nisu ni otvorena.

Bivši savez stranaka desnog centra, na čijem čelu je nekadašnji premijer Silvio Berluskoni, mogao bi da osvoji najviše poslaničkih mesta, ali ne i parlamentarnu većinu.

Prema anketama, Pokret pet zvezdica, usmeren protiv establišmenta, trebalo da bude pojedinačna stranka sa najviše osvojenih glasova, a vladajućoj Demokratskoj partiji prognozirano je treće mesto na ovim izborima.

Ovih 5 zemalja imaju NAJVEĆE REZERVE ZLATA u svetu

Italija
Italija / Izvor: Reuters

Očekuje se da će mediji odmah nakon zatvaranja glasačkih mesta objaviti izlazne ankete, a potpuni rezultati očekuju se mnogo sati kasnije.

U Italiji se danas održavaju parlamentarni izbori koji bi mogli da donesu povratak dobro poznatih političkih imena poput bivših premijera Silvija Berluskonija ili Matea Rencija ili pak jednu novu neizvesnost.

Izbori u Italiji uvek su komplikovana stvar, ali ovi bi mogli biti još komplikovaniji.

Berluskoni u svom stilu posle rukovanja sa novinarkom: Nemoj tako jako da stežeš ruku, nećeš se udati! (VIDEO)

Silvio Berluskoni
Silvio Berluskoni / Izvor: Reuters

Berluskoni (81) se vratio u politiku i sa velikom energijom predvodi svoju stranku desnog centra Napred Italija. Udružio se sa liderom desničarske i evroskeptične Lige za Sever Mateom Salvinijem (44).

Sam Berluskoni koji je četiri puta bio predsednik vlade, ne može da obavlja javnu funkciju do 2019. godine zbog presude za utaju poreza.

NJUJORK TAJMS PRIZNAJE: I SAD se mešaju u izbore u inostranstvu - RUŠILI SU MILOŠEVIĆA!

Umesto toga, kandidat Napred Italije za premijera biće aktuelni predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani koji je to i potvrdio, prenosi Politiko. 

Na levom centru nalazi se Mateo Renci (43) lider Demokratske partije, a snažan izazov za obe strane političkog spektra predstavlja lider Pokreta Pet zvezdica Luiđi di Majo (31) koji bi, ako postigne dobar rezultat, mogao da postane najmlađi evropski premijer.

HAOS u Bolonji: Sukob policije sa demonstrantima, ima povređenih (FOTO)

Silvio Berluskoni
Silvio Berluskoni / Izvor: Reuters

Izbornu kampanju obeležile su teme kao što su migracije, uloga Italije u Evropi i tržište rada.

Posmatrači ocenjuju da je ishod krajnje nepredvidiv s obzirom na postojeće nezadovoljstvo građana, nov, još netestiran izborni sistem i veliki broj neodlučnih birača.

Izbori se održavaju po novom izbornom sistemu koji je kombinacija proporcionalnog sistema i jednokružnog glasanja, takozvanog FPTP sistema (prvi uzima mesto) u kome kandidat koji dobije najviše glasova pobeđuje na izborima. 

Ovaj sistem neće omogućiti prvoplasiranoj partiji ili koaliciji da dobije dodatni broj mesta u parlamentu, preneo je Rojters.

VELIKA TAJNA BEOGRADA: Italijan napravio spomenik KNEZU MIHAILU, a onda je uradio nešto JEZIVO!

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, pobedniku će biti potrebno da osvoji oko 40 odsto glasova da bi formirao vladu ili nešto manji procenat ukoliko osvoji veći broj mesta po FPTP sistemu glasanja, preneo je Rojters.

Na osnovu rezultata, moguće je više scenarija - pobeda partije Berluskonijeve partije Napred Italijo i Severne lige, kojoj predviđaju da će osvojiti uzmeđu 35 i 38 odsto glasova.

Desetine hiljada migranata žive kao beskućnici na ulicama italijanskih gradova

Italija
Italija / Izvor: Reuters

Jedna od mogućnosti je formiranje velike koalicije Berluskonijeve partije i Rencijeve Demokratske stranke koji su već razgovarali o tome.

Rezultati istraživanja sugerišu da ove dve partije neće osvojiti dovoljan broj glasova da bi formirale vladu, navela je britanska agencija.

Predsednik Italije Serđo Matarela ima centralnu arbitražnu ulogu i jedna od mogućnosti je da će on pokušati da pomogne u formiranju "široke" vlade sa jasno definisanim programom, koju bi predvodio tehnokrata.

Za antivladin pokret Pet zvezda osnovan oktobra 2009, inspirasan od strane italijanskog komičara i aktiviste Bepa Grila, predviđa se da će sam osvojiti najviše glasova, oko 28 procenata.

Ovo je lista "najneobrazovanijih" zemalja, a evo gde je Srbija

izbori u Italiji, Italija
izbori u Italiji, Italija / Izvor: Reuters

Ukoliko ne bude formirana nova vlada, vlada sadašnjeg premijera Paola Ðentilonija obavljaće dužnosti do održavanja novih izbora, što je, takođe, jedna od mogućnosti, navodi Rojters. Na izborima se glasa za 630 članova Donjeg doma parlamenta i 315 u Senatu.

Biračka mesta ovaraju se u 7 sati ujutru, a zatvaraju u 23 časa, dok se izlazne ankete očekuju ubzro potom, a konačni rezultati u ponedeljak.