Skip to main content
Aleksandar Vučić i Ves Mičel

Vučić o formiranju oružanih snaga: ''Pokažite mi papir koji omogućava formiranje nelegitimne vojske Kosova''

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Predsednik Srbije zauzeo jasan stav

- Ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga Kosova, i Srbija će se tome suprotsavljati - rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodajući da je taj stav nedvosmisleno preneo i visokom američkom zvaničniku Vesu Mičelu. 

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je sa Mičelom razgovarao o formiranju takozvane kosovske vojske, a s obzirom da je on juče u Prištini podržao tu nameru nepriznate kosovske administracije. 

Vučić je rekao da je zahvalan Mičelu i na razgovoru o toj temi, koji je, kako je naveo, bio otvoren, ali se obratio prisutnima na pres konferenciji, ljudima u EU, SAD, svima...

Aleksandar Vučić i Ves Mičel
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Pozivom da mu pokažu jedan jedini papir na osnovu kog se forimiraju oružane snage Kosova, a da to ima potporu u međunarodnom pravu - naveo je predsednik.

 - Ne postoji i ne može da ga izmisli niko ni u SAD, ni u EU. U skladu s vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, nikakve vojne snage Kosova ne mogu da postoje, samo KFOR može da postoji - poručio je on.

A kad je reč o Rezoluciji 1244, dodao je, ona takođe ne predviđa albanske vojne snage, već govori samo vraćanju srpskih snaga bezbednoti, i to o vraćanju hiljada ljudi. 

- Ja zato pitam sve naše goste da i navedu jedan član, paragraf koji daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira? - upitao je Vučić , a zatim poručio: 

- Oni to zasnivaju na tome što su priznali nezavisnost Kosova, Amerikanci prema tome imaju poseban odnos i posebne veze s Kosovom, i pošto ih priznaju smatraju da imaju pravo da formiraju snage bezbednosti - kaže predsednik Vučić.

 Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Srbija Danas

 Srbija, međutim, dodao je, ne misli tako o tome, suprotsavlja se i suprotstavljaće se i dalje, i to je, kaže, i Mičelu preneo nedvosmisleno. 

- Moj je posao da štitim naše interese i da govorim u skladu sa zakonom, a osim toga ne mislim da bi takav potez (formiranje takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga) doprineo bilo čijoj stabilnosti u regionu - zaključio je Aleksandar Vučić.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd