fbpx
Skip to main content
pregled kod ginekologa

BRAVO! Još 77 parova dobilo pomoć za vantelesnu oplodnju

Foto: Profimedia
Dorđe Milićević je poručio da prelepi trenutak rađanja nije radost samo za roditelje, porodicu u prijatelje, nego i za celo društv

U Pokrajinskoj vladi danas su potpisani ugovori o sufinansiranju troškova biomedicinski potpomognute oplodnje za drugo, treće i svako naredno dete, a pravo na ova sredstva iz pokrajinskog budžeta ostvarilo je 77 parova iz cele Vojvodine.

DIM KULJA U DALJINI RAVNICE: Evo zašto se mesto Odžaci u Vojvodini ne zove Dimnjaci

Ovo srpsko mesto je bilo CENTAR UZGAJANJA KONOPLJE, ali nisu je koristili za ono što mislite

Potpredsednik Pokrajinske vlade Ðorđe Milićević je, poželevši uspeh ovim parovima u dobijanju potomstva, rekao da je Pokrajinska vlada za mere pronatalitetne politike obezbedila sredstva u pokrajinskom budžetu u ovoj godini i da će se te mere nastaviti i u narednom periodu.

Milićević je poručio da prelepi trenutak rađanja nije radost samo za roditelje, porodicu u prijatelje, nego i za celo društvo.

- I u Vojvodini, kao i u celoj Srbiji, stopa nataliteta je, nažalost, niža od stope mortaliteta. To je, možda, najnegativniji trend savremenog doba koji nam, ako se ne zaustavi, preti biološkim nestajanjem. Zato je i finansijska podrška biomedicinski potpomognutoj oplodnji važna mera pronatalitetne politike, sa čijom primenom će Pokrajinska vlada nastaviti - rekao je on.

Milićević je istakao da kao društvo moramo stvarati i širiti okvir mera za povećanje nataliteta, stvaranjem stabilnog i ekonomski prosperitetnog društva u kojem će biti manje strepnje za budućnost.

- To je društvo u kojem će sigurnih radnih mesta biti više, a egzistencija naših porodica izvesnija. U kojem će ambulante i bolnice biti opremljenije, škole uređenije, okolina u kojoj živimo čistija, a međusobna, pre svega porodična ljubav iskrenija i nesebičnija - kazao je on i dodao da je to društvo za koje se mi danas borimo.

Ginekolog
Foto: Profimedia/ilustracija

Uručivanju ugovora prisustvovao je i Mitar Palikuća sa porodicom. 

Naš uspešni stonoteniser, koji je osvojio bronzanu medalju na Paraolimpijskim igrama 2016. godine u Brazilu, okupljenim parovima koji žele decu poručio je da ne postoje prepreke koje se ne mogu savladati i izneo svoj primer. 

Zahvalio se Pokrajinskoj vladi, koja je finansijski pomogla da njegova porodica dobije nove članove. Naime, pored sina, porodica Palikuća je dobila i bliznakinje koje sada imaju tri i po meseca. Mitar Palikuća je tako postao promoter ovog programa Pokrajinske vlade, navodi se u saopštenju pokrajinske vlade.

Program sufinansiranja troškova vantelesne oplodnje za drugo i svako naredno dete, kao i druge mere demografskog razvoja, realizuje se preko Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Današnjim potpisivanjem ugovora započinje jedan novi ciklus.

Pokrajinski sekretar Predrag Vuletić je naveo da je u Vojvodini negativan prirodni priraštaj, da se žene i muškarci sve kasnije odlučuju na roditeljstvo i da ima sve više parova koji se odlučuju za rođenje samo jednog deteta.

- Nasuprot tome, imamo parove koji žele potomstvo a imaju teškoće da to ostvare. Broj parova koji imaju teškoće sa začećem kreće se između 15 i 17 procenata. Jedno od rešenja je i mera biološki potpomognute oplodnje. Mera našeg sekretarijata ipak nije medicinska, već demografska, jer podstiče rađanje drugog, trećeg i svakog narednog deteta u porodici. Ovo je, pre svega, ljudska mera - rekao je Vuletić.

Pročitajte i:

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
23 Beograd