fbpx
Skip to main content
beograd,knez mihajlova

Turisti u Srbiji SVE BROJNIJI, a evo koje lokacije najviše posećuju

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Prošle godine našu zemlju posetilo 12 odsto više turista nego 2016. godine

U Srbiji je boravilo 3,08 miliona turista u periodu januar-decembar 2017. godine, što je za 12 odsto više u odnosu na isti period 2016. godine.

Od tog broja, domaćih turista je bilo 1,59 miliona, što je za osam odsto više nego 2016., a inostranih 1,49 miliona, za 17 posto više, navodi se u saopštenju Turističke organizacije Srbije (TOS).

spomenik Francuskoj na Kalemegdanu
Foto: Profimedia

U prošloj godini, ostvareno je ukupno 8,32 miliona noćenja, što je 11 odsto više nego 2016. godine, od čega su domaći turisti ostvarili 5,1 milion noćenja (za 7 posto više), a inostrani 3,2 miliona noćenja (za 16 posto više), prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Domaći gosti su, mereno brojem ostvarenih noćenja, najviše boravili u banjskim mestima (najviše u Vrnjačkoj Banji), te u planinskim mestima (Zlatibor, Kopaonik), dok su inostrani gosti najviše boravili u Beogradu, Novom Sadu, Zlatiboru, Kopaoniku, Vrnjačkoj Banji.

skijalište Kopaonik
Foto: Profimedia

Turistički potencijali Srbije od danas na sajmu u Londonu

Od inostranih zemalja, najveći broj noćenja u 2017. godini ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine (234.758 noćenja), što je 5 posto više u poređenju sa 2016. godinom, zatim slede turisti iz Crne Gore, Turske, Hrvatske, Rusije itd. 

Ovi podaci ne obuhvataju podatke za teritoriju AP Kosovo i Metohija.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
19 Beograd