fbpx
Skip to main content
Mačka podigla rep

SPUŠTEN, POVIJEN ILI USPRAVAN? Vaša mačka KOMUNICIRA uz pomoć repa: Evo ŠTA vam poručuje kad uradi OVO!

Foto: Profimedia
Da li ste znali?

Ukoliko ste izraziti mačkoljubac i imate višegodišnje iskustvo u kontaktu sa mačkama, onda se može reći da ste upoznati sa činjenicom kakvi signali dolaze od vaše mačke kao i  šta njen rep poručuje.

Vlasnici mačaka znaju da one repom pokazuju koliko i da li su zadovoljne, nervozne, uplašene, radoznale, da li ste je možda uvredili ili želi da se igra sa vama. Rep mačkama služi i za održavanje balansa prilikom skoka na sto, jer joj se baš tamo učinilo da ima nešto zanimljivo, vi to ne vidite, ali na taj način i održava ravnotežu, svoju gracioznost pri kretanju, po kojoj je naširoko poznata.

On se sastoji od 19 do 21 kosti, zavisno od dužine repa i vrste mačke. Neke mače nemaju rep, ali većina rasa ipak raspolaže tim važnim delom tela koji se sastoji od elastičnih diskova, spojenih različitim mišićima i ligamentima, kao i nervima. 

OUU... TUGA PREGOLEMA! Mačka vam je u DEPRESIJI zbog smrti svog prijatelja: Evo KAKO da joj pomognete!

mačka
Mačka
Foto: Profimedia

ZAČINJENA I MASNA HRANA? NIKAKO! Prejedanje i neadekvatne namirnice u činiji vašeg ljubimca su OPASNE!

Položaj mačjeg repa najbolje pokazaju negativne emocije, te ako je rep mačke na podu ili čak savijen ispod nje, mačka je depresivna i uplašena, a moguće i da pokazuje da je nešto boli. 

Takođe, znaju se pojaviti čirevi i ciste, koje se javljaju zbog ugriza ili bakterija koje je izazvala ogrebotina ili ranica. Ukoliko se ne leče, one mogu postati velike i bolne, te je važno da obratite pažnju na svaki deo tela vašeg ljubimca, a kod mačaka posebno na rep. Ciste mogu da se leče, ali isključivo pod nadzorom veterinara, nikako na svoju ruku. 

U korenu se nalaze posebne žlezde koje luče miris kojim mačka obeležava svoju teritoriju, jer ukoliko ste vlasnik jednog od najpopularnijih ljubimaca na planeti, znaćete koliko su mačke teritorijalne, pa i posesivne. Osim mesta, one znaju da obeležavaju svojim mirisom i druge mačke, pa čak i vas, a ukoliko je dlaka na repu i oko korena previše masna i luči previše sebuma, to je znak da su neke žlezde upaljenje, ne rade kako treba, što može dovesti do crnih tačkica koje se lako inficiraju, a stručni naziv za ovu bolest je mačja hiperplazija repnih žlezda. 

IZBEGNITE INFEKCIJE! Evo zašto je veoma VAŽNO da redovno vodite računa o NOKTIMA vašeg psa!

Ukoliko imate decu, treba im objasniti da se mačke nikako ne vuku za rep, jer na taj način mogu da joj oštete nervni sistem koji se nalazi macama u repu. Takođe, može doći i do prekida dotoka krvi u rep, što na kraju dovodi do amputacije.

Mačke koje su rođene bez repa, što je najčešći slučaj kod rase manks, imaju stanje koje se zove "spina bifida", i vlasnicima tih ljubimaca je teže da otkriju indikatore dobrog ili lošeg mačjeg raspoloženja i zdravlja. 

KAKVA ZVER! Mala čupava loptica se pretvori u pravog ratnika kada je hrana u pitanju! (VIDEO)

savana mačka, mačka, istezanje
Foto: Profimedia

Ovo je ubedljivo najslađe prasence koje ste ikada videli! (FOTO)

Ukoliko mačka drži rep visoko dok šeta, ona pokazuje samopouzdanje i zadovoljstvo i na svom je terenu. Rep u vis znači i sreću i spremnost na prijateljstvo, tada vas mačka poziva da je mazite, ukoliko se rep još malo i trese kao da treperi, mačka samo što nije počela da prede, i pokazuje da joj je baš lepo. 

Ukoliko je rep u obliku upitnika, to znači da je mačka raspoložena za igru, ili da je u glavi smislila neku vragoliju i želi da je podeli sa vama. Možda želi da učestvujete u njenoj jurnjavi za baš tom resom na tepihu, jer je vreme za igru, samo vas niko nije obavestio. 

Nizak rep osim bolesti može da znači i agresiju. Tada posebno treba da obratiti pažnju na mačku i otkrijete šta joj nije po volji. Ipak, ukoliko ste ponosni vlasnik persijske mačke, znajte da one umeju da spuštaju rep bez nekog posebnog povoda. 

Podvijen rep znači strah i nervozu, kao i bolove, to je takođe stanje na koje treba obratiti pažnju. 

NEPOGREŠIVI LEKARI: Da li ste znali da PSI mogu da nanjuše bolesti?! Evo i koje!

mačka
mačka
Foto: Profimedia

PRIPREMITE GA ZA JESEN! Evo kako da vašeg ljubimca ZAŠTITITE u periodu koji nadolazi!

Našušuren rep znači da je napadač u blizini i mačka na taj način želi da izgleda veća nego što jeste i da otera svaku opasnost od sebe. Taj “opasan” izgled obično prati i mahanje repom napred nazad, i priprema pred napad. To je znak da mačku ne treba dirati, bez obzira da li je vaša, tuđa ili ulična. 

Ukokoliko mačka maše repom levo desno, na nešto se fokusira i o nečemu razmišlja. Takvo mahanje je obično vezano za igru i priprema takođe za napad, ali na neku igračku, pa čak i ako vreba komadić hrane koji je ispao iz posude. Rep obmotan oko druge mačke ili vaše noge znači prijateljstvo. Taj položaj je zagrljaj, kao kada vi prebacite ruku preko nečijeg ramena i svakako ga treba uzvratiti.

 

 

Pročitajte i:

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd