fbpx
Skip to main content
raskid

MUŠKARAC PLAČE NAKON ODNOSA? Najneobičnije POJAVE koje se događaju posle S*KSA, evo kako REAGOVATI

Foto: Profimedia
NIje prijatna situacija.

Ako ponekad plačete nakon seksa, niste usamljeni i te suze su sasvim normalne. Suze nakon seksa mogu biti srećne suze, suze olakšanja ili najobičnija fizička reakcija koja se dogodi u određenom trenutku i nije nikakav razlog za zabrinutost.

Plakanje nakon seksa poznato je i kao postkoitalna disforija, a može uključivati suze, tugu i razdražljivost nakon seksualnog odnosa, čak i kada je on idealan. Ova pojava može se dogoditi svakome bez obzira na pol, seksualnu orijentaciju i zadovoljstvo vezom.

Problemi u BRAKU mogu dovesti do RAZVODA - Primetite ih i rešite na vreme!

Problemi u BRAKU mogu dovesti do RAZVODA - Primetite ih i rešite na vreme!

Tri stvari koje žene ne bi trebalo da rade pre s*ksa: Kvare užitak

Tri stvari koje žene ne bi trebalo da rade pre s*ksa: Kvare užitak

Evo šta MUŠKARCI ZAISTA ŽELE - 10 stvari koje bi svaka žena trebalo da zna!

Evo šta MUŠKARCI ZAISTA ŽELE - 10 stvari koje bi svaka žena trebalo da zna!

O njoj nije sprovedeno dovoljno istraživanja, međutim određene brojke postoje. Istraživači su, između ostalog, 2015. godine ispitali 230 heteroseksualnih žena i otkrili da je većina njih plakala nakon odnosa.

Godine 2018. sprovedeno je istraživanje u sklopu kojeg je 1.208 muškaraca ispunilo anonimni upitnik – njih 41 posto iskusilo je postkoitalnu disforiju, a četiri posto je reklo da je ona za njih uobičajena.

U nastavku pročitajte neke od razloga koji mogu dovesti do suza za vreme ili nakon seksa.

Sreća

Nije svaka emocija koja izaziva plač loša. Verovatno ste nekada u životu doživeli suze radosnice, recimo na nekom venčanju. Ista stvar se može dogoditi tokom i nakon seksa. Možda ste jako zaljubljeni, možda ste upravo imali najbolji seks u životu, možda duže vreme niste imali odnose pa su osećanja intenzivnija.

Preplavljenost emocijama

Da li ste se potpuno uživeli u trenutak? Da li ste igrali uloge za vreme seksa? Svi ovi scenariji mogu dodatno uticati na situaciju i stvoriti vrtlog emocija. Suze mogu značiti da vas je jednostavno preplavilo uzbuđenje.

Takođe, uzbuđenje vas može preplaviti i zbog reakcije vašeg tela poput jačine orgazma – sve to može dovesti do suza. Naravno, tu je i druga strana medalje – suze se mogu pojaviti zbog izostanka orgazma i frustracije jer niste dobili ono što ste očekivali.

Biološki razlozi

Prema nekim procenama, 32 do 46 posto žena iskusilo je suze za vreme ili nakon seksa. Razlog mogu biti hormonalne promene koje se događaju tokom vođenja ljubavi, a koje mogu dovesti do intenzivnih emocija.

Takođe, plakanje je jedan od načina na koje osoba može smanjiti napetost ili preintenzivno fizičko uzbuđenje. Ponekad iza svega stoji tek fizička pozadina i nema razloga za zabrinutost.

Bol

Više je potencijalnih razloga koji uzrokuju bol za vreme seksa, a fizička bol je problem koji se najčešće može lečiti. U slučaju fizičke boli za vreme seksa koja vas čak dovodi i do suza, za pomoć se obratite lekaru.

Anksioznost

Plakanje je prirodna reakcija na stres, strah i teskobu. Kada se osećate anksiozno, teško je tu teskobu ostaviti po strani za vreme odnosa.

Vaše telo tada je na jednom mestu, ali vaš um je negde drugde i to može dovesti do suza. Možda vam anksioznost stvara i briga oko toga da li ste ispunili očekivanja vašeg partnera. U svakom slučaju, teskoba može biti razlog zbog kojeg plačete.

seks
seks
Foto: Profimedia

Sramota/Krivica

Mnogi se nađu u situaciji da za vreme seksa osete sramotu ili krivicu. Ponekad su za njih odgovorni problemi sa doživljavanjem svog tela, ponekad osoba shvati da nije planirala razvoj situacije kakav se dogodio…

Kako god, ako ste osetili sramotu ili krivicu za vreme odnosa, niste jedini, a bilo bi dobro da za početak razmislite o razlozima njihova pojavljivanja.

Zbunjenost

Zbunjenost tokom seksa je još jedna nimalo neobična pojava koja može imati više razloga. Možda su neke stvari otišle u neočekivanom smeru, možda seks nije bio sjajan… Ponekad se situacija u krevetu jednostavno razvije na način koji vas ostavi s upitnicima iznad glave.

Depresija

Ako često plačete za vreme ili nakon seksa, to plakanje može biti znak depresije ili nekog drugog mentalnog problema koji nikako ne smete da zanemarite i koji treba da rešite.

Ostali znakovi depresije mogu biti tuga, frustracija, razdražljivost ili ljutnja, anksioznost, teškoće spavanja, umor, gubitak koncentracije ili memorije, promene u apetitu, neobjašnjivi bolovi i gubitak interesa za inače uobičajene aktivnosti među kojima je i seks.

Trauma iz prošlosti

Seks nekad može biti podsetnik na neprijatno iskustvo iz prošlosti. Određeni pokret ili položaj mogu vas, naime, podsetiti na neku traumu i izazvati bolna sećanja. Ako se ovo događa često, razmislite o odlasku terapeutu koji vam može pomoći u suočavanju s problemom.

Šta učiniti ako vi počnete da plačete?

Ako je u pitanju fizička bol, posetite lekara. Mnogi uzroci boli mogu se lečiti. Ako razlog nije fizički bol, onda o njemu dobro razmislite.

Postavite sebi nekoliko pitanja:

  • Da li je u pitanju bilo tek nekoliko suza ili sam stvarno plakala?
  • Šta mi je prolazilo kroz glavu kad je počelo? Da li su moje misli bile prijatne ili uznemirujuće?
  • Da li sam ponovo proživela neko neprijatno iskustvo?
  • Da li je plakanje ublažilo napetost ili je dodatno povećalo?

Ako su vaša razmišljanja o trenucima u kojima su se pojavile suze zapravo pozitivna, onda verovatno nema razloga za brigu. Ako vaši odgovori ipak upućuju na emocionalne probleme u vezi ili spavaćoj sobi pokušajte sledeće:

Dajte sebi vremena i sledećeg dana opet prođite kroz ova pitanja u miru. Kada otkrijete potencijalne probleme, razgovarajte s partnerom o vašem odnosu i šta učiniti da on bude bolji.

Šta učiniti ako partner počne da plače?

Sigurno nije prijatno videti vašeg partnera u suzama nakon seksa. Ipak, ono što možete da uradite je da ga pitate da li nešto nije u redu. Pritom nemojte da ga omalovažavate ili zvučite optužujuće.

Poštujte njegovu želju ako mu je potreban trenutak za sebe, međutim nešto kasnije opet pokrenite ovu temu i pitajte ga možete li vi nekako da mu pomognete i, jednostavno, budite tu za njega.

Na kraju, plakanje za vreme ili nakon seksa nije neobično i najčešće nije znak za uzbunu, ali može biti znak dubljih problema koje trebate rešiti.

Ako se plakanje često ponavlja, možda će vam pomoći i razgovor sa stručnom osobom kako biste došli do pravog razloga zbog kojeg se suze pojavljuju i rešili problem.

Izgubili ste ŽELJU za SEK*OM? Evo KAKO da je vratite!

Izgubili ste ŽELJU za SEK*OM? Evo KAKO da je vratite!

 

SD sex

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd