fbpx
Skip to main content
Dijeta

5 JEDNOSTAVNIH TRIKOVA ZA MRŠAVLJENJE: Drugi je KLJUČNI, a NAJLAKŠI za izvođenje!

Foto: Profimedia
Nije na odmet znati.

Osim standardnog prekomernog unošenja hrane, jedan od glavnih krivaca za gojaznost je zapravo usporen metabolizam.

Da biste napravili veću promenu u telu, potrebno je pokrenuti upravo metabolizam.

OGLASILA SE MARIJANA MIĆIĆ povodom škakljivih izjava o silovanju "Mogu da se izvinim svakoj ženi..."

OGLASILA SE MARIJANA MIĆIĆ povodom škakljivih izjava o silovanju "Mogu da se izvinim svakoj ženi..."

POBOLJŠAVA PROBAVU, RAD SRCA, A BOGATA JE I VITAMINIMA: Ova namirnica ODRŽAVA KILAŽU, a osećaćeš SITOST!

POBOLJŠAVA PROBAVU, RAD SRCA, A BOGATA JE I VITAMINIMA: Ova namirnica ODRŽAVA KILAŽU, a osećaćeš SITOST!

"PRE NEGO POSTANEM LEPA" Dragana Katić objavila fotku koju mnoge njene koleginice NE BI SMELE! (FOTO)

"PRE NEGO POSTANEM LEPA" Dragana Katić objavila fotku koju mnoge njene koleginice NE BI SMELE! (FOTO)

- Osnovno što pre svega treba uraditi zbog zdravlja i kasnije promene izgleda na bolje, je to da se učini sve da se taj isti metabolizam ubrza, a postoje neki dokazani trikovi koji će ga podstaći - kaže nutricionistkinja Nataša Đukić i otkriva koji su to 5 najbitnijih trikova:

1. Mali, ali česti obroci

Ako je vaša teorija to da se dobro najedete i tako bez osećaja gladi izdržite duži period, pa kasnije, pred spavanje, ponovo pojedete ogromni obrok, vreme je da napravite promenu. Jednostavno, kada osetite malo "praznine" u stomaku, pojedite mali obrok i istu stvar ponovite kasnije. Ova promena će onemogućiti nastanak žestokog osećaja gladi i sa njom ćete smanjiti potrebu za konzumiranjem preobilnog, narednog obroka. Osim toga, primetićete da je ciklus prolaska hrane kroz vaš organizam znatno ubrzan. 

2. Sporije konzumiranje hrane

Osim što pomaže da se konačno oseti prava slast različitih ukusa, usporeno jedenje omogućava ranije dostizanje sitosti, sa manjom količinom hrane nego obično. To je i naučno dokazano, jer hormon grelin, koji se proizvodi u želucu kada je stomak prazan, šalje poruku mozgu da je sitost postignuta tek 20 minuta nakon početka jela. Zbog toga treba "razvući" jelo na duži period od toga, kako bi sprečili nepotrebno prejedanje.

riba
riba
Foto: Profimedia

3. Salate, riba i morski plodovi

Salate su prepune mikronutrijenata, potrebnih za održavanje funkcionisanja organizma na optimalnom nivou. Osim toga, pune su vlakana i pomažu, slikovito rečeno, zauzimanju prostora u želucu sa vrlo niskokaloričnom hranom, pa zbog toga igraju važnu ulogu u skoro svakoj uspešnoj dijeti. S druge strane, losos i sardine kontrolišu nivo hormona leptina, zaduženog za ubrzanje metabolizma, pa se zbog toga obroci bazirani na ribi preporučuju barem dva puta sedmično.

4. Vežbanje - ili barem smeh

Vežbanje je važno za kompletno zdravlje, pa i samo ubrzanje metabolizma. Međutim, ukoliko vam je stvarno toliko teško da učinite nešto tako neopisivo dobro za sebe, onda barem pokušajte da se dobro nasmejete nekoliko puta dnevno. Zvuči neozbiljno, ali zaista je dokazano da se energija u telu tokom smejanja povećava za 20 odsto, kao i sama brzina otkucaja srca.

5. Najmanje dve šoljice zelenog čaja

Prava zvezda među namirnicama koje ubrzavaju metabolizam, a čija efikasnost je davno dokazana, jeste zeleni čaj. Sa vežbanjem, čini savršenu kombinaciju, a barem dve šoljice zelenog čaja na dnevnom nivou, pomoći će ubrzanju metabolizma i otapanju masnih naslaga u predelu stomaka. Preporučuje se pravljenje čaja na tradicionalni način, prethodno kupovinom čaja od proverenih dobavljača, jer zeleni čaj u filter kesicama nikada ne može osigurati potpuni efekat.

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd