fbpx
Skip to main content
Kovačica

U seoskoj kući staroj 170 godina oživeo je duh Slovačke: Upoznajte se sa njihovom nestvarnom kulturom (FOTO)

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Posetioce obuzme osećaj povratka u prošla vremena

Opštinu Kovačica čini nekoliko manjih naselja Debeljača, Idvor, Kovačica, Putnikovo, Uzdin, Crepaja i Padina, a svako od njih svojevrstan je čuvar kulture, istorije i tradicije i dragoceni turistički biser koji vredi posetiti.

Ponos srpske naivne umetnosti: On je podelio zlato sa Salvadorom Dalijem!

Leto u Kovačici: Evo šta sve možete da doživite tamo!

Slovačku nacionalnu kuću u Padini, koja prikazuje život Slovaka u ovom delu Vojvodine  u 19. veku, stara je više od 170 godina, a pre nekoliko godina ju je kupio i doveo u sadašnji oblik etnomuzeja Pavel Petraš, ugostitelj u penziji, koji je još u mladosti izabrao ljubav prema antikvitetima. On je skupljao i restaurirao odbačeni nameštaj, pribor, opremu i odeću predaka današnjih Padinaca.

  •  

  •  

  •  

  •  

Rezultat ove Petrašove životne pasije je impresivna kolekcija od oko 7.000 autentičnih eksponata iz lokalne sredine. Mnoge od tih stvari su sada zaboravljeni predmeti, koji privlače kako zanesenjake etnologije, tako i ljubitelje antikviteta i folklora – ujedno ljude koji su zainteresvani u nekadašnji način života u ovoj sredini.

Poslednja braniteljka naivne umetnosti u Vojvodini: Ovo je priča o magičnom Alžebetinom kistu (FOTO)

Etno dom u Padini je zapravo nekadašnja kuća gde je stanovao seoski crkvenjak. Postavka u domu je autentična i interesantna za turiste.

Slovaci u Vojvodini

Danas u Vojvodini živi oko 50.000 Slovaka, a njihov jezik jedan je od službenih u Vojvodini. Što se kulture tiče, na slovačkom jeziku svoje programe emituju RTV Vojvodina, Radio Novi Sad, Televizija Pančevo, Radio i televizija Kovačica i TV Petrovec. 

Etno dom u Padini nema profesionalnog vodiča, odnosno kustosa. Za najavljene grupe turista moguće je organizovati tradicionalni slovački doručak u kući, što posetiocima omogućava da osete autentičan duh tog vremena.

Turisti odlučili: Ovo je najpopularnije mesto u Kovačici!

Kuća nije samo izložbeni prostor, već se koristi za sastanke Udruženja žena, a zimi i za neke manje proslave. U prvoj sobi, odnosno u predsoblju, se nalaze stare fotografije, koje prikazuju istoriju Padine, dok sobe prema ulici su uređene kao dnevna i spavaća soba. Kuhinja se koristi, za kuvanje i pečenje (peče se hleb i krompir u paorskoj peći). Turistima se služi i vino.

Etno dom kao etno celina nije završen, jer se nije nastavilo sa daljom adaptacijom pomoćnog, odnosno ekonomskog dela dvorišta u sastavu etno domaćinstva sa početka XIX veka. U dvorištu kuće se planira da se postave stare poljoprivredne mašine, a za sada ima samo jedna stara kočija.

 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
-2 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19