fbpx
Skip to main content
Grkokatolici

Krste se sa tri prsta, ali gledaju ka Vatikanu: U srcu Vojvodine grkokatolici čuvaju svoju tradiciju

Foto: SD/ilustracija
Jedinstvena pojava

Iako litrugije služe na crkvenoslovenskom jeziku, vreme mere starim kalendarom, a pričešćuju se kvasnim hlebom, smatraju se bliži katolicima nego pravoslavcima.

Versko bogatstvo Kule koje nema cenu: Spoj pravoslavnog i katoličkog sveta u srcu Vojvodine

Od Moto susreta do Dana tradicije: Ovo je priča o nestvarnim festivalima u Kuli

Ovako bi se u par reči opisale osobine Grkokatoličke crkve, koja samo u Srbiji okuplja između 22.000 i 25.000 vernika. Njeni članovi mahom su Rusini, ali ima i Ukrajinaca i Rumuna.

Grkokatoličke crkve
Grkokatoličke crkve
Foto: SD/ilustracija

Grkokatolici ili unijati, kako ih još nazivaju, svojevrstan su verski fenomen, a kad je u pitanju njihov nastanak, dolazi do razilaženja mišljenja.

Smatra se da je nastanak Grkokatolika pokušaj Rimokatoličke srkve da stavi pravoslavne crkve pod svoju kontrolu, dok s druge strane postoji objašnjenje da je to pokušaj ujedinjenja hrišćanske crkve.

ISTORIJSKE ZANIMLJIVOSTI: Pogledajte kako je izgledao maskenbal u srpskoj kafani 1924. godine (FOTO)

Osim razlike u priznavanju poglavara sve ostalo je gotovo isto - grkokatolički sveštenici nose mantije kao i pravoslavni, stupaju u brak, poštuju vizantijske ikone i poštuju sva ostala načela kao i pravoslavna sveštena lica. Vremenom i kod grkokatolika su prihvaćene različite prakse karakteristične za latinski obred, ali one još uvek nisu dublje ukorenjene.

Grkokatolička crkva
Grkokatolička crkva
Foto:Vikipedia

Više od 200 godina postojanja Rusina i njihove crkve svedoči koliko su grkokatolici jedinstvena pojava, a od 2003. godine imaju i svoju eparhiju u Srbiji - Apostolski egzarhat.

OVDE SE SREĆU PRAVOSLAVLJE I KATOLIČANSTVO: Priča o najvećem duhovnom bogatstvu Žablja (FOTO)

Pre osnivanja egzarhata članovi ove crkve bili su pod jurisdikcijom Križevačke eparhije, čije je sedište u Hrvatskoj. Sedište ove crkvene jedinice je u Ruskom Krsturu, a parohijska crkva Svetog Nikole u ovom mestu postala je katedralna ili saborna crkva. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Sasa 's picture

Sasa

Samo cisto Pravoslavlje je svetinja. Sve primjese su skrnavljenje Pravoslavlja. Pogledajte malo und kanone i procitajte zitije sv. Petra Motive, pa ce vam biti sve jasno.

1 | 9

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd