fbpx
Skip to main content
pregled kod ginekologa

BRAVO! Još 77 parova dobilo pomoć za vantelesnu oplodnju

Foto: Profimedia
Dorđe Milićević je poručio da prelepi trenutak rađanja nije radost samo za roditelje, porodicu u prijatelje, nego i za celo društv

U Pokrajinskoj vladi danas su potpisani ugovori o sufinansiranju troškova biomedicinski potpomognute oplodnje za drugo, treće i svako naredno dete, a pravo na ova sredstva iz pokrajinskog budžeta ostvarilo je 77 parova iz cele Vojvodine.

DIM KULJA U DALJINI RAVNICE: Evo zašto se mesto Odžaci u Vojvodini ne zove Dimnjaci

Ovo srpsko mesto je bilo CENTAR UZGAJANJA KONOPLJE, ali nisu je koristili za ono što mislite

Potpredsednik Pokrajinske vlade Ðorđe Milićević je, poželevši uspeh ovim parovima u dobijanju potomstva, rekao da je Pokrajinska vlada za mere pronatalitetne politike obezbedila sredstva u pokrajinskom budžetu u ovoj godini i da će se te mere nastaviti i u narednom periodu.

Milićević je poručio da prelepi trenutak rađanja nije radost samo za roditelje, porodicu u prijatelje, nego i za celo društvo.

- I u Vojvodini, kao i u celoj Srbiji, stopa nataliteta je, nažalost, niža od stope mortaliteta. To je, možda, najnegativniji trend savremenog doba koji nam, ako se ne zaustavi, preti biološkim nestajanjem. Zato je i finansijska podrška biomedicinski potpomognutoj oplodnji važna mera pronatalitetne politike, sa čijom primenom će Pokrajinska vlada nastaviti - rekao je on.

Milićević je istakao da kao društvo moramo stvarati i širiti okvir mera za povećanje nataliteta, stvaranjem stabilnog i ekonomski prosperitetnog društva u kojem će biti manje strepnje za budućnost.

- To je društvo u kojem će sigurnih radnih mesta biti više, a egzistencija naših porodica izvesnija. U kojem će ambulante i bolnice biti opremljenije, škole uređenije, okolina u kojoj živimo čistija, a međusobna, pre svega porodična ljubav iskrenija i nesebičnija - kazao je on i dodao da je to društvo za koje se mi danas borimo.

Ginekolog
Foto: Profimedia/ilustracija

Uručivanju ugovora prisustvovao je i Mitar Palikuća sa porodicom. 

Naš uspešni stonoteniser, koji je osvojio bronzanu medalju na Paraolimpijskim igrama 2016. godine u Brazilu, okupljenim parovima koji žele decu poručio je da ne postoje prepreke koje se ne mogu savladati i izneo svoj primer. 

Zahvalio se Pokrajinskoj vladi, koja je finansijski pomogla da njegova porodica dobije nove članove. Naime, pored sina, porodica Palikuća je dobila i bliznakinje koje sada imaju tri i po meseca. Mitar Palikuća je tako postao promoter ovog programa Pokrajinske vlade, navodi se u saopštenju pokrajinske vlade.

Program sufinansiranja troškova vantelesne oplodnje za drugo i svako naredno dete, kao i druge mere demografskog razvoja, realizuje se preko Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Današnjim potpisivanjem ugovora započinje jedan novi ciklus.

Pokrajinski sekretar Predrag Vuletić je naveo da je u Vojvodini negativan prirodni priraštaj, da se žene i muškarci sve kasnije odlučuju na roditeljstvo i da ima sve više parova koji se odlučuju za rođenje samo jednog deteta.

- Nasuprot tome, imamo parove koji žele potomstvo a imaju teškoće da to ostvare. Broj parova koji imaju teškoće sa začećem kreće se između 15 i 17 procenata. Jedno od rešenja je i mera biološki potpomognute oplodnje. Mera našeg sekretarijata ipak nije medicinska, već demografska, jer podstiče rađanje drugog, trećeg i svakog narednog deteta u porodici. Ovo je, pre svega, ljudska mera - rekao je Vuletić.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
15 Beograd