fbpx
Skip to main content
Pseća šapa

IZBEGNITE INFEKCIJE! Evo zašto je veoma VAŽNO da redovno vodite računa o NOKTIMA vašeg psa!

Foto: Profimedia
Korisno.

Nokti kod pasa mogu da stvore velike i ozbiljne probleme, zato ih nikako ne treba zanemariti. Predugi i prerasli nokti remete normalan hod pasa i mogu da dovedu do ortopedskih problema, u igri sa vlasnikom i drugim psima mogu da dovedu do povreda, a ukoliko dođe do lomljenja noktiju može doći do razvijanja infekcija. Sa negom noktiju kod vaših četvoronožnih prijatelja započnite još dok su štenci, pa već sa dva meseca njihove starosti počnite sa skraćivanjem noktiju.

NIJE SAMO KUĆNI LJUBIMAC! Pas, nestvarno biće koje OBAVLJA mnoge zadatke: Iznenadićete se kad PROČITATE!

Sve neverovatne stvari koje psi mogu da nanjuše!

Koliko često ćete to raditi zavisi od brzine rasta noktiju i njohovog prirodnog trošenja. 

Za skraćivanje noktiju ne koristite grickalice ili makaze koje koristite za sebe. Na raspolaganju su vam specijalne makaze koje su prilagođene psećim noktima i smanjuju rizik od eventualnih povreda, piše PetFace. 

Nokti kod štenaca su jako meki i seče se samo vrh, pa tako i makaze ne treba da budu toliko velike, poput onih koje se koriste za odrasle pse. Kada su nokti beli lako je odrediti koliko ih treba skratiti, međutim ako su crni, moramo biti iskusni i spretni ili potražiti pomoć veterinara. 

Neretko se psi opiru sečenju noktiju iako ih to ništa ne boli, zato što ne vole da im se dodiruju šape. Upravo zbog toga, kako bi se navikli na ovu aktivnost, skraćivanje treba započeti u što ranijem životnom dobu. 

9 PSEĆIH TAJNI: Ovo bi vam pas rekao da ume da govori. Poslednja je najvažnija...

Prošetala zajedno sa manekenkama! Nepozvana maca upala na reviju i ukrala šou! (VIDEO)

Nokti kod odraslih pasa za razliku od štenaca mogu biti jako debeli i tvrdi. Tada se preporučuje da posle sečenja noktiju uzmete turpiju i zaoblite krajeve. Posebnu pažnju treba posvetiti noktu prvog ili, kako mnogi nazivaju pogrešno, petog prsta. Kod mnogih pasa je on postavljen visoko iznad šapa, praktično na podkolenici. Ukoliko se ne održava redovno, ovaj nokat može da izazove velike probleme. 

Na prvom mestu može da uraste u meso noge što može da izazove infekcije i upale. Ukoliko preraste normalnu dužinu može da odvoji prst od prirodnog položaja, pa pas u igri ili tokom kretanja može prst da zakači na neku prepreku. Tada je neophodna hiruška intervencija uklanjanja celog prsta. 

Psi koji dosta vremena provode napolju u šetnji ili nekim drugim aktivnostima na čvrstoj podlozi kao što je beton, troše svoje nokte tako da nema potrebe da se često seku. 

Da li znate koliko je pas zapravo dobar za vaše zdravlje?

KRAVLJE BOGINJE KOD MAČAKA? Evo koji su SIMPTOMI ovog virusa, i KAKO se leče!

Skraćivanje noktiju kod ljubimaca koji žive u kući i vreme provode na mekšim podlogama kao što su tepih ili meke ležaljke je obavezno. Da bi znali kada nokti imaju odgovarajuću dužinu poslužite se ovim malim trikom. Oslušnite zvuk koji pas proizvodi kada se kreće na čvrstoj podlozi. Ukoliko se ne čuje lupkanje koje izaziva kontakt noktiju sa podlogom, znači da su nokti dobre dužine. To znači da je nokat dobro skraćen onda kada ne dodiruje tlo dok pas stoji, ali isto tako mora se paziti da ih ne skratimo previše, jer tada će hodanje za njih biti bolno dok nokti malo ne porastu. 

Osnovni simptom bolesti nokta je šepanje, a ako to primetite kod svojih ljubimaca prvo im proverite šape jer je možda došlo do neke infekcije ili se nokat zalomio ili je urastao. 

Korgi Korgičanstveni! Kraljevski pas sve popularniji i u SRBIJI

MALA, NOĆNA DOSADA! Evo šta da uradite ukoliko vas vaša mačka BUDI NOĆU!

Lečenje bakterijskih ili gljivičnih infekcija obolenja je jako dug proces i biće problema u prvih nekoliko dana, jer se ovakva stanja obično leče mazanjem ili umakanjem šapica u odgovarajući rastvor. Zato vodite redovno računa o noktima kako ne bi došlo do bilo kakvih problema ove vrste.

 

Pročitajte i:

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd