Skip to main content
kašalj

NIJE UVEK U PITANJU PREHLADA: 9 mogućih razloga (i rešenja) zašto KAŠLJETE!

Foto: Profimedia
Dobro obratite pažnju...

U ovo doba godine mnogi od nas kašlju, najčešće usled virusne infekcije. A kako to baš ume da bude iscrpljujuće, ne kaže se bez razloga da je neko „dosadan kao kašalj“

Kašalj predstavlja odbrambeni refleksni mehanizam kojim se iz disajnih puteva odstranjuju sekret i strana tela. On nije bolest, već simptom koji ukazuje na neki  problem. Ukoliko traje duže od mesec dana, neophodno je da se obratite lekaru jer organizam možda signalizira da je u pitanju nešto ozbiljnije. O tome šta sve kašalj pokušava da nam kaže, govori prof. dr Aleksandrom Dudvarski Ilić iz Klinike za plućne bolesti KCS.

INTIMNA NEGA: Ova zlatna pravila obavezno treba da poštujete - ne želite da znate koje su posledice!

INTIMNA NEGA: Ova zlatna pravila obavezno treba da poštujete - ne želite da znate koje su posledice!

1. Hroničan kašalj i golicanje u grlu

Iako ova vrsta kašlja ne stvara šlajm, imate osećaj slivanja niz grlo, a ponekad vam se može činiti kao da u grlu imate knedlu.

Uzrok 

Slivanje sluzi niz grlo je u sedam odsto slučajeva uzrok kašlja. Uobičajeno, naš organizam dnevno proizvodi do dva litra čiste sluzi iz žlezda koje povezuju nos i sinuse i ona se obično neosetno sliva niz grlo. Međutim, kada postane gusta ili obilna (kod alergijske reakcije, prehlade ili gripa), slivanje niz grlo izaziva kašalj.

Lečenje 

Nesteroidne kapi za nos ili običan fiziološki rastvor pružiće vam trenutno olakšanje smanjujući otečenost u nosu i slivanje šlajma. Prilikom ukapavanja zabacite glavu da biste spečili curenje u grlo. Ako koristite sprej, tada je lakše da pognete glavu. Ne treba zaboraviti da je upotreba kapi za nos dozvoljena samo 5 dana, jer se pri dugotrajnom korišćenju mogu javiti sasvim suprotni efekti ili se stanje može pogoršati. Ispiranje nosa običnom slanom vodom ili fiziološkim rastvorom vrlo je korisna metoda koju treba češće primenjivati.

TEŠKO SE BUDITE? Evo saveta kako da vam to više ne bude STRES! Iskakaćete iz kreveta!

TEŠKO SE BUDITE? Evo saveta kako da vam to više ne bude STRES! Iskakaćete iz kreveta!

2. Usled želudačnog refluksa

Osećate kao da vam u grlu gori vatra, a nakon kašlja ostaje vam kiseo ili gorak ukus u ustima? 

Uzrok 

Želudačna kiselina koja se vraća prema jednjaku i grlu. Problem sa ovom vrstom kašlja, čiji je stručni naziv gastroezofagealni refluks, ima četvrtina ljudi. Kako je sluzokoža jednjaka vrlo nežna i osetljiva, vraćanje kiseline dovodi do upale koja je i okidač kašlja. 

Lečenje 

Lekovi koji se prodaju bez recepta, tzv. antacidi, neutrališu želudačnu kiselinu, a drugi lekovi, poznati kao inhibitori protonske pumpe, smanjuju lučenje kiseline. Treba piti što manje kafe, ne jesti masno i jako začinjeno, izbegavati odlazak u krevet posle obilnog obroka i izbaciti kasne obroke. Ako nekoliko meseci patite od ove vrste kašlja, obavezno posetite lekara.

kašalj
Foto: Profimedia

3. Izazvan lekovima

Obično se prvo oseti grebuckanje u dnu grla. Ono izaziva spazmatični suvi kašalj, koji može dovesti i do povraćanja. 

Uzrok 

Neki lekovi mogu da izazovu nadražajni kašalj, pre svega inhibitori ACE, za snižavanje pritiska. Pet odsto osoba koje uzimaju taj lek muči kašalj. Moguće je da preparat sprečava razlaganje hemijske supstance bradikinina koji dovodi do preterane osetljivosti nervnih završetaka u plućima.

Lečenje 

Najbolje je da vam lekar promeni lek za snižavanje pritiska. Oko nedelju dana po prestanku uzimanja inhibitora ACE kašalj prolazi. 

ZA BEZBRIŽNU TRUDNOĆU: Peršun je odličan IZVOR folne kiseline, štiti od raka, detoksikuje celo telo...

ZA BEZBRIŽNU TRUDNOĆU: Peršun je odličan IZVOR folne kiseline, štiti od raka, detoksikuje celo telo...

4. Produktivan

Ovakav kašalj je konstantan s puno šlajma, propraćen otežanim disanjem, zviždanjem, stezanjem u grudima i poteškoćama s disanjem s jutarnjim pogoršanjima. Simptomi se pojačavaju zimi i u fazama infekcije disajnih puteva.

Uzrok 

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) zajednički je naziv za hronični opstruktivni bronhitis i emfizem pluća. Kašalj nastaje usled zapaljenjskog procesa u plućima, koja gube elastičnost i nedovoljno se skupljaju i šire, što smanjuje priliv kiseonika u krvotok. HOBP najčešće pogađa ljude posle četrdesete, a glavni uzrok je pušenje, dok je u 10 odsto slučajeva krivac nasleđe. 

Lečenje 

U slučaju HOBP-a oštećenje pluća je trajno ali postoje lekovi koji mogu zaustaviti opadanje plućne funkcije i ublažiti simptome. Najvažnije je da pacijent prestane da puši i izbegava pasivno pušenje, zatim da se više kreće i ojača gornji deo tela. Fizioterapija smanjuje lučenje šlajma, a određeni lekovi šire disajne puteve i olakšavaju protok vazduha. Pomažu i inhalacija i ovlaživači prostorija.

I doručak "S NOGU" može biti zdrav! Za pripremu treba 5 minuta, a čak ćete moći i da smršate!

I doručak "S NOGU" može biti zdrav! Za pripremu treba 5 minuta, a čak ćete moći i da smršate!

5. Bolan i isprekidan

Stalan kašalj koji je posebno snažan ujutro, često praćen žućkastosivim ili zenkastim šlajmom.

Uzrok 

Najčešći uzrok je akutni bronhitis, infekcija velikih disajnih puteva pluća (bronhija), što izaziva iritiaciju i upalu. Ovaj kašalj uglavnom nastaje nakon respiratorne infekcije. 

Lečenje 

Treba ležati i piti puno tečnosti da bi se sprečila dehidratacija i da bi sluz sazrela za iskašljavanje. Sirupi koji se prodaju bez recepta mogu ublažiti kašalj i olakšati iskašljavanje, ali ne mogu ubrzati oporavak. 

ZA EKSTREMNO LENJE: Dajemo vam TRI saveta kako da SMRŠATE brzo i BEZ MUKE! Totalni PREOBRAŽAJ!

ZA EKSTREMNO LENJE: Dajemo vam TRI saveta kako da SMRŠATE brzo i BEZ MUKE! Totalni PREOBRAŽAJ!

6. Izazvan rakom pluća

Konstantan bezrazložni kašalj, iskašljavanje krvavog ispljuvka, zadihanost. Može biti praćen bolom u grudima i ramenima, gubitkom apetita i mršavljenjem. Problem je u tome što su ti simptomi karakteristični i za plućnu infekciju. Poslednjih godina rak pluća je sve češći tako da je izuzetno važno ne prenebregavati simptome i odmah potražiti savet lekara. 

Uzrok 

Rak pluća je najsmrtonosnija vrsta te bolesti i mnogi njegovi tipovi izazvani su pušenjem. Međutim, mora se imati u vidu i da 10 odsto obolelih nisu pušači. 

Lečenje 

Zavisi od toga koliko je rak napredovao: hemioterapija, radioterapija, operativno lečenje. 

kašalj
Foto: Profimedia

7. Suv kašalj i otežano disanje

Kašljete noću ili ujutro kada ustanete, teško dišete i svira vam u grudima?

Uzrok 

Krivac može biti astma – desetina astmatičara čak i ne zna da je ima. Kada astmatičar dođe u kontakt s nečim što mu iritira disajne organe, mišići oko njih se stegnu, a sluzokoža otekne, pa disanje postaje otežano. Kašalj može biti podstaknut prehladom, smehom ili naprezanjem, u kontaktu sa određenom hranom ili alergenima (polen, buđ, duvanski dim, dlaka kućnih ljubimaca).

Lečenje 

Na osnovu testova lekar će lako postaviti dijagnozu. Terapija se prilagođava svakom pacijentu, a pumpicu služi da se otvore disajni putevi i olakša disanje.

U ROKU OD PETNAEST MINUTA: Recepti za prirodne LEKOVE protiv ZUBOBOLJE!

U ROKU OD PETNAEST MINUTA: Recepti za prirodne LEKOVE protiv ZUBOBOLJE!

8. Suv kašalj nalik na lavež psa

Simptomi su kašalj, promuklost, pritisak u grlu, blag bol, ređe otežano disanje, zamor i povišena temperatura. Laringitis je zapaljenje grkljana, obično se javlja u sklopu upale disajnih puteva.

Uzrok 

Akutni laringitis nastaje usled promene na sluzokoži grkljana ili je deo infekcije disajnih puteva. Može se javiti nakon prehlade ili gripa, a češći je zimi i u rano proleće. Hronični laringitis nastaje usled naprezanja glasnih žica, problema s gornjim disajnim putevima, infekcija zuba, sinusa i krajnika, zbog prašine i dima, pušenja, reumatizma.

Lečenje 

Mirovanje, odmaranje glasnih žica, topla inhalacija, pastile. 

9. Pušački kašalj

Jedan od najčešćih simptoma, karakterističnih za pušače. 

Uzrok 

Cilije, male treplje koje oblažu disajne puteve, pomažu svakodnevno čišćenje pluća. Kod pušača sastojci duvanskog dima oštećuju ili parališu cilije, usled čega se pluća pune gustim, žilavim šlajmom punim otrova. Kao reakcija javlja se kašalj radi njegovog izbacivanja. Vremenom, u šlajmu se naseljavaju virusi i bakterije, što može izazvati bronhitis i upalu pluća.

Lečenje 

Ostavite cigarete!

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd