fbpx
Skip to main content
Butik, šoping

Kupci zloupotrebljavaju POVRAĆAJ ROBE? Obuku stvari, naprave selfi, a kad stigne lajk...

Foto: Profimedia/ilustracija
Omladina pravi najveći problem

Bizaran trend sa Zapada stigao je na Balkan. Naime, sve više prodavnica odeća u Hrvatskoj muči muku sa kupcima koji vraćaju odeću pod izgovorom da je u pitanju roba sa greškom, da bi se na kraju ispostavilo da su odeću nosili, pa vratili!

Radi se o zloupotrebljavanju dobre poslovne prakse koja omogućuje potrošačima da kupljenu odeću i obuću zamene ili dobiju povrat novca. Kupci, naime, ciljano uzimaju određeni odevni predmet, obuku ga i vraćaju u roku od nekoliko dana u radnju. Takva praksa uzela je maha zbog snimanja za društvene mreže, najviše za Instagram, kojem je najsklonija mlađa populacija. Princip je takav da se osoba fotografiše u određenoj odevnoj kombinaciji koju potom vraća natrag u butik, uzima novi komad i tako unedogled.

Second hand
Radnja polovne garderobe
Foto: Profimedia

- Povrat robe smo pre povezivali s slavljima poput venčanja i slično. Najviše tih povrata imali bismo, naime, ponedeljkom, a među odećom koja nam se vraćala bilo je najviše one svečane, poput kombinezona, haljina, muških košulja, odela... Oni bi to, dakle, uredno navukli na sebe s etiketom, ili bi je možda pažljivo skinuli, pa vratili. Neki bi pokušavali da dobiju novac i za evidentno nošenu robu koja bi smrdela na cigarete ili znoj, ali takve reklamacije nismo odobravali - pričaju zaposlene iz jednog poznatog splitskog butika.

U slučaju, pak, neodobravanja reklamacije, kupci se služe raznim smicalicama kako bi dokazali da su kupili robu s greškom i da zato treba da dobiju natrag svoj novac.

PLAĆANJE POREZA DRŽAVI NE MOŽE SE IZBEĆI: Hiljade građana i firmi se nada da će DUG zastariti

- Obično rašiju šav navodeći kako je pukao dok su se saginjali ili sedeli, što govori o nekvalitetnoj izradi. To, naravno, nema veze s istinom. Osim toga, devojke bi znale da dolaze s potpuno odvojenom petom neke salonke tražeći novac dva dana nakon kupovine. E, sad ti dokaži da to nije istina, tj. da je mušterija sama polomila tu petu, jer joj više ne trebaju salonke u plavoj, već u crvenoj boji. U takvim slučajevima je zbilja teško dokazati i kupac obično pobeđuje, a radnja je na gubitku jer ta roba ide u otpis - pričaju prodavačice koje se svakodnevno susreću s ovakvim situacijama.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd