Utorak 19. mar 2024.
Hotelska soba

NOVA PRAVILA ZA SRPSKE UGOSTITELJE: Preti vam drakonska KAZNA ukoliko zaboravite da uradite ovo

Foto: Profimedia
Kako upozoravaju iz ministarstva neispunjenjem pomenutih obaveza ugostitelji čine prekršaj iz zakoma o ugostiteljstvu i strancima

Ministarstvo turizma poziva sve ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanim ugostiteljskim objektima da u najkraćem mogućem roku ispune zakonsku obavezu, te da se evidentiraju u jedinice lokalne samouprave (JLS).

Denver uzvraća udarac - Podrži Jokića i društvo uz 1.000 RSD bonusa i to BEZ USLOVA

Denver uzvraća udarac - Podrži Jokića i društvo uz 1.000 RSD bonusa i to BEZ USLOVA

Srpski ratari seju uz SMS UPUTSTVO: Prinos i pet tona po hektaru kad se pravila poštuju!

Srpski ratari seju uz SMS UPUTSTVO: Prinos i pet tona po hektaru kad se pravila poštuju!

Šta piše u dokumentu koji je danas potpisan u Beogradu: Pogledajte sve detalje sporazuma! (FOTO)

Šta piše u dokumentu koji je danas potpisan u Beogradu: Pogledajte sve detalje sporazuma! (FOTO)

Ova zakonska obaveza odnosi se na ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanom ugostiteljskim objektima poput hostela, prenoćišta, konačišta, hotela, banja, konaka, etno kuća, salaša, vila, kampova, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Takođe, ista obaveza odnosi se i na druge u nekategorisanom ugostiteljskom objektu za smeštaj nautičkog turizma, u nekategorisanom objektu za smeštaj lovnog turizma, vrste lovački dom, lovačka kuća i lovačka koliba.

Od 1. oktobra, početkom primene pravilnika kojim se uređuje oblast centralnog informacionog sistema (eTurista), ugostititelji će moći da prijavljuju domaće i strane turiste, isključivo preko CIS-a.

Kako upozoravaju iz ministarstva neispunjenjem pomenutih obaveza ugostitelji čine prekršaj iz zakoma o ugostiteljstvu i strancima o čemu će biti obaveštena turistička inspekcija i služba za strance Ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe, iz ministarstva turizma podsećaju lokalne samouprave koji ugostiteljske usluge smeštaja pružaju u nekategorisanim ugostiteljskim objektima za smeštaj, kao i kategorisanim objektima domaće radinosti (kuća, apartman i soba) i seoskog turističkog domaćinstva, je dužna da unese u CIS.

U slučaju da ugostitelji, koji su ispunili svoju zakonsku obavezu, ne budu uneti u CIS i ne budu u mogućnosti da vode evidenciju korisnika usluga preko tog sistema, usled propusta jedinice lokalne samouprave, svu odgovornost će snositi odgovorno lice JLS.

Zakonom su zaprećene prekršajne kazne za neispunjenje navedenih obaveza.

Odgovornom licu odnosno jedinici lokalne samouprave preti kazna od 50. 000 do 100.000 dinara.

Ministarstvo apeluje da se JLS u najkraćem mogućem roku upute poziv ugostiteljima koji na njenoj teritoriji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanom ugostiteljskom objektu, da ispune svoju zakonsku obavezu i prijave se radi evidentiranja i unošenja u CIS.

Napominju da od 1. oktobra CIS postaje jedini izvor podataka Republičkog zavoda za statistiku ( RZS) o turizmu, a ako JLS ne unesu navedene objekte, a ugostitelji ne budu evidentirali turiste statistički će turistički promet biti umanjen u ovim jedinicama lokalne samouprave, ali i u celoj Srbiji.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd